KABUL DİLİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
5.BÖLÜM İLETİŞİM VE EĞİTİM Ahmet ATAÇ- Cihan ÇAKMAK – Gülenaz SELÇUK – İhsan YILMAZ.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
Learning to learn network for low skilled senior learners Her yerde ve her şekilde öğrenme Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi Developed with the support of the.
İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 5 1. İletişim nedir?
PSİKOLOJİK DANIŞMAN/REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
EĞİTİMDE DRAMA.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU “VELİ UYUM” PROJESİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
HAZIRLAYAN Ayşe ŞEBBOY Psikolojik Danışman Şahin İlköğretim Okulu.
GALATASARAY İLKOKULU Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi
İlköğretim Okulu Veli Toplantımıza HOŞGELDİNİZ
Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Teknoloji Bağımlılığı ve Güvenli İnternet Kullanımı
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
AKRAN BASKISI ve ÇATIŞMA ÇÖZME
2013’e başlarken....
HAYIR DEMEK HERŞEYİ ÇÖZERMİ?
REHBERLİK SERVİSİ.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü
CESARETLENDİRME ve ÖVGÜ
ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?
OKUL REHBERLİK SERVİSİ
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
İLETİŞİM ENGELLERİ Prof. Dr. Aynur BÜTÜN AYHAN
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ TANITIM SUNUSU
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Tanrıya bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden , bize.
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2017.
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
ERGENLE İLETİŞİM.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
ÇOCUKLARIMIZIN MUTLU VE BAŞARILI OLMASI İÇİN…
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRENME STİLLERİ.
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Oyun İçine Gömülü Öğretim
Arkadaş, Çalışmaktan yorgun düştüğümüz günlerimizde Tanrıya bir Dua etmeyi