YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TRANSFÜZYON TRANSFÜZYON Dr.Engin ACIOĞLU.
Advertisements

KAN GRUPLARI Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
PRİMER BİLİER SİROZ DR ERİM GÜLCAN.
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
KAN GRUPLARI İnsanda kan grupları eritrositlerin membranında bulunan genellikle polisakkarid yapısındaki çeşitli antijenlere göre isimlendirilir. Bunlar.
Yenidoğan Sarılıklarına Yaklaşım Uzm.Dr.Fatih Kılıçbay Kocaeli Üniversitesi Yenidoğan BD.
Yenidoğan sarılıklarına yaklaşım
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
ANNE SÜTÜ SARILIĞINI ANLAMAK VE YAKLAŞIM
BİLİRUBİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI: HİPERBİLİRUBİNEMİLER
Bruselloz Bruselloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan, insan ve hayvanlarda belirli coğrafik bölgelerde yayılım gösteren ( endemik) bir hastalıktır.
ANTİ-PHOSPHOLİPİD SYNDROME
YENİ DOĞAN SARILIKLARI
DOĞUM SALONU RESUSİTASYONU:
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi
Neonatal hiperbilirubinemi
İNTRAUTERİN ENFEKSİYONLAR
HEMATOLOJİDE SEROLOJİK TESTLER, KAN GRUPLARI VE TAYİNİ
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
YENİDOĞANDA UZAMIŞ SARILIK
Pıhtılaşma faktörleri, kanın pıhtılaşması ve fibrinoliz
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 12 Haziran 2014 Perşembe Uzm. Dr. Özlem.
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROMDA PLAZMAFEREZ
Viral Hepatitler Prof. Dr. Fehmi TABAK Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
Çocuk Hematoloji Olgu Sunumu
Normal Hb ve MCV değerleri
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Dr. Ceyhun Yurtsever KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ABD
YENİDOĞAN SARILIKLARI (ICTERUS NEONATORUM) VE HEMŞİRELİK BAKIMI
ANEMİ Term: Hb mg/dl (17) Retikülosit: %3-7 MCV: 107 fl
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
KL İ N İ K TIBB İ LABORATUVARLAR. B İ YOK İ MYA LABORATUVARI Laboratuvarın ço ğ unlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının.
Umblikal Enfeksiyon (Omfalit)
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
Prof.Dr.Ercüment Müngen
Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
TORCH Enfeksiyonları Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
Prof. Dr. Göktürk Maralcan
Kekemelik.
MİRROR SENDROMU OLGUSU
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
AMNİYOTİK SIVI İLE İLGİLİ PATOLOJİLER
Böbrek hastalıkları ve gebelik
Gebelik ve Kan hastalıkları
POSTTERM GEBELİKLER.
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
YENİDOĞANDA HEMOLİTİK HASTALIKLAR. SARILIK NEDEN OLUŞUR? Yenidoğan döneminde en sık karşılaşılan hematolojik sorunlardan birisi sarılıktır. Hayatın ilk.
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ
Alerjik hastalıklarda tanı
Rh Iso-Immunizasyonunda
YENİDOĞANDA SARILIK.  Sarılık genellikle başka sağlık sorunu olmayan yenidoğan bebeklerde tıbbi ilgi ve dikkat gerektiren en sık klinik bulgulardan biridir.
Kan grupları Eritrositlerin zar yapısında bulunan bazı glikoprotein molekülleri, eritrositlere antijenik özellik kazandırmaktadır. Eritrositlere antijenik.
ÇOĞUL GEBELİKLERDE İNVAZİV PRENATAL TANI YÖNTEMLERİ
Yenidoğan Sarılığı Doç.Dr.Ceyhun DALKAN
Sunum transkripti:

YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ

Rh Uygunsuzluğu Rh pozitif fetus ve daha önceden D antijeni ile sensitize olmuş Rh negatif anne arasındaki Rh uygunsuzluğu nedeniyle gelişen izoimmün hemolitik anemidir.

Klinik bulguların başlangıcı maternal immünoglobinlerin (IgG) aktif plasental transferi sonucunda intrauterin dönemde başlar. Ana ve temel belirti ve bulguları, doğumda anemi ve hayatın erken döneminde indirekt hiperbilirubinemidir. Bu bulgular Kısmen kompanse edilmiş Orta derecede şiddetli hemolitik anemi Şiddetli derecede hemolitik anemi şeklinde ortaya çıkabilir

İnsidans Rh uygunsuzluğuna bağlı hemolitik anemi semptomatik olguların yaklaşık 1/3’ünü oluşturmaktadır. Bu sıklık Rh uygunsuz annelerin %15 inde saptanabilir antikorlarla birliktedir. Ayrıca RhoGAM kullanımı ile görülme sıklığı giderek daha da azalmıştır.

Risk Faktörleri Doğum sırası Fetomaternal kanama ABO uygunsuzluğu Obstetrik faktörler Cins Etnik faktörler Anneye ait immün cevaplar

Klinik Bulgular Sarılık Anemi Hepatosplenomegali Hidrops fetalis

Tanı Anne ve yenidoğanda kan grubu ve Rh faktörünün tayini Retikülosit sayımı Direkt antiglobülin testi (Coombs’) Periferik yayma bulguları Bilirubin düzeylerinin izlenmesi Bilirubin bağlama kapasitesinin saptanması Kan glukoz düzeyi Kan gazlarının incelenmesi

Tanıda Yardımcı Ek Laboratuvar Yöntemler Annede Direkt Coombs’ testi İndirekt antiglobulin titreleri Karbon monoksit testi

İzlem ve Tedavi-1 Doğum öncesi tedavi Maternal antikor düzeylerinin izlemi RhoGAM uygulaması Amniosentez Ultrasonografi İntrauterin transfüzyon Glukokortikoidler Maternal antikor düzeylerinin azaltılması

İzlem ve Tedavi-2 Doğum sonrası tedavi Resusitasyon Kordon kanı çalışmaları Seri indirekt bilirubin ölçümleri Fototerapi “Exchange transfusion” “Hem oxygenase” inhibitörleri IVIG

Profikasi RhoGAM (Anti-D) 28. Gebelik haftasında veya doğumdan sonraki 72 saat içerisinde uygulanmalıdır.

Hidrops Fetaliste Tedavi İzovolümetrik parsiyel “exchange transfusion” O Rh negatif eritrositlerle Santral arteriyel ve venöz kateterizasyon Pozitif basınçlı mekanik ventilasyon Tedavi amaçlı parasentez ve torasentez Volüm genişleticiler (Albumin kontrendikedir) İlaç tedavileri

ABO Uygunsuzluğu Fetus ve anne arasında ABO grup uygunsuzluğu sonucu gelişen izoimmün hemolitik anemidir. O grubu kan taşıyan annelerin A ve B grubu kan taşıyan infantlarında sık görülür. Hemolitik olay inutero başlar.

ABO Uygunsuzluğu O grubu kan taşıyan annelerde 7S-IgG sınıfında izoantikorlar vardır ve bunlar transplasental geçiş özelliğine sahiptirler. Buna karşılık A ve B grubu kan taşıyan annelerde 19S-IgM sınıfında izoantikorlar vardır ve bu antikorların transplasental geçiş özellikleri yoktur.

Transplasental geçiş gösteren antikorlar fetal eritrositler üzerindeki A ve B antijenleri ile reaksiyona girerler ve karakteristik olan Mikrosferositlerin üretilmesine yol açarlar.

Risk Faktörleri A1 antijeni olan infantlar Yükselmiş izohemagglütininler Doğum sırası

Klinik Bulgular Sarılık Anemi

Tanı Anne ve yenidoğanda kan grubu ve Rh faktörünün saptanması Retikülosit sayımı Direkt Coombs’ testi Periferik yayma Bilirubin düzeyleri Ek laboratuvar çalışmalar İndirekt Coombs’ testi Maternal Ig titreleri

İzlem ve Tedavi Antepartum tedavi Postpartum tedavi Genel bakım Fototerapi Exchange transfüzyon Sentetik kan grubu trisakkaritleri