İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgiler ve Yatırım Araçları
Advertisements

Portföy oluşturulurken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir gösterge de “Değişim Katsayısıdır” *Değişim katsayısı,her birim getiri için riski ölçer.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
ŞİRKET DEĞERLEME YÖNTEMLERİ
Sermaye Maliyeti Nedir?
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
SERMAYE MALİYETİ Prof.Dr. Ali CEYLAN.
Hisse Senedi Değerlemesi
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
KIYMETLİ EVRAKIN TÜRLERİ
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
BÖLÜM 7 HİSSE SENEDİ VE TAHVİL DEĞERLEMESİ RİSK VE GETİRİ ANALİZİ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
MENKUL KIYMET ANALİZİ VE PORTFÖY YÖNETİMİ
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
Risk, Kazanç ve Sermaye Fırsat Maliyeti
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Ortalama Sermaye Maliyeti
Firma Değerleme Modelleri
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Tahvil DEĞERLEMESİ.
Risk ve Getiri.
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
İşletmenin çeşitli kaynaklardan topladığı fonlar işletme amaçlarını gerçekleştirecek biçimde sabit duran varlıklar ile stoklar, alacaklar ve nakitten oluşan.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Hisse Senetlerinin Değerlemesi Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 9. Hafta.
Tahviller ve Değerlemesi
Arbitraj Fiyatlama Teorisi
Portföy Performansının Ölçülmesi
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
Tahviller ve Değerlemesi
Finans Sistemine Genel Bakış
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
ÇALIŞMA SORULARI.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
Faiz Oranları Hakkında
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi Risk ve Getiri Analizi Portföy Risk Analizi Menkul Değer Pazar Doğrusu Menkul Değer Riskinin Bir Ölçüsü: Beta

TAHVİL VE HİSSE SENETLERİNİN DEĞERLEMESİ, RİSK VE GETİRİ ANALİZİ BÖLÜM 7 TAHVİL VE HİSSE SENETLERİNİN DEĞERLEMESİ, RİSK VE GETİRİ ANALİZİ

VARLIKLARIN DEĞERLEMESİ Herhangi bir aktif varlığın değeri; sahibinin, aktifin hayatı boyunca elde etmeyi beklediği nakit girişlerine ve nakit girişlerinin riskine göre beklediği getiri oranına (risksiz getiri oranı + risk primi) bağlıdır. Altıncı bölümde hatırlanacağı gibi bir fiziki varlığın değeri; onun ekonomik hayatı boyunca elde edeceği net nakit akımlarının bugünkü değerine eşitti. Aynı şekilde finansal varlıkların (hisse senetleri ve tahvillerin) değeri de, elde tutma süresince sağlayacağı nakdi hâsılatlara ve bunlardan beklenen getiri oranına bağlıdır.

TAHVİL DEĞERLEMESİ Tahvil; anonim şirketlerin uzun vadeli borç bulmak için ihraç etmiş oldukları belirli nominal değeri, belirli bir vadesi, belirli bir faizi olan borç senetleridir. Tahvil sözleşmesiyle şirket, kendisine kredi verenlere her yıl belirli bir faiz ödemeyi ve vadesinde de anaparayı iade etmeyi taahhüt eder. Bu sebeple tahvil; ihraç eden firma ile tahvil sahipleri arasında, uzun vadeli, hukuki bir borç verme sözleşmesi ortaya çıkar. Bir tahvilin Pazar değeri; bu tahvilin vadesine kadar ödeyeceği faizler ile vadesinde ödenecek anaparanın bugünkü değerleri toplamına eşittir. Bugünkü değerin hesaplanmasında kullanılacak ıskonto oranıysa aynı riski taşıyan bütün tahviller için pazarda belirlenen getiri oranıdır.

