“Walk the Talk” Metilenklorit

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

Patlamadan korunma dokümanI
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ
KİMYASAL TEHLİKE İŞARETLERİ
Sorular ve Cevaplar.
İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK)
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ
Kimyasal Silah Olarak Bilinen Gazlar ve Canlılar Üzerindeki Etkileri
Aerobus Güvenliği ve Emniyeti Aerobus yolcularının ve sisteminin Güvenliği ve Emniyeti için alınması gereken Proaktif Önlemler.
ATEX DIRECTIVE 94/9EC DIRECTIVE ON EQUIPMENT AND PROTECTIVE SYSTEMS INTENDED FOR USE IN POTENTIALLY ATMOSPHERES.
KİMYASAL MADDELER ve LABORATUVAR
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
RİSK VE GÜVENLİK KODLARI
Patlamadan korunma dokümanI
LOJİSTİK.
KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Basınçlı Kaplar.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye
ERK İSG-İK –
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
YANGIN GÜVENLİĞİ VE YANGINLA MÜCADELE
Elektrik İşlerinde Güvenlik
ETİKET BİLGİSİ
İNHALASYON YOLUYLA OLAN ZEHİRLENMELERDE ACİL YAKLAŞIM
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ
TEHLİKELİ ATIKLARIMIZI AYIRT EDELİM
Son Zamanların tartışma konusu :
Atmosferik Kirleticiler
TAŞMA + ALEVLENME = TANK SAHASI YANGINI.
MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MSDS
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ELEKTRİK TEHLİKELERİ.
KOKU FİLTRE SİSTEMİ.
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
EŞİK SINIR DEĞERLER.
BOYA İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
GÜVENLİK İŞARETLERİ.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
LPG DOLUM TALİMATI.
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
Tehlikeli Enerjinin Kontrol Edilmesi (Lockout/Tagout) 29 CFR
KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış.
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Periyodik Kontroller-Ölçümler
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
Prof.Dr. Hülya Yavuz Ersan
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Toplu Beslenme Sistemlerinde İş Güvenliği
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MEVZUATI
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
KONU: KAZA GELİYORUM DEMEZ HAZIRLAYAN:CUMA ARAYICI
Kimyasal atıklarla çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği.
“Walk the Talk” MDI KULLANICILARI
“Walk the Talk” TDI Kullanıcıları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
“Walk the Talk” Kullanım Rehberi
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İş Tehlike Analizi Aşamaları
Sunum transkripti:

“Walk the Talk” Metilenklorit ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI “Walk the Talk” Metilenklorit ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI – “WALK THE TALK” KONUŞMACI NOTLARI – DESTEK MODÜLÜ  Bu kısa modülün amacının çevre sağlığı ve güvenlik konuları ve fabrikada kullanılan diğer kimyasalların güvenli kullanılması ile ilgili tartışmak olduğunu açıklayın.Bu kimyasalların kullanılması ve işlenmesi ile ilgili tam bir eğitim vermiyoruz.   Daha önce yapılmadıysa, sunum ve tartışma başlamadan kendinizi tanıtın ve bu sunumu gerçekleştirmek üzere eğitimden geçtiğinizi belirtin. Daha sonra orada bulunan herkesten kısaca isimleri ve fabrikadaki görevleri ile kendilerini tanıtmalarını isteyin. Bir hatırlatma-eğer bir diyalog başlatabilirsek daha fazla şey öğreniriz. Bütün konuşmayı sunucu yapacağına deneyimleri paylaşarak hepberaber öğrenebiliriz.  Sorumluluk Alanı son slaytta. PART 1 – Metilenklorit Metilenklorit yumuşak sünger üretiminde çok kullanılan bir şişirici ajan olup, çok düşük ozon aşındırma potansiyeli (ODP: 0.02 ; 141B: 0.11 ; R11: 1) ve sera ısınma potansiyeline (GWP:9 ; CO2:1; 141B:630 ; R11:4000!) sahiptir. Renksiz, uçucu bir sıvı şeklinde olup, hafif bir eter gibi kokuya haizdir; sadece havada çok yüksek konsantrasyona ulaştığında yanıcı olur. Metilenklorit zehirli olarak klasifiye edilmemiştir ve çok dikkatlice uygun koşullarda kullanılmalıdır. ( Sunumun ilerleyen bölümüne bakınız) Revizyon 2015

Metilen Klorür etiket bilgisi CLP DSD İşaret sözcüğü: Uyarı Tehlike ifadeleri H315 Ciltte tahrişe neden olur H319 Ciddi göz tahrişine yol açar H335 Solunum yollarında tahrişe neden olabilir H336 Baş dönmesi veya sersemlik yapabilir H351 Kansere yol açtığından şüphelenilmektedir H373 Uzun süreli ve tekrarlı maruziyet durumunda karaciğerde/kanda hasara neden olabilir Önlem İfadeleri Tedarikçinin (e)SDS belgesindeki önlem ifadelerine ve ürün etiketlerine uyun. İşaret sözcüğü: Zararlı Risk İfadeleri R40 Kanserojen etkisine dair sınırlı kanıt vardır R36/37/38 Gözlerde, solunum sisteminde ve ciltte tahrişe neden olur R67 Buharı baş dönmesi ve sersemlik yapabilir Güvenlik İfadeleri Tedarikçinin (e)SDS belgesindeki güvenlik ifadelerine ve ürün etiketlerine uyun.   Sınıflandırmanın burada belirtilme sebebi farkındalığı arttırmak olup, iinsanların korkutulmamasına özen gösterilmelidir. Kobaylarda akciğer, karaciğer ve pankreas kanseri gözlendiğinden ürün kanserojen olabilir.

Metilenklorit: Tehlikeli Özellikleri KULLANIMDAKİ ANA ETKİLERİ: Yüksek konsentrasyonlu buhar, hissiyat kaybolması (anestezi) ve bilinç kaybına yol açar(narkoz) Direk temas, ciltte tahrişe yol açar. DİĞER UYARI PARAMETRELERİ: -> Tatlı, yüksek seviyeye ulaştığında etere benzer koku : böylelikle gizlice yüksek konsantrasyona maruz kalma. ->Gaz yoğunluğu >>> hava : buhar lokal olarak kalır ve/veya çalışanların soluduğu alana yavaşça yayılır ->Yanma aralığı: 14% - 22% (havada) : göreceli düşük tehlike .   Diklormetan klorhidrokarbonlar arasında en az zehirlisi de olsa, yüksek uçuculuğu ile akut solunum zararlarına sebep olduğundan sağlık riski yok diyemeyiz. Diklormetan aynı zamanda metabolize edildiğinde vücutta karbonmonksite dönüşüm potansiyeli ihtiva eder. Az miktarlarda dahi metilenklorit soluyan bir kişi daha az dikkatli olur ve özellikle el göz koordinasyonu gerektiren işlerde daha başarısız olur (bir kaza potansiyeli) Uzunca süren cilt teması sonucunda diklormetan cildin yağlı dokusu içinde çözülebilir ve ciltte tahrişe veya kimyasal yanığa sebep olabilir. Koku, metilenklorit için yeterli bir uyarıcı olmayıp, koku eşiği 250 ppm olup OSHA PEL (25 ppm) den 10 kat yüksektir.

Metilenkloride nerelerde maruz kalabilirsiniz? Koruyucu Önlemler Yüksek miktarda metilenkloride maruz kalmak, metilenklorit veya onu ihtiva eden bir ürünün yetersiz havalandırma şartları olan bir odada bulunması ile oluşur. Bozulma veya ayrışmaya kadar ısıtıldığında, bir sigara ateşinde bile, metilenklorit fosgen ve karbonil florit üretebilir. …….. ÖYLEYSE ………  Çalışırken KKE (Kişisel Koruyucu Ekipman) kullanınız  Havalandırmanın çalıştığından emin olunuz  Çalışma alanında sigara içmeyiniz, herhangi bir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.  Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, arkadaşlarınızı bilgilendirip çalışma alanını terk ediniz.   Güvenli elleşleme ile ilgili ana ölçütler, metilenklorit ile aşırı temastan kaçınmaktır. TDI’ın güvenli elleşlemesine gönderme yapın. Metilenkloride nerelerde maruz kalabilirsiniz?

Metilenkloride nerelerde maruz kalabilirsiniz? Sünger üretim alanı Kesim alanı Sünger soğuma alanı Metilenklorit’in solvent olarak kullanıldığı temizlik operasyonları Dökülme, sıçrama Metilenklorite maruz kalma daha çok sünger üretim hatlarında temizleme operasyonunda veya şişirici ajan olarak kullanıldığında meydana gelir. Süngerde belli oranda metilenklorit bulunuyorsa, TDI’da olduğu gibi stok alanında herhangi bir koku sezmeksizin eşik değere ulaşılır.

ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI “Walk the Talk” Pentan    BÖLÜM 2 - PENTAN    Pentan çok kullanışlı bir şişirici ajandır ve ozon tabakasına zarar vermemektedir(Ozon Aşındırma Potansiyeli sıfırdır). Ayrıca sera gazı etkisi de çok düşüktür. Buna mukabil, aşırı yanıcıdır. 

Pentan etiket bilgisi CLP İşaret sözcüğü: Tehlike Tehlike ifadeleri: H224 Aşırı yanıcı sıvı ve buhar H304 Yutulması halinde ölümcül olabilir; solunum yoluna girer. H336 Baş dönmesi veya sersemlik yapabilir H411 Su yaşamına toksiktir ve uzun vadeli etkiler bırakır EUH066 Tekrarlı maruz kalma durumunda ciltte kuruma veya çatlama meydana gelebilir Önlem İfadeleri Tedarikçinin (e)SDS belgesindeki önlem ifadelerine ve ürün etiketlerine uyun. Siklopentan ve karışımları ile ilgili ek tehlike bilgileri için tedarikçinin (e)SDS belgesine bakınız.

Pentanın Zararlı Özellikleri Parlama Noktası: -40°C - 20°C (sıvı hammaddenin bir kıvılcımla alev alabilecek kadar gaz fazına geçebildiği en düşük ısı) Yanma Noktası 280°C (buhar-hava karışımının sıcak bir yüzeyde alev aldığı nokta.) Patlayıcı buhar-hava karışımları: Alt patlama limiti: 1,4 Vol% = 41 g/m³ Üst patlama limiti: 7,8 Vol% = 240 g/m³ (20°C - 30°C deki buharlaşma hızı m2 başına 2,4 kg/h den fazladır) Pentan buharı havadan ağırdır ! Aniden elektrik yüklenebilir. Yüksek yanıcılıktadır. Pentane aşağıdaki özelliklerinden dolayı yüksek yanıcılıktadır :   Çok düşük parlama noktası ve Hava ile karıştığında patlayıcı bir karışım oluşturur

Koruyucu Önlemler Herhangi bir patlama/parlamaya karşı önlem alınmalıdır (birincil önlemler). Pentane kapalı devre sistemlerde sevkedilmeli ve kullanılmalıdır. Kontrollü havalandırma yapılmalıdır. Azot ile asal bir ortam yaratmalıdır. Alev kaynaklarından uzak durmalıdır (ikincil önlemler) Patlama/parlamaya karşı korunmuş makinalar kullanmalıdır. (Kıvılcım ve sıcak yüzey oluşturmamalıdır) Elektrostatik kıvılcımdan kaçınmalıdır.(Makinalar topraklanmalı, plastik kap kullanmamalıdır) Güvenli elleçleme için en önemli hususlar patlayıcı karışım oluşumunun ve ateşleme kaynağının engellenmesidir.

Kaza / Alarm Etrafa pentan dökülürse veya ekranda alarm işareti belirirse Sakin olun Pentan vanasını kapatın, olası alev/kıvılcım kaynaklarını uzaklaştırın Havalandırmayı arttırın Sızıntıyı durdurun Dökülen pentanın üzerini emici bir madde ile örtün Havalandırma yetersizse solunum cihazı kullanın İş önlüğü kullanın Söndürücü maddeler kullanın: CO2, Köpük, Toz; su kullanmayın ! Pentanda güvenlik seviyesi aşılmışsa veya bir dökülme oluştuysa sakin olun ve aşağıdaki işlemleri gerçekleştirin  Yapılması gerekenlerin bir çoğu MDI dökülmesinde uygulanan adımlar gibidir fakat pentan çok daha yanıcıdır  ASLA SÖNDÜRMEK İÇİN SU KULLANMAYIN

Alev kaynaklarını uzaklaştırın Pentan Kullanırken Pentan oldukça yanıcı ve hava ile patlayıcı bir karışım oluşturan bir maddedir. Alev kaynaklarını uzaklaştırın Statik elektrik oluşmayacağına emin olun Havadaki Pentan konsantrasyonunu ölçün. Pentanın havadan ağır olduğunu unutmayın. Özetle pentan kullanırken alınması gereken tedbirler  Pentanın güvenli kullanımı dorğ mühendislik ekipmanlarına sahip olmak ve onları doğru kullanmaya bağlıdır Havada (atmosferik ortamda) ne kadar pentan olduğunu bilmek çok önemlidir

“Walk the Talk” Katalizatörler ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI “Walk the Talk” Katalizatörler BÖLÜM 3 – KATALİZATÖRLER katalizatörler poliol formülasyonlarında poliüretan reaksiyonlarının hızını kontrol etmekte kullanılırlar. Diğer kimyasallarda olduğu gibi güvenli kullanım için uyulması gereken önlemler bulunmaktadır.

Katalizatörler korozif, tahriş edici, alerjik ve yanıcı olabilirler. Katalizatörlerle temas kimyasal yanma, deride şişme, kaşıntı, kızarıklık ve görüşte bulanıklık gibi belirtilere sebep olabilir. Katalizatörler ve poliol formülasyonlarla çalışırken KKE kullanmalıdır. Katalizatörlerin çok değişik tipleri vardır ve formülasyon hazırlarken gerekli önlemler alınmalıdır.  Katalizörlerke çalışırken uygun Kişisel Korunum Ekipmanları kullanılmalıdır.

“Walk the Talk” Methyl Isocyanates ISOPA ÜRÜN DESTEK PROGRAMLARI “Walk the Talk” Methyl Isocyanates BÖLÜM 4 – METHYL ISOCYANATE  (Yerine göre MDI veya TDI la kıyaslayın)   Bize genellikle methyl isocyanate (MIC) hakkında ve onun MDI veya TDI a benzeyip benzemediği sorulur.

Monoisocyanatlar ve Diisocyanatlar Monoisocyanatlar pek çok yerde kullanılır ancak poliüretanlarda kullanılmazlar Örneğin, methyl isocyanate böcek ilacı yapımında kullanılır. Bütün poliüretanlar TDI ve MDI gibi diisocyanatlardan yapılır Ilave etmek için tıklayınız.

Monoisocyanates and Diisocyanates Methyl-isocyanate poliüretan teknolojisinde kullanılmaz Monoisocyanates are used for various applications – but not for polyurethanes For example, methyl isocyanate is used for pesticides and insecticides All polyurethanes are made with diisocyanates such as MDI or TDI Ilave etmek için tıklayınız.

Tekzip Dışarıdan gelen belgeler için sorumluluk reddi ISOPA ve üyeleri, halihazırda mevcut olan en iyi bilgiler temelinde son derece iyi niyetli bir şekilde doğru ve güvenilir bilgiler sunmak için her türlü gayreti göstermiştir ancak doğacak riskler sadece kullanıcıya aittir. Bilgilerin eksiksizliği, doğruluğu veya güvenilirliğine ilişkin herhangi bir beyan ya da taahhütte bulunulması söz konusu olmadığı gibi, bu bilgilerin kullanılmasından veya bilgilere güvenilmesinden kaynaklanabilecek her türlü zarar ya da hasardan dolayı gerek ISOPA gerekse ISOPA üyesi herhangi bir şirket tarafından hiçbir yasal sorumluluk kabul edilmeyecektir.