MESLEK MENSUPLARININ BAĞIMSIZ DENETİMDEN BEKLENTİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sözleşmelerde Damga Vergisi
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
TEB KOBİ BANKACILIĞI Ekim 2012.
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
GİDER VERGİLERİ KANUNU BANKA SİGORTA MUAMELE VERGİSİ
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
ERK İSG&İK –
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
Bağımsız Denetim : Finansal Tabloların önceden belirlenmiş muhasebe ve raporlama kriterlerine (muhasebe standartları) uygun bir biçimde hazırlanıp hazırlanmadığının.
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
BUGÜN VE GELECEKTE MUHASEBE VE DENETİM MESLEĞİ 2014 Mayıs Titre de la présentation 1.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
1 DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE DENETİM MESLEĞİNE GENEL BAKIŞ.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
ELEKTRONİK TEBLİGAT ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ TEBLİĞLERİ.
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
MALİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ. Dünyadaki hızlı değişim ve gelişim sürecinde kurumların başarılı olmaları ancak etkin bir muhasebe ve finansal yönetim ile olanaklıdır.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
Nakdi Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
TÜRKİYE MUHASEBE UZMANLARI DERNEĞİ EXPERT ACCOUNTANTS’ ASSOCIATION OF TURKEY 1942.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OCAK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI OLUŞUMU EĞİTİMİ VE ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
1. ADIM İşyerini Kayıtlı Hale Getir. İŞYERİNİN BİLDİRİLMESİ 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamında sigortalı çalıştırmanız halinde, işyeri bildirgenizi.
Devlet Muhasebe Standartları
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
GÖZETİM FAALİYETLERİ (BULGULAR VE SONUÇLAR)
İnceleme Dairesi Başkanlığı
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
DÜZENLEME Insert client name
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
TÜRKİYEDE BAĞIMSIZ DENETİM
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Ülkemizde Bağımsız Denetim Uygulamaları.
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
TÜRKİYE SİGORTA BİRLİĞİ (TSB) Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Sigortacılık Kanunu: 5684 Sayılı Yayınlanan Resmi Gazete: 26552.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
Sunum transkripti:

MESLEK MENSUPLARININ BAĞIMSIZ DENETİMDEN BEKLENTİLERİ Kemal TIĞOĞULLARI Y.M.M. & B.D. Bursa Y.M.M.O. Bşk. Yrd. 18 Mart 2016 T.M.U.D. Kongre Sunumu İstanbul Ticaret Üniversitesi

MESLEK MENSUPLARININ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU İLE YENİ KİMLİK ARAYIŞI 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren ticaret ve ekonomik hayata önemli düzenlemeler getiren Yeni Türk Ticaret Kanunu, pek çok şirketi bağımsız denetim ve UFRS ile tanıştırdı. 1 Şubat 2015 tarihinde Resmi Gazete‘ de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla bağımsız denetime tabi olmaya ilişkin kriterler yeniden belirlenmiş ve 2015 yılı için bağımsız denetim kapsamı genişletilmiştir.

MESLEK MENSUPLARININ YENİ TÜRK TİCARET KANUNU İLE YENİ KİMLİK ARAYIŞI Buna göre tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte; · 50 Milyon TL ve üstü aktif toplamı, · 100 Milyon TL ve üstü yıllık net satış hasılatı, · 200 ve üstü çalışan sayısı, ölçütlerinden 2013 ve 2014 yıllarında herhangi ikisini sağlayan şirketler 2015 yılında Bağımsız Denetim kapsamına alınmışlardır. 2016 Yılı için henüz yeni kriterler belirlenmemiştir.

BAĞIMSIZ DENETİMDE YENİ BİR KURUM : K.G.K. KGK'nın temel amacı, yatırımcıların çıkarlarını ve denetim raporlarının doğru ve bağımsız olarak hazırlanmasına ilişkin kamu yararını korumak ile doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir finansal bilginin sunumunu sağlamaktır. Bu doğrultuda başta borsa şirketleri, bankalar, sigorta şirketleri olmak üzere belirlenen büyük ölçekli şirketlerin denetimlerini gözetmek ve izlemek için kurulmuştur.

BAĞIMSIZ DENETİM BİREYSEL Mİ , ŞİRKETLEŞEREK Mİ YAPILMALI ? Tek bağımsız denetçinin denetim yapabilmesi: 26.12.2012 tarihli 28509 sayılı resmi gazetede yayımlanan bağımsız denetim yönetmeliğine göre şirketleşenler dışında, tek başına çalışan bağımsız denetçiler de bu şirketlerin bağımsız denetimini üstlenebileceklerdir.

BAĞIMSIZ DENETİM BİREYSEL Mİ , ŞİRKETLEŞEREK Mİ YAPILMALI ? Şirket halindeki denetçilerin denetim yapabilmesi: Yukarıda belirtilen bağımsız denetim yönetmeliğine göre KAYİK’ lerin (kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar) ve faaliyet alanları, işletme büyüklükleri, çalışan sayısı ve benzeri ölçütlere göre kurumca belirlenen işletmelerin denetimi yalnızca denetim kuruluşları tarafından yapılır. Bugüne kadar 23.01.2013 tarih ve 28537 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2012/4213 sayılı karar eki (I) sayılı listedeki kuruluşların bağımsız denetimi, bağımsız denetim şirketleri tarafından yapılacağı, diğerlerinin ise tek başına bağımsız denetiminin yapılabileceği açıklanmıştır. Bu karardan ve 1 Şubat 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararından sonra önemli sayıda şirketin bağımsız denetim kapsamına girmiş olduğu, yeni bir belirleme yapılması ve hadlerin aşağı çekilmesi durumunda kapsamın daha da genişleyeceği açıktır.

MESLEKTAŞLARIN ŞİRKETLEŞMESİ İÇİN BAĞIMSIZ DENETİM FIRSATI Bağımsız denetçi belgesi, mührü olan bir tek bağımsız denetçi bile söz konusu şirketlerin bağımsız denetimini yapabilir. Ancak, Kamu Gözetimi Kurumu tarafından şu an herhangi bir şirketin bağımsız denetiminin tek bir denetçi tarafından yapılmasını uygun bulmakla beraber şirketleşmeyi tavsiye etmektedirler. Bağımsız denetçi belgesi alan arkadaşlarımız da bağımsız denetimin bir ekip işi olduğunu gayet iyi bilmektedirler.

MESLEKTAŞLARIN ŞİRKETLEŞMESİ İÇİN BAĞIMSIZ DENETİM FIRSATI Bağımsız denetim gelirlerinin hali hazır denetim şirketlerindeki payının henüz istenen düzeye gelmediğini şeffaflık raporlarından tespit edebiliriz. Her şeye rağmen mesleğimizin hangi boyutunda olursak olalım bireysel çalışmaktan kollektif çalışmaya yani şirketleşmeye geçiş yapmalıyız.

ŞİRKETLER KURULDU, YA SONRA? K.G.K. Tarafından kuruluşuna izin verilen 197 şirketin bir bölümü S.P.K. ‘dan izin almış, sistemini önceden kurmuş ve K.G.K. ‘nın kurallarına uyum sağlayarak faaliyetlerine devam etmektedirler. Yeni kurulan denetim şirketleri ise Kalite Kontrol Standartlarının (K.K.S.) oluşturulmasından uygulamasına ve denetimin tüm kurallarıyla uygulanmasında zorlanmaktadırlar. Bir de bağımsız denetim gelirlerinin yetersiz oluşu ile zorluk katlanmaktadır.

ŞİRKETLER KURULDU, YA SONRA? Ayrıca bağımsız denetim şirketlerinin haksız rekabet koşullarını en üst düzeye çıkarmaları, ücret politikalarının taban yapması, diğer hizmetlerin bonus’u olarak sunulması acil çözümler gerektiğini açık olarak ortaya koymaktadır. Bağımsız denetim şirketlerinden aranan kurallar zincirinin bireysel denetçilerden aranmıyor olması ayrı bir eleştiri konusudur.

2016 VE GELECEKTEN BEKLENTİLERİMİZ 1) Bağımsız denetçi sayısının 17.000 kişi civarında olması zorunlu denetime tabi firma sayısının 3 katından fazla kişinin Bağımsız Denetçi olduğunun göstergesidir. Anılan nedenler ile Kanunun başlangıçtaki çıkış amacına uygun olarak zorunlu denetime tabi mükellef sayısının ivedi olarak artırılması gerekmektedir.

2016 VE GELECEKTEN BEKLENTİLERİMİZ 2) Mart 2016 itibariyle KGK siciline kayıtlı denetim kuruluşu sayısı 197’ dir. Bu firmaların yaklaşık 100 ü KGK öncesinde SPK ya bağlı olarak denetim yapmakta olan firmalar olup, KGK ya akredite olmuşlardır. KGK döneminde kurulan yeni firma sayısı 97 de kalmıştır. Bilindiği üzere; Bağımsız Denetim kanun gereği en az 3 asıl 3 yedek Bağımsız Denetçi ile yapılmak zorundadır. Her ne kadar mevcut durum gereği gelir vergisi mükellefi olarak Bağımsız Denetim yapabilme imkanı olsa da bu firmalarında 3 asıl 3 yedek Bağımsız Denetçi çalıştırma mecburiyetleri bulunmaktadır.

2016 VE GELECEKTEN BEKLENTİLERİMİZ 3) 2015 yılı için geçerli olan hadler kapsamında zorunlu bağımsız denetime tabi olan firma sayısı 5.000 civarındadır. Denetçi sayısı ise yıl sonunda 17.000 civarında olacaktır. Hadler aşağı çekilmediği müddetçe mevcut denetçiler açısından ciddi iş sıkıntısı oluşacaktır. Öte yandan öteden beri (SPK döneminde de) denetim yapan firmalar mevcut firmaların %70-80 inin denetimini yapmaktadır. Anılan nedenlerle zorunlu hadlerin ivedi olarak aşağılara çekilmesi gerekmektedir. AB üyesi ülkelerde uygulanan 4 ve 8 milyon Euro rakamlarının ülkemizde de uygulanması için gerekli düzenlemelerin kademeli olarak ta olsa yapılmasında fayda vardır.

2016 VE GELECEKTEN BEKLENTİLERİMİZ 4) BKK kapsamı dışında kalan sermaye şirketlerinin kapanan denetim kurulları yerine görev yapacak Bağımsız Denetçiler ile ilgili yönetmeliğin kanunun üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen çıkarılmamasının yanında hazırlanan metin konusunda diğer bakanlıkların aksine bağımsız denetçilerden görüş alınmamış olması da mesleğimizin önündeki en büyük engellerden biri olarak durmaktadır.

2016 VE GELECEKTEN BEKLENTİLERİMİZ 5) KGK tarafından bir ücret tarifesi yayınlanmamasından dolayı oldukça sıkıntılar yaşanmaktadır. Bağımsız Denetim mesleği şirketleşme halinde (ki zorunlu olmalıdır) en az 3 asıl 3 yedek denetçi ile icra edilmek zorundadır. Denetlenen firmaya yılda en az 96 saat hizmet verilmesi mecburiyeti uluslararası bir standart olarak karşımıza çıkmaktadır. YMM ücret tarifesinde 2016 yılı bağımsız denetim saat ücretinin 245 TL. +KDV 96 saat Bağımsız Denetim hizmetinin en az 96X245= 23.520 TL +KDV olması gerekmektedir. Anılan hizmetin en az 3 kişi ile verileceği düşünülerse bu rakam 3 ile çarpılmalıdır. Sonuç olarak bir firmadan en az 23.520X3=70.560 TL+KDV Bağımsız Denetim Ücreti alınması gerekmektedir. Bağımsız Denetim işlemlerinin kaç TL.’ ye yapıldığı K.G.K.’ nın bilgisi dahilindedir ve ivedi olarak el atılması gereken konu bu konudur.

2016 VE GELECEKTEN BEKLENTİLERİMİZ 6) Zorunluluk ve Sonuçları : Bir tehlikeyi özellikle belirtmek isteriz. Bağımsız denetim kapsamında olup bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen şirketlerin genel kurulları tescil edilmiş olsa bile, konunun yargıya taşınması halinde toplantının Butlan hükmünde olacağı, yani hiç yapılmamış sayılacağı bilinmelidir. Yargıda işlemlerin süresini dikkate aldığımızda, yönetim kurullarının veya şirket müdürlerinin butlan sayılan genel kuruldan sonra alacakları kararlar ve atacakları imzaların geçersiz olmasının varacağı sonuçları düşünmek bile konunun ciddiyetini açıklamaya yetiyor.

SON SÖZ Bağımsız denetimden gerek ülkemiz, gerek iş dünyası, gerek ise meslek mensupları açısından olumlu gelişmeler ve neticeler bekleniyorsa; konunun idari tarafı olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ na önemli görevler düşmektedir. Biz meslek mensuplarına ise bağımsız denetimi gereği gibi yapacak şirketleşme ve uyum çalışmalarını hızlandırmak gereği kalmaktadır.