TAHVİL DEĞERLEMESİ 1. Normal Tahviller 2. Süresiz Tahviller 3. Kuponsuz Tahviller 4. İkramiyeli Tahviller 5. Teminatlı (İpotekli) Tahviller 6. Hisse Senedi İle Değiştirilebilir Tahviller 7. Hisse Senedi Alma Hakkı (Warrant) Veren Tahviller 8. Kâra İştirakli Tahviller 9. İndeksli Tahviller 10. Geri Çağırılabilir Tahviller 11. Diğer Tahvil Türleri

Tahvillerin Değerlemesinde Beş Önemli İlişki 5. Durasyon; Bir finansal varlığın veya yükümlülüğün durasyonu (süresi); bu tahvilden elde edilebilecek tüm nakit akımlarının bu tahvilin vadesine kadar ağırlıklandırılmış ortalama zamanıdır. 4. Bir tahvilin faiz oranına karşı değişen değeri, sadece vadeye kadar olan süreye karışı değil aynı zamanda nakit akımlarının yapısına karşı da duyarlıdır. 3. Uzun vadeli tahviller kısa vadeli tahvillerden daha çok faiz oranı riskine maruzdurlar. 2. Tahvilin süresi vadeye yaklaşırken tahvilin Pazar değeri onun nominal değerine yaklaşır ve vadede Pazar değeri nominal değerine eşit olur. 1. Tahvilin değeri yatırımcının bu tahvilden beklediği getiri oranına göre değişir. Tahvillerin Değerlemesinde Beş Önemli İlişki

HİSSE SENETLERİNİN DEĞERLEMESİ Hisse senetleri; anonim şirketlerin ihraç ettiği ortaklık belgeleridir. Yatırımcı bir anonim şirketin hisse senetleri üzerine yatırım yapmışsa bu şirketin ortağı olmuş olur ve her dönem şirket kârından hissesiyle orantılı bir temettü alır, ayrıca hisse senetlerinin değer artışından da sermaye kazancı elde eder. Eğer şirket zarar ederse bu takdirde her yönüyle bu zarara katılmış olur, sermaye kaybına uğrar. Hisse senetleri mülkiyet hakkı verdiği için sahiplerine şirket yönetimine katılma hakkını kazandırır.

Hisse Senetlerinin Değerlemesi İçin Büyüme Modelleri: 1. Sabit büyümeli temettü değerleme modeli 2. Sıfır büyümeli temettü değerleme modeli 3. Normalin üzerinde büyümeli temettü değerleme modeli

RİSK VE GETİRİ ANALİZİ Beklenen getiri oranı yöntemi kullanılmak suretiyle menkul değerin gelecekte sağlayacağı nakit akımları iskonto edilerek, menkul kıymetin yatırımcı için değeri yani bu menkul değer için ödeyebileceği fiyat hesaplanıyordu. Bilindiği gibi menkul değere ait beklenen getiri oranı riskin bir fonksiyonudur. Yani menkul değerin riski arttıkça yatırımcının bundan beklediği getiri oranı artacaktır.

OLASILIK DAĞILIMLARI A- Beklenen Değer B- Standart Sapma

PORTFÖY RİSK ANALİZİ Buraya kadar tek bir yatırımla (menkul değer veya sabit kıymet) ilgili analizler yapıldı. Fakat firmalar birçok aktif portföyünü (birden çok aktif varlığa veya menkul değere birlikte yatırım yapılması) tutarken, fertler de genellikle birçok farklı menkul kıymeti elde tutarlar. Böylece oluşturulan portföyün bir riski vardır. Bir menkul değerin veya varlığın portföye dâhil olmadan kendi başına riski, portföye dâhil olduktan sonraki riskinden daha yüksektir.

RİSKİN FARKLILAŞTIRMA İLE AZALTILMASI Sistematik Olmayan Risk Sistematik Risk Sistematik Olmayan Risk

MENKUL DEĞER PAZAR DOĞRUSU (SML) Bir menkul değer için istenen getiri oranı; geçerli olan risksiz getiri oranı artı risk pirimi ile belirlenir. Yatırımcı bir menkul değer için ne derece yüksek risk algılarsa, bu menkul değer için o derece risk primi talep edecektir. Risk yükseldikçe istenen risk primi de artacaktır.

MENKUL DEĞER RİSKİNİN ÖLÇÜSÜ: BETA Bir menkul değerin sistematik riski; menkul değerlerin getirisinin standart sapması, pazar portföyünün standart sapması ve menkul değerlerin pazardaki bütün menkul değerlerle aralarında bulunan korelasyon katsayılarıyla ölçülür. İstanbul Menkul Kıymetler Borsa İndeksi’ndeki değişmeler pazar getirisinin bir ölçüsü olarak kullanılabilir.