Protein Katlanması ve Bozunması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

Proteinlerin üç boyutlu yapısı
Protein Sentezi (TRANSLASYON)
LEVİNTHAL’IN PARADOKSU Allerton House ILLINOIS, A.B.D
PROTEİNLER.
Proteinler Peptit bağı ve özellikleri Polipeptitler ve özellikleri
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Proteinler küçük veya büyük moleküller olabilir
ALFA-BETA-GAMA Ekleyen: Netlen.weebly.com.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
Fosfor Döngüsü.
BAHTIGÜL AYSİN
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
Lipitlerin sudaki davranışları
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
NÜKLEİK ASİTLER NELERDİR? SEDANUR KARAKAYA 9/E 3004.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
ANTİJENLER.
PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI Prof. Dr. Kader KÖSE
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
PROTEİNLERDE YAPI VE FONKSİYON
NÜKLEİK ASİTLER.
AYŞE GÜL KEVSER İNCE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2.ŞUBE.
NÜKLEİK ASİT.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Günümüz genomik çağında modern tıp
PROTEİNLER.
HÜCRE.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
YAPICI VE ONARICI BESİN ÖGELERİ: PROTEİNLER
Biyolojik Makromoleküller
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
PROTEİNLER.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Antijen İşleme ve Sunma , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
Amino Asitler ve Proteinler
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
PROTEİNLER 2.
GÖRME BİYOKİMYASI Gözün Anatomisi Retinanın Histolojisi
PROTEİN SENTEZİ.
NÜKLEİK ASİTLER RNA
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
Amino Asitler ve Proteinler
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ IV
Proteinler: Yapı ve İşlevleri
Proteinlerle Çalışma Biyoteknoloji ve Biyokimya Ders Notları
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
MADDE DÖNGÜLERİ.
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
Prof.Dr.Asuman Sunguroğlu
Amino Asitler, Peptitler ve Proteinler
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Biyosinyalleşme Biyoteknoloji ve Biyokimya Ders Notları
Protein Biyosentezi Proteinler birçok bilgi yolunun son ürünüdür. Tipik bir hücrede binlerce farklı protein vardır. Bu proteinler hücrenin ihtiyaçlarına.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
 Yorgunluk terimi Fizyoloji ve mühendislik alanlarında kullanılan bir terimdir.  Fizyolojide yorgunluk makul ve gerekli fiziksel ve mental etkinliği.
Sunum transkripti:

Protein Katlanması ve Bozunması 111504 Biyoteknoloji ve Biyokimya Ders Notları Ders12 Dr. Açelya Yılmazer Aktuna © 2009 W. H. Freeman and Company

Protein Katlanması ve Bozunması Bir proteinin işlevi: 3D yapısına bağlıdır. Denatürasyon (yapı bozunması): işlev kaybına neden olmaya yeterli olan 3D yapı kaybı Protein denatürasyonu: sıcaklık pH değişimleri organik çözücüler Kaotropik ajanlar: üre ve guanidinium hydrochloride proteinlerin kararlı merkezini birarada tutan etkileşmeler bozulur, etkileşmelere azaltır, s-s bağlarını koparır.

Ribonükleaz Katlanması Deneyi Ribonükleaz: 8 Cys kalıntısına sahip, 4 s-s bağları içeren küçük bir proteindir Üre ve 2-mercaptoethanol: ribonükleazı tamamen denatüre eder Üre ve 2-mercaptoethanol uzaklaştırıldığında, protein tekrar katlanır, s-s bağları kurulur Bu da aa diziliminin doğal konformasyonu belirlediğini gösterir Chris Anfinsen,1972 Chemistry Nobel Prize

Proteinler nasıl bu kadar hızlı katlanır? Protein katlanması rast gele değildir: Levinthal’s paradox Proteinler düşük enerjili katlanmış hallerine mikrosaniye ile saniyeler arasında ulaşır. Doğal yapıya ulaşmak termodinamik olarak tercih edilir.

Şaperonlar: yanlış katlanmayı engeller Bazı proteinlerin katlanması için yol gösterilir Moleküler şaperonlar: kısmen katlanmış ya da düzgün katlanmamış polipeptitler ile etkileşir. İki sınıfı var, türler arasında korunmuştur Hsp70: MA70000, yüksek sıcaklıklarda zorlanan hücrelerde daha çok bulunur Hidrofobik kalıntılarca zengin katlanmamış polipeptit bölgelerine bağlanır, ve bozunmalarını engeller ve korur Zardan geçene kadar katlanmamış polipeptit zincirlerini de korur ATP hidrokizi ile Hsp40 yardımyla proteinlere bağlanır Şaperoninler: kendiliğinden katlanmayan proteinler için gerekli olan karmaşık katlanma proteinleri GroEL/GroES sistemi İzomerleşme tepkimelerini katalizleyen enzimler Protein disülfür izomeraz, peptit prolil cis-trans izomeraz

Protein Katlanmasındaki Bozukluklar Genetik Hastalık Temeli Olabilir. Doğru katlanmayan proteinler yıkılır…. Bazı durumlarda ise hastalıklara neden olur Tip2 diyabet, Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları Normalde hücrede katlanan protein çözünebilir, yanlış katlanan proteinler çözünmeyen hücre dışı amiloid lif haline dönüşür. (7-10nm çapta, çoğunlukla B-tabaka yapısı içeren, çok iyi düzenlenmiş ve dallanmamış yapıda) Hastalıklara: amiloidazlar (amiloid birikimi nörodejenerasyona yol açar)

Parkinson Hastalığı Α-sinuklein proteinin hatalı katlanmış şekli Lewry cismi adı veilen küresel lifsi kütleleri olarak kümelenir. Midbraindeki nöronların yeterisz dopamin üretmesi Deep brain stimulation: electrodes placed in brain during surgery (patient in stereotactic frame) http://www.youtube.com/watch?v=M_fjiEOb40M http://www.youtube.com/watch?v=efnh-X_09e8 http://www.youtube.com/watch?v=a_4_DvquSYQ Nanotechnological alternatives are on the way….

Priyon Hastalıkları Yanlış katlanmış beyin proteinleri memelilerde beyin hastalıklarının nedenidir. En bilineni sığır spongioform ensefalopatidir (deli dana hastalığı), insanlarda Creutzfeld Jakob hastalığı Kilo kaybı, değişken davranış hal ve denge, bilişsel işlv kaybı gibi bir dizi nörolojik sorun. Bulaşıcı ve öldürücü 1960larda etkenin nükleik asit olmadığı, protein olduğu Enfeksiyon etmeni: priyon (proteinaceous infectious only) proteini (PrP) Priyon proteini memelilerin beyin dokusunda bulunur (sinyal iletiminde görev alıyor olabilir?) Normal hücrelerde PrPC, hastalıklı PrPSc (Sc: scrapie form) PrPC ile PrPSc nın etkileşimi, PrPC yi PrPSc ye dönüştürür (domino etkisi)