Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yaşlı Bakımında Veri Yönetiminin Yeri Gelecek Öngörüleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yaşlı Bakımında Veri Yönetiminin Yeri Gelecek Öngörüleri"— Sunum transkripti:

1 Yaşlı Bakımında Veri Yönetiminin Yeri Gelecek Öngörüleri
Public Yaşlı Bakımında Veri Yönetiminin Yeri Gelecek Öngörüleri Ogan Özdoğan, Çözüm Satış Yöneticisi Kasım, 2016

2 2050 yılında her 5 kişiden 1’i 60 yaş ve üzeri olacak.
Yaşlanma ve Sağlık 2000 – 2050 yılları arasında 60 yaş ve üstü insan sayısının 2 katına ulaşacağı tahmin edilmekte. 2050 yılında her 5 kişiden 1’i 60 yaş ve üzeri olacak. 2050 yılında dünya nüfusunun %80’i düşük- orta gelir seviyesindeki ülkelerde yaşayacak.

3 Yaşlanıyoruz Türkiye’de 1990 yılında 65 yaş üstü nüfus %4
Avrupa’da 2050 yılında 65 yaş üstü nüfus %20 Türkiye’de yaşlı nüfusun %35,5’i kronik ve bakıma muhtaç hasta. 15-64 yaş hane halkı nüfusunun %67’si kentlerde yaşıyor ve bu oran zamanla artıyor. Türkiye’de yaşlı nüfusunun %11,5’i engelli Türkiye’de 2050 yılında 14 milyon kronik hasta, engelli ve bakıma muhtaç yaşlı olacak.

4 Teknoloji Gelişiyor İlerleyen Teknolojileri Büyük Veri Bulut Bilişim
Yüksek hacimde üretilen çok çeşitli verinin analizi için kullanılır. Bulut Bilişim Merkezileştirilmiş kaynak yönetimi sağlar ve uygulamalara ve veri tabanlarına ev sahipliği yapar. Mobil Ağlar Yeni nesil mobil ağ teknolojileri ile daha yüksek boyutta veri, daha süratli olarak ana kaynak sisteme aktarılır. Giyilebilir Teknolojiler Üzerimizde taşıyabildiğimiz ve sağlığımızla ilgili verileri anlık olarak üretip ana kaynak sisteme aktarabilen teknolojiler. Yeni Nesil Uygulamalar Nesnelerin interneti ve makineler arası iletişim gibi kavramlar özellikle gen araştırmaları ve kişiselleştirilmiş tıp alanlarında etkili olarak alternatif tedavi yöntemlerinin keşfedilmesini sağlamaktadır. Platform çözümleri olarak bellek içi veri tabanı, büyük veri, bulut bilişim gibi ana teknolojiler öne çıkıyor.

5 Uzaktan Hasta Bakımı Güncel Teknolojilerle Yaşlıların Uzaktan İzlenmesi Kronik ve bakıma muhtaç hastaların sağlık durumlarının anlık olarak izlenmesi. Yeni nesil mobil ve ağ teknolojileri ile mobil uygulamaların yanı sıra nesnelerin interneti ile veri üretimi. Üretilen verilerin doktorlar tarafından sürekli izlenmesi. Bakıma muhtaç hastaların sağlık durumlarının takip edilmesi. Giyilebilir teknolojilerin ürettiği sağlık verilerinin analiz edilmesi. Çağdaş bir yaşlı ve hasta bakımı politikalarının üretilmesi.

6 Uzaktan Hasta Bakımı Güncel Teknolojilerle Yaşlıların Uzaktan İzlenmesi Bunama ve Düşme Baston ya da yürüteçlere konulan akıllı okuyucularla hastaların konumlarının anlık izlenmesi. Diyabet Kan basıncı, ağırlık ve kan şekeri değerlerinin gerçek zamanlı olarak takip edilmesi. Konjestif Kalp Yetmezliği Evde kurulan sensörlerden akan verilerin sistematik olarak bir merkezden incelenmesi ve takibi. Kanser ve Gen Araştırmaları Büyük verinin itici gücünü kullanarak kanser araştırmalarını çeşitlendirmek, hızlandırmak, doğru ilaç seçimini sağlamak ve evde bakımı kolaylaştırmak.

7 Uzaktan Hasta Bakımı (İngiltere Örneği)
6191 Hasta, 238 Pratisyen Hekim, 3 Bölge’de Uzaktan hasta bakımı ile ilgili kazanımlar Ölüm oranında %45 azalma. Acile başvurularda %20 azalma. Kaza ve acil durumlarda %15 azalma. Hasta yatışlarında %14 azalma. Ödenen ücretlerde %8 azalma. Hastaların uzaktan takip edilmesi bir bireysel motivasyondur! Yaygınlaşmasının önündeki engeller, platform çözümleri, motivasyon ve proje maliyetleridir.

8 Uzaktan Hasta Bakımı (Evde Bakım Örneği)
Yatak odası, mutfak, banyo ve giriş kapısına kurulacak sensörlerle Evde yaşayan yaşlı bireyin tüm hareketlerinden veriler üretilir. Üretilen bu veriler bir bulut bilişim sistemine anlık olarak aktarılır ve analiz edilir. 1-2 hafta içerisinde evde yaşayan kişinin normal olarak tanımlanabilecek davranış haritası çıkartılır. Tahmin edilmeyen bir durum olduğunda hemen fark edilebilir ve bir mobil uygulamadan izlenebilir. Nesnelerin interneti, büyük veri, ağ teknolojileri, mobil uygulamalar, makine öğrenimi algoritmaları ve bulut bilişimin gücünden faydalanılır.

9 Uzaktan Hasta Bakımı (Evde Bakım Örneği)
Nesnelerin internetinin genişletilmesi ve evdeki yerini alması ile birlikte Sensörlerin yardımı ile yeme, uyku ve ilaçların alım düzeni takip edilebilir. Reçeteli ilaçlara öğütülebilen sensörler eklenerek yaşlı hastaların ilaçlarını düzenli alıp almadıkları da takip edilebilir. İnsülin enjeksiyonları için üretilen özel sensörler, yaşlıların insülin kullanım oranları ve zamanları hakkında bilgi aktarabilir. Sensörler aracılığı ve mobil ağ üzerinden aktarılan veriler ile yaşlıların, evlerinde kardiyovasküler durumları izlenebilir. Dünyadaki ölümlerin en önemli sebepleri arasında kardiyovasküler rahatsızlıklar ve inme olduğunu söylersek, nesnelerin internetinin önemi ortaya çıkıyor.

10 Kişiselleştirilmiş Tıp (Gen Araştırmaları) HPI Örneği
Adım 1 Örneklem Reçete DNA’nın zincir bilgileri Adım 5 Sonuç Kişisel Tedavi Kararı Alınan Örnek Adım 3 Hizalama Adım 4 Analiz Adım 2 Sekanslama Dijital formatta DNA Hizalanmış genom Genetik değişken listesi

11 Veri Yönetimi ile Gelen Kazanımlar
Evde kurulabilen basit ve veri üretip aktarabilen sensörlerin yaygınlaşmasıyla kazanılacaklar Yeni veri kaynaklarına erişim ve saklama imkanı. Yeni veri kaynakları ile elde edilecek farklı bakış açıları. Tedavi seçeneklerinin yaygınlaşması ve keskinleşmesi. Uzaktan hasta bakımı servislerinin iyileşmesi ve çeşitlenmesi. Kronik hastalığı olan yaşlıların uzaktan izlenebilmesi. Engelli vatandaşların imkanlarının genişletilmesi. Kanser, kronik rahatsızlıklar vb. hastalıklara ait yeni bilgiler edinme şansı. Veri analitiği ve görselleştirme çözümleri ile yeni bakım yollarının keşfedilmesi. Artmakta olan yaşlı nüfus için en iyi bakım çözümlerinin saptanması.

12 Teşekkürler İletişim Bilgileri Ogan Özdoğan Çözüm Satış Yöneticisi


"Yaşlı Bakımında Veri Yönetiminin Yeri Gelecek Öngörüleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları