Yakınsak düşünme ve Iraksak düşünme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
REHBERLİK SERVİSİ PANOSU
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
YARATICI ÖĞRENCİ YETİŞTİRME Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
Çağın Gidişine Göre Öğretmen Nasıl Olmalı?
Öğrenci Merkezli Eğitim
Problem Çözme.
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Kullanıldığı Durumlar? Tekniğin Dezavantajları?
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
Altı Şapkalı Düşünme.
SINAV KAYGISIYLA BAŞAÇIKMA
SANAT EĞİTİMİ VE YARATICILIK
SIRA DIŞI DÜŞÜNME. SIRA DIŞI DÜŞÜNME NEDİR?  Zihninizdekileri anlamlı bir şekilde kurgulayabilmektir  Orjinal bir yaklaşımdır  Uyuşmaz fikirlerin.
YARATICI DÜŞÜNME VE YARATICILIK
REHBERLİK.
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
Problem Çözme Becerileri
Düşünme Biçimleri Eleştirel Düşünme Problem Çözme Yaratıcı Düşünme.
İSLAMDA YORUM FARKLILIKLARI
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward De Bono'nun 1985'te yayınlanan kitabıdır. Yazar ,insanların düşünme alışkanlıkları ile kendilerini kısıtlayarak, sadece.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
PEER SUPPORT TEAM.
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
YETKİNLİK NEDİR? Yetkinlik; mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlardır. Yetkinlik;
Sistem Analizi Sistem Analisti
Yaratıcı Düşünme ve Eğitimi
Yaratıcı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Esneklik. Esneklik, karşılaşılan bir duruma farklı bakış açılarından bakabilmektir.
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
SANAT EĞİTİMİ VE YARATICILIK. O HALDE YARATICILIK NEDİR?
Akıcılık.
CREATIVITY &PROBLEM SOLVING Brainstorming, Questions, Hats
Kişisel Rehberlik.
ÇATIŞMA YÖNETİMİ.
Altı Şapkalı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Zekâ Oyunları.
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
EĞİTMEN: GENÇ OSMAN İLHAN ADALET TANRIVERDİ. NASIL UYGULANIR? Katılımcılara üzerinde görüşme yapacakları konu verilir. Tüm katılımcılardan konuya yaklaşırken.
Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
Şirketlerde Finansal Değişim Yönetimi
 Teknoloji nedir denildiğinde karşımıza ilk olarak; insanların ihtiyaçlarına yönelik yardımcı araç ve gereçlerin yapılıp üretilmesi için gerekli olan.
Problem Çözme ve Algoritmalar
ÜRETİCİ DÜŞÜNME Nilüfer SAYGICI ÜRETİCİ DÜŞÜNME Wertheimer, problemler için iki çözüm biçimi olduğunu belirtti 1. A Türü Çözümler 2. B Türü.
KİŞİLERARASI İLETİŞİM ÇATIŞMASI
Problem Çözme ve Algoritmalar
DÜŞÜNME BECERİLERİ Elif Nur PALUT MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Analitik Düşünme Analitik düşünmek  sofistike bir problemi/durumu/konuyu  alt problemlere/durumlara/konulara ayırdıktan sonra her bir alt konunun ana.
DEDİKODU TEKNİĞİ VE ARKASI YARIN TEKNİĞİ. DEDİKODU TEKNİĞİ Öğrencilerin konuyu kavramaya çalışmasını o konuda düşünmelerini ve konu hakkında çeşitli fikirleri.
21. YY BECERİLERİ.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Zekâ Oyunları. Zekâ oyunları, boş zamanlarını değerlendirmek için aktivite arayanların, günlük yaşamın stresinden kurtulmak için biraz olsun soluk almak.
Sunum transkripti:

Yakınsak düşünme ve Iraksak düşünme Yakınsak düşünme farklı düşüncelerin dayandığı ortak düşünceleri bulmaya dayalı düşünme becerisi biçiminde tanımlanabilir.  Iraksak düşünme ise yakınsak düşünmeden farklı olarak ortak düşünceden hareketle farklı düşüncelere ulaşabilmeye dayalı bir düşünme becerisi şeklinde tanımlanmaktadır. Verdiğimiz tanımlardan hareketle ıraksak düşünmedeki rahatlık ve engellenmemişliğini görebiliriz. O halde ıraksak düşünmenin yaratıcılığı tetiklediği yorumu da yapılabilir.

Yakınsak düşünmede ise hayal gücünün ve tabiî ki yeni düşüncelerin engellendiği yorumunun yapılması yanlış olmayacaktır. Buradan hareketle yaratıcı düşünce de engellenmiş olacaktır da denilebilir. Iraksak düşünenler tepkisel, engellenmemiş ve rahat olurlar. Problem çözmede ıraksak düşünce kullanılır.  Yakınsak düşünenler ise daha tedbirli, ihtiyatlı ve duygusal açıdan ise daha tutukturlar. Tanımlarından da anlaşılacağı gibi yakınsak düşünme bizi tek bir çözüm yoluna yani tek bir doğru cevabı bulmaya yöneltirken ıraksak düşünme ise bizi yaratıcı olmaya yöneltir. Çünkü ıraksak düşünme mevcut bilgi yardımı ile değişik cevapların üretilmesini sağlar.

Yakınsak düşünmede yalnız, tek ve açıkça doğru olan cevap aranırken ıraksak düşünmede ise çözüm sayısında artış, esneklik, yeni çağrışımlar, zihinsel yeteneklerin gelişmesine imkan tanınması , alternatif çözümlerin aranması ve tabiî ki  özgünlük vardır. Bu nedenle yakınsak düşünme daha gelenekçi olarak tanımlanırken ıraksak düşünme ise yenilikçi (yeniliklere/yeni düşüncelere yol açan) olarak tanımlanmaktadır. Bizler genelde yıllar boyu aldığımız, tek bir çözüm yolunu ya da doğru bir yanıtı bulmaya yönelik eğitimle, yakınsak düşünme alışkanlığı edinmekteyiz. Oysa yaratıcılığı ve yeniliği ön planda tutan ıraksak düşünme alışkanlığına sahip olmalıyız.

Yakınsal ve Iraksal Düşünme yöntemlerinin karşılaştırılması üzerine Biraz ıraksal düşünürsek, bu ikili düşünme biçimleri ile Wertheimer’in A ve B tipi problem çözme yöntemleri arasında bağlantı kurabiliriz A tipi problem çözme yönteminde birey tamamen yaratıcı bir yol izlerken, B tipi problem çözmede ise ezberci bir yaklaşım ile probleme yaklaşır. Bu açıdan bakıldığında ise A tipi problem çözmek, ıraksak düşünmeyi gerektirirken, B tipi problem çözme ise yakınsak düşünmeyi gerektiriyor. Dolayısıyla bu düşünme tarzlarının da -insanî oldukları için- etki ve çıktılarını eğitim dünyasında zaman zaman görebiliyoruz.

Bu esas da bu tür düşünebilen bireylerle mümkün görünmüştür. Çünkü Yaşam Boyu Öğrenmek ve öğretebilmek bu anlayışları benimseyen ve bu meziyetleri gösterebilen insanlarla olanaklı kılınabilir. Aksi takdirde günlük hayatta problemler karşısında çaresiz kalan ve üretici fikirlerle onların üstesinden gelemeyen insan tipleri meydana gelir.