Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROJEKTÖR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROJEKTÖR."— Sunum transkripti:

1 PROJEKTÖR

2 Projektör Bilgisayar veya televizyon ekranındaki görüntüyü daha da büyüterek perdeye ya da duvara yansıtan görüntü cihazlarıdır. Genelde sunum ve ev sinema sistemlerinde kullanılır.

3 Projektör Lambası Projeksiyon cihazlarında duvardaki görüntüyü oluşturmak için kullanılan ışık kaynağı yüksek güçlü halojen lambadır. Lambanın ömrü ve gücü, projeksiyon cihazı seçimi açısından önemlidir.

4 Projektör Çeşitleri Projeksiyon cihazları görüntü üretim teknolojisine göre: LCD (3LCD) LCoS (Reflective LCD ve D-ILA olarak da isimlendirilir) DLP (Tek Çip, 3 Çip) ışık kaynağına göre: Halojen Lamba Led Lazer (Geleceğin projeksiyon teknolojisi…) bağlantı durumuna göre: Kablolu Kablosuz (Wi-Fi) şeklinde sınıflandırılabilir.

5 1 - LCD (Liquid Crystal Display) Projektörler
Lamba ışığı özel aynalarla RGB bileşenlerine ayrıştırılarak kendilerine ait LCD’lere yönlendirilir. Her bir LCD ise o anki resmin kendi rengindeki bileşenini üretir. 3 LCD ile oluşturulan RGB resim Dikroik prizma yardımıyla Lense yönlendirilir. Video Link

6 2 - LCoS (Liquid Crystal on Silicon) Projektörler
LCoS çip kullanırlar. RGB ışınları aynalar yardımıyla Lcos çiplere yönlendirilir. Çiplerde oluşan RGB görüntüler bir prizma yardımıyla birleştirilerek Lense yönlendirilir.

7 LCoS Çipi LCoS çipi esasında bir tarafı aynayla kapalı bir LCD’dir
Bir taraftan gelip içinden geçen ışın diğer yandaki aynadan geri yansıyıp geldiği yöne doğru tekrar LCD içinden geçerken görüntü oluşur

8 3 – DLP (Digital Light Processing) Projektörler
LCoS’a benzer bir yansıtmalı mantık kullanılır. Yansıtıcı eleman DMD (Digital Micromirror Device) denilen bir çiptir Renkli bir resim oluşturulurken hızla dönen renk filtresinden geçen ışık renklere (RGB) ayrılarak DMD yardımıyla lens üzerine yansıtılır. Video Link

9 DMD Çip DMD çipi, yüzeyinde her biri resmin bir pikseline karşılık gelen binlerce mikro ayna barındırır. Aynalar ±10-12o kendi başlarına hareket edebilmektedir.

10 Renk Filtresi Renk Filtresi

11 Tek Çip DLP

12 3 Çip DLP (3DLP) 3DLP daha yeni bir teknoloji olup renk filtresi kullanmaz. Çok daha kaliteli görüntü oluşturur. Pahalıdır.

13 LED Projektörler Güçlü ışık kaynağı olarak Halojen Lamba yerine RGB LEDler kullanır. Halojen lambalar 3000 – 5000 saat aralığı bir ömre sahipken LED lambalar saat gibi çok uzun bir ömre sahiptir

14 LED Projektör Ebatı Güçlü halojen lambalar hem büyük ebatlıdır hem de nispeten büyük soğutma sistemi gerektirir. LED lambalar sayesinde oldukça küçük ebatta projektörler üretilmektedir. Işık şiddetleri nispeten düşüktür Görüntü ebatları da yine nispeten küçüktür.

15 Kıyaslama DLP sistemlerde kontrast ve renk kalitesi çok yüksektir
LCoS sistemlerde parlaklık oranları çok yüksektir DLP sistemlerde “gökkuşağı etkisi” (rainbow effect) denilen bir kusur bulunmaktadır. Bu etki dönen renk filtresinden kaynaklanmaktadır. 3DLP teknolojisinde bu etki ortadan kalkmıştır. LCD’lere nispeten daha az bakım ister ve daha portatiftir.

16 Projeksiyon Cihazı ile İlgili Temel Kavramlar
Çözünürlük Projektörün gösterdiği maksimum nokta sayısıdır. Günümüzde 1920x1080, 1280x1024, 1024x768, 800x600 gibi çözünürlük değerlerine sahip projeksiyon cihazları bulunmaktadır. Lamba Ömrü Lamba işlevini yitirirse yenisi ile değiştirilmek zorundadır. Toplam projeksiyon maliyetinin yaklaşık yarısı olduğu için önemlidir. Günümüzde saat arası ampul ömrüne sahip projeksiyon cihazları vardır. Parlaklık Projeksiyon cihazının yaydığı görülebilir ışık miktarı ile ölçülür. Birimi ANSI lümendir. Gerekli ışık miktarını belirlemek için salon büyüklüğü, izleyici sayısı, ortamdaki ışık gibi durumlar parlaklık seçimi açısından önemlidir. Günümüzde ANSI lümen ışık şiddetine sahip projeksiyon cihazları bulunmaktadır.

17 Projeksiyon Cihazının Bağlantıları – Analog Girişler
Composite Video: Tek kanal düşük kalite Analog Video S-Video: Çift kanal Analog Video VGA: D-Sub15 PC Analog Video VGA Out: Başka bir ekrana VGA çıkış Component Video: 3 kanal (RGB) Analog Video

18 2 – Dijital Girişler HDMI: HD Dijital ses ve görüntü bağlantısı DVI:
Dijital görüntü bağlantısı

19 3 – İzleme ve Kontrol Girişleri
RS - 232: Seri porttan Projeksiyonu kontrol girişi LAN: Ağ üzerinden kontrol girişi. Dijital arayüzler kadar kaliteli olmasa da görüntü aktarımı için de kullanılır. B Tipi USB : Sunum kumandası girişi

20 4 – Ses Bağlantıları Audio IN : Ses girişi (3,5 mm Jak) Audio OUT:
Harici hoparlöre ses çıkışı Composite Audio: Stereo ses girişi

21 5 – Diğer Seçenekler A tipi USB: Harici depolama aygıtlarına bağlantı
WI-FI: Kablosuz bağlantı (Wi - Fi)


"PROJEKTÖR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları