Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
IŞIĞIN KIRILMASI.
Mastarlar.
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Analog Haberleşme.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Sismik Kırılma (Refraction) Yöntemi Ders 5
DÜZLEM Ölüdeniz Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Ölüdeniz, çok güzel bir turizm beldesidir. Ölüdeniz, durgun deniz yüzeyi özelliği ile bilinir. Ölüdeniz’in.
BESLENME VE DİYETETİKTE
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
Yansıtıcı antenler.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BARALAR.
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
AST203 Gözlem Araçları Tayf ve Tayfçekerler.
Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Seminer Dersi Sunumu Sunum Adı Öğrenci Ad ve Soyadı Ay Yıl
Kırınım, Girişim ve Müzik
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
SİSMİK YORUMLAMA DERS-7 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
POLARİZAN MİKROSKOP.
Kırılma Prof. Dr. Ali ERYILMAZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Optik Disk & Optik Sürücüler CD – DVD - Blu-ray Disk & Sürücüler
Kablolar-Fiber Optik.
RENK.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
Işığın Kırılması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
HAZİRAN – ARALIK ÇALIŞMA RAPORU
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
CAMIN YAPISI İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER
Sunum transkripti:

Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar

Tam Yansıma ve Kritik Açı Düzlem bir yüzey üzerine gelen gelen ışınlar için ortamın kırılma ölçeğine bağlı olarak üç (3) yansıma durumu gerçekleşir; a) dış yansıma b) iç yansıma, c) tam yansıma

Tam Yansıma ve Kritik Açı Eğer ışık daha yüksek yoğunluklu bir ortamdan daha düşük yoğunluklu bir ortamda hereket ederse ilginç sonuçlarla karşılaşırız. Aşağıdaki şekilde O noktasından farklı doğrultularda çıkan ışınlar verilmektedir. 1 nolu ışın hiç bükülmeden diğer ortama çıkabilmektedir. 2 nolu ışın ise yüzeyden r açısı ile çıkmaktadır. 3 nolu ışın ise bu ortam için kritik bir durumu göstermektedir. Bu açı altında gelen ışınlar ikinci ortama çıkamamaktadır. 4 nolu ışın ise bu kritik açıdan daha büyük geldiği için tam yansımaya uğramıştır.

Kritik Açı nr Kritik açı, kırılmış bir ışının ortamın sınırı boyunca ilerlemesine neden olan açıdır. Bu açı, gelen bir ışının 90º yansıma üretebildiği açıdır. Gelen ışının gelme açısı kritik açıyı aşarsa ışın tamamen yansır ve yeni ortama gidemez. Kritk açı sadece daha yüksek kırılma ölçeğine sahip ortamlarda dikkate alınması gerekir. ni c Snell'den, n1 sinc = n2 sin 90 Sin 90 = 1 ise, n1 sinc = n2 ve kritik açı da nr c = sin-1 ni

Kritik Açı Elmas – hava sınırı için kritik açı nedir? (Kırılma ölçeği haritasını kullanarak hesaplayınız) c = sin-1 (nr / ni) = sin-1 (1 / 2.42) = 24.4 Bu açıdan daha büyük açıyla gelen ışınlar elmas içinde yansıyacaklardır. hava elmas c

Tam Yansıma Optik yoğun bir ortamdaki ışık daha az yoğun ortamda geçerken eğer gelme açısı kritik açıdan daha büyükse tam yansıma oluşur. Bu durumda kırılma olmaz sadece yansıma oluşur. n1 n2 > n1 n2   > c Tam yansıma optikte çok farklı alanlarda kullanıma sahiptir. Örneğin fiber optik.

Tam Yansıma: Fiber Optik Bunlar genelde saf camdan ve çok sık uzun liflerden oluşur. Oldukça incedirler, neredeyse bir insan saçı kalınlığında. Yüzlerce veya binlercesi birleştirerek ışığı çok uzak mesafalere taşınmasına yardım eder. Üç ana bölümden oluşur. Çekirdek (Core): Işığın taşındığı cam merkez Ara kaplama (Cladding): optik bir materyaldir ve ışığı tam yansıma ile içeride kalmasını sağlar. Dış kaplama (Buffer Coating): Fiber'in zarar görmesini engelleyen plastik dış kaplamadır.

Tam Yansıma: Fiber Optik Tam yansıma ile ışık fiber çekirdek içerisinde hareket eder. Burada önemli oranda ışık soğrulması da olmaz ve ışık kaybı olmadan daha uzun mesafelere ışık taşınmış olur. Elektrik sinyalleri kullanılmadığı için yanıcı değil ve ayrıca ışık birbiri ile bir girişim yapmaz. Yani daha temiz ışık taşınır. Genelde TV, iletişim, tıp uygulamalarında çok kullanılır. İki tip fiber vardır: Tek modlu fiber (Single-mode): fiber başına sadece tek bir sinyal taşır (TV ve telefonlar) Çok modlu (Multi-mode): çoklu sinyallerin taşındığı fiber (networkler)

Tam Yansıma: Fiber Optik Tıptaki örnek uygulaması

Prizmada Kırılma Dispersiyon, kırılma nedeniyle ışığın bir tayf oluşturacak şekilde ayrılmasıdır. Çünkü kırılma ölçeği dalgaboyunun bir fonksiyonudur. Uzun dalgaboyları için bu ölçek biraz daha küçüktür. Bu nedenle kırmızı ışık daha az kırılır ve mavi ışık ise daha çok kırılır. Böylece beyaz bir ışık optik bir ortamdan geçerken renklerine ayrılır ve tayf oluşur. Prizmalar bu tayfı elde etmede sıklıkla kullanılan optik elemanlardır. Prizmalar iki düzlem yüzeyin bir a açısı ile birleştirilmesi oluşurlar. Prizmanın birinci yüzeyi tarafından oluşan kırılma ikinci yüzey tarafından tekrardan kırılarak ışık renklerine daha çok ayrılmış olur.

Prizma Gelen ışın toplamda d kadar yolundan sapmıştır. Bu sapma miktarı ise d = q+q'+A ile elde bulunur.

Prizma Eğer bir prizmaya farklı geliş açılarında ışın gönderilirse belirli bir kritik açıda prizmanın d sapma açısı minimum olmaktadır. Buna prizmanın minimum sapma açısı denir ve bu açı ile prizmanın kırılma ölçeği arasında bir ilişki vardır.

Prizma Prizmaların ışığı disperse etme özelliği prizmanın yapıldığı maddenin türüne bağlıdır. Farklı maddeler için kırılma ölçekleri farklıdır ve bu ölçekler de dalgaboyu ile değişmektedir.