Buğdaygil Yem Bitkileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Buğdaygil Yem Bitkileri
Advertisements

Domuz ayrığı Dactylis glomerata
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ATLETİZM.
ARAZİ TESVİYESİ.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
Yem Bitkilerinin Sınıflandırması
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
Kuruluş Tchibo ,1949 yılında Max Herz ve Carl Tchillinghiryan(çilingiryan)tarafından Hamburg’da kuruldu. İkili iş hayatına öncelikle posta ile kahve satışı.
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
ÇAYIR VE MERA.
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
TERE Lepidium sativum L.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Buğdayda Süne Zararı.
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Çim Türleri (Lolium Sp.)
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
PATATES.
YONCA(Medicago L.) CİNSİ
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Şeker Pancarı (Beta vulgaris var. saccharifera) Tarımı
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
ADI: SEVİL SOYADI: KÜÇÜKKAVUN
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Sunum transkripti:

Buğdaygil Yem Bitkileri

Buğdaygil yem bitkilerinin genel özellikleri 620 kadar cins ve 10 bin kadar türü içine alır. Tarımsal karakterleri yönünden büyük değişim gösterir. Bu bitkiler arasında soğuğa ve kurağa çok dayanıklı, elverişsiz koşullar altında gelişebilenleri vardır.

AYRIK TÜRLERİ (Agropyron Sp.)

Ayrık Türleri Genel Özellikleri Dünyada yaklaşık 150 kadar ayrık türü bulunmasına karşılık, bunlardan bazıları tarımsal yönden önemlidir. Yurdumuz için önemli olanları şunlardır. Otlak ayrığı (Agropyron cristatum) Kır ayrığı (Agropyron desertorum) Mavi ayrık (Agropyron intermedium) Yüksek otlak ayrığı (Agropyron elongatum)

Otlak Ayrığı (Agropyron cristatum)

Otlak Ayrığı (Agropyron cristatum)

Otlak Ayrığı (Agropyron cristatum) Otlak ayrığı, uzun ömürlü çok yıllık, kurağa ve soğuğa çok dayanıklı bir yem bitkisidir. Toprak üstünde yumak teşkil ederek büyür. Kıraç şartlar altında kuru ot elde etmek ve otlatmak amacıyla yetiştirilir. Otu lezzetli ve besleme değeri yüksektir.

Ekim ve Bakımı Otlak ayrığının tohumları küçük ve fideleri zayıftır. Bu yüzden iyi bir ekim yatağı ister. Yazlık veya kışlık olarak ekilebilir. İlk yıl yavaş geliştiği için yabancı ot kontrolüne önem verilmelidir. Bitki ikinci yıldan sonra yabancı otları tamamen bastırır. Kıraçta 50 cm sıra arasıyla ekilebilir. Dönüme 1,5-2 kg tohum atılır.

Hasat ve Harmanı Kuru ot için en iyi biçim zamanı tam başaklanma devresidir. Çiçeklenme ile birlikte yem kalitesi düşmeye başlar. Tohum için başaklar sararınca hasat edilir. Daha sonra harmanı yapılır. Tohum hasadı doğrudan biçerdöverle yapılabilir. Kuru ot verimi 150-200 kg/da, tohum verimi ise 50 kg/da dır.

Yüksek Otlak Ayrığı (Agropyron elongatum)

Yüksek Otlak Ayrığı (Agropyron elongatum)

Yüksek Otlak Ayrığı (A.Elongatum) Uzun ömürlü, çok yıllık, yumak teşkil ederek büyüyen bir bitkidir. Kuru ot elde etmek ve otlatmak amacıyla kullanılır. Toprak ve İklim İstekleri Her türlü toprakta yetişebilir. Tuzlu topraklarda yetiştirilebilecek önemli bitkilerden birisidir. Soğuktan fazla zarar görmez. Kurağa oldukça dayanıklıdır.

Tohumunun iri olması nedeniyle ekimi kolaydır. Ekimi Ve Bakımı Tohumunun iri olması nedeniyle ekimi kolaydır. Ekim yatağının dikkatlice hazırlanmasına gerek yoktur. Sıra arası mesafesi 60-70 cm den aşağı olmaz. Hasat ve Harmanı Y.Otlak ayrığı çok çabuk kabalaşır. Bu nedenle, ot için erken başaklanma devresinde biçilmesi gerekir. Tohum için başakların olgunlaşma devresinde biçilerek harmanı yapılır.

Mavi Ayrık (Agropyron intermedium)

Mavi Ayrık (Agropyron intermedium)

Mavi Ayrık (Agropyron İntermedium ) Mavi ayrık orta boylu, kök-saplarla gelişen çok yıllık bir yem bitkisidir. Kuru ot elde etmek ve otlatmak amacıyla yetiştirilir. Bitkinin verimi yüksek ve otlatmaya oldukça dayanıklıdır. Toprak ve iklim istekleri Kurağa ve soğuğa oldukça dayanıklıdır. Dayanımı otlak ayrığı kadar fazla değildir. Bu yüzden daha taban topraklarda yetiştirilmelidir.

Ekim ve Bakımı Hasat ve Harmanı Mavi ayrık tohumları oldukça iridir. Bu nedenle yetiştirilmesi kolaydır. Ekim derinliği 3-4 cm kadardır. Kıraç şartlarda 50-60 cm sıra arasıyla ekilmelidir. Kök-saplı (Rhizome) bir bitki olduğu için sıra aralarını kapatır. İlk yıl yabancı ot uygulaması önemlidir. Hasat ve Harmanı Ot için en uygun biçim zamanı başaklanma devresidir. Geç kalınırsa verim artar; ancak, kalite düşer. Uygun zamanda biçilmek şartıyla iyi kalitede kuru ot elde edilir. Tohum için en uygun hasat zamanı başakların sararmaya başladığı devredir. Kıraç koşullarda kuru ot verimi 200-300 kg arasındadır. Tohum verimi ise 30-50 kg kadardır.