Büyük veri ? (big data).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplu SMS Toplu MMS Hedefli Mesaj Sesli Mesaj / IVR Akıllı Yetenekler
Advertisements

Günümüz şartları altında insanların en büyük kaygısı artık can ve mal güvenliği haline geldi. Pek çok güvenlik sistemi artık karşılanamayacak kadar pahalı.
WEB 2.0 Teknolojileri Sibel SOMYÜREK.
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
WEB 2.0 Hazırlayan: Merve Altıparmakoğlu Numara:
Siber Güvenlik ve Kara Para Aklama BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YÖNETİM-
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ DİĞER KONULAR
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Mobil Arama Ağı Reklamları ile kullanıcılara ulaşın.
Ağ Cihazları  Birden fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı, yazılım ve donanım paylaşımı, merkezi yönetim ve destek kolaylığı gibi çok çeşitli sebeplerden.
ELEKTRONİK ORTAMLARDA PAZARLAMA
ROKETSAN KABİLİYETLERİ
BTN Elektronik Güvenlik
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ
Açılı Işık Bariyerleri
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
77 CHAPTER GİRDİ VE ÇIKTI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 7-2 Girdi nedir? Bilgisayar tarafından kullanılan veri ve komutlar.
Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
Mayıs 2012.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Çeşitleri
AKILI EV SİSTEMİ.
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
17 Aralık ‘08 Onur Zeybek Projenin Amacı Herhangi bir sensordan (sıcaklık, nem, hareket, ışık, ses vs.) okunan değerin anlık ve grafiksel.
MİMİO Hazırlayanlar Duygu Akdiş Ayşenur Konur
DENETİM MASASI Windows XP - 7.
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
BİT ÜRÜNLERİ ve BİT ÇEŞİTLERİ
Denetim Masası Ms. Windows 8.1
Sosyal Medya Stratejisi Geliştirme ve Sosyal Medya İletişimi 9-10 Kasım 2013 AISEC - Adana Zeynep Atay STGM Proje Asistanı Özgür Mehmet Kütküt STGM İletişim.
Ölçme Tekniği Bölüm 16: Basınç Ölçümleri: Basınç Transduceri
DIGITAL SIGNAGE / DİJİTAL İNTERAKTİF UYGULAMALAR
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ
VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ 5. ÜNİTE. GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride “veri yönetimidir”. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen.
Kapalı mekan ve açık hava reklam mecralarında yenilikçi ve vurucu çözümler sunar. Düşük enerji tüketimi ile ledden ortalama %80 oranında daha.
Mobil Uygulama Geliştirme
AĞ TEMELLERİ.
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Temel Bilgisayar Bilgileri
Bulut teknolojisi.
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
Mobil İletişimin Gelişimi
Sosyal Medya Kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımlar bütünüdür.  Zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı),
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
Mobil Gaste. Neden Mobil Gaste? Okunabilirliği artırmak; Günümüzde insanlar cündanları olmadan dışarıya çıkabilirler ancak.
Haziran 2014 DSİ Genel Müdürlüğü ile yapılan toplantı İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Büyük Menderes Havzası Gerçek Zamanlı İzleme İstasyonlarının.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
ERZİNCAN DİJİTAL DÜNYA VE DİJİTAL VATANDAŞLIK internetin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte insanlar dijital bir birey olmaya başladılar. Dijital dünyada.
ÖĞRETİM ARAÇLARI Bölüm 6. Öğretim Araçları Yazı tahtası Akıllı tahta Bilgisayar Tarayıcı Dijital kamera Dijital fotoğraf mk. Web kamerası Dijital ses.
Yaşlı Bakımında Veri Yönetiminin Yeri Gelecek Öngörüleri
BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Sade ve Şık Tasarım Zarif görünüm ve dayanıklılık birarada
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
WEB ARAÇLARI KONYA 2017.
Temel Bilgi Teknolojileri
Genel Fizik Ders Notları
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Meteorolojik Veri Toplamada Kullanılan Yöntemler
Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Çeşitleri
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
Portfolyo çocuğun kişisel başarılarını, ilgi ve yeteneklerini, çaba ve ilerlemelerini çoklu ve çeşitli araçlar kullanarak oluşturduğumuz bir dokümantasyon.
İkinci dünya savaşı sonrası ARPANET projesi
YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER
AKUSTİK KAMERA Copyright © PRESMETAL Tüm hakları saklıdır.
WEB 2.0 Teknolojileri Sibel SOMYÜREK.
AKUSTİK KAMERA Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
PROJEKTÖR.
Sunum transkripti:

büyük veri ? (big data)

büyük verinin özellikleri nelerdir? büyük veri nedir? büyük verinin özellikleri nelerdir? büyük verinin kaynakları nelerdir? gerçek zamanlı veri nedir? açık veri nedir? büyük verinin mimarlık alanına faydası?

büyük veri veri: bir araştırmanın, bir tartışmanın, bir muhakemenin temeli olan ana öge, muta, done gözlem ve deneye dayalı araştırmanın sonuçları büyük veri: bir çok kaynaktan farklı biçimlerde elde ediken çok fazla miktarda verinin oluşturduğu bir olgu

büyük verinin özellikleri Hacim olarak devasa (terabit, petabit, exabit) Yüksek hızlı (gerçek zaman ya da neredeyse gerçek zamanlı) Büyük çeşitliliğe sahip Detaylı kapsama sahip (örneklem sayısının artması veya gerçek miktarda) Çözünürlükte mümkün olduğunca ince işlenmiş İlişkisel (farklı veri setlerini birleştirmede ortak veriye sahip) Esnek, eklenebilir ve ölçeklenebilir

büyük verinin özellikleri Başka bir deyişle, büyük veriler, çeşitli yollarla bağlanabilen ve kullanılabilen, büyük, dinamik, çeşitli, detaylı, ilişkili, düşük maliyetli veri kümelerinden oluşur

büyük verinin özellikleri veri kıtlığı zengin veri statik anlık görüntü dinamik izleme kaba görünüm detaylı çözünürlük basit hipotez ve modeller karmaşık hipotez ve modeller

büyük verinin kaynakları Yönetilen Otomatikleşen Gönüllü

büyük verinin kaynakları Yönetilen veriler, teknolojinin bakış açısının bir operatör tarafından bir kişiye veya yere odaklandığı geleneksel gözetim biçimleri tarafından üretilir. Pasaport kontrolü Kapalı devre kamera sistemi Fotoğraf, parmak izi, iris taraması LiDAR, termal veya diğer elektromanyetik çevre tarama yöntemleri

büyük verinin kaynakları Otomatik veriler söz konusu olduğunda, veriler cihazın veya sistemin kendine özgü, otomatik bir işlevi olarak oluşturulur. Görüntü yakalama sistemleri Cep telefonları gibi dijital aygıtlar Dijital ağlar üzerinden yapılan ödemeler ve tahsilatlar Web sitelerindeki tıklama akışının takibi Sensörler Nesnelerin interneti yoluyla aktarım

büyük verinin kaynakları Gönüllü veriler ise kullanıcılar tarafından istenerek paylaşılan verilerdir. Sosyal medya paylaşımı Openstreetmap

büyük verinin kaynakları Yönetilen ve gönüllü paylaşılan verilerin yanında otomatik olarak üretilen veriler bir kenti veya mekanı anlamada daha fazla yardımcı olurlar. Birbirine bağlı birçok ağ tarafından üretilen veri sürekli olarak insan ve mal akışını kaydettiği gibi, çeşitli yapılar ve sistemlerin de mevcut durumunu gösterir. Bu sayede kentin veya yapının daha iyi anlaşılması için yaşam ve altyapının nesnel ve gerçek zamanlı ölçümü elde edilir.

büyük verinin kaynakları Otomatikleşen gözetim biçimlerine örnekler; Akıllı ulaşım kartları Plaka tespit sistemi Akıllı ulaşım sistemleri Otomatik sayaç okuma sistemi Otomatik kamusal hizmet izleme

Cep telefonu izleme Ödeme takip sistemi Toplu taşıma kartı

büyük verinin kaynakları Sensör ağları Çok küçük, ucuz ve nesnelere eklenebilen sensörler (duyarga); Işık şiddeti Nem Sıcaklık Gaz Elektrik duyarlılığı Ses Hava basıncı Hareket Hız Vb. ölçümler yapmaya yararlar. Çeşitli okuyucularla okunan pasif sensörler olduğu gibi çeşitli aralıklarla yayın yaparak veri aktarımında bulunan aktif sensörler vardır.

Sıcaklık ve nem sensörü Basınç / irtifa sensörü Hareket sensörü Işık ve renk sensörü Basınç / irtifa sensörü

gerçek zamanlı veri

gerçek zamanlı veri

gerçek zamanlı veri

açık veri

açık veri - dashboard

açık veri - dashboard

büyük verinin faydası Büyük örneklerin kullanılması ve çeşitli veri formlarının bağlanması daha derin, daha bütüncül ve sağlam bir analiz sağlar. Böylesi sistemlerin savunucuları için güçlü, akılcı, seçici kanıtlar sunar ve politik kararlılığa dayanarak mekanı geliştirmek, çalıştırmak, düzenlemek ve yaşatmak için fırsat verir. Bu nedenle, bu kadar büyük verinin kullanılmasının daha verimli, sürdürülebilir, rekabetçi, üretken, açık ve şeffaf bir kent için temel oluşturduğu ileri sürülmektedir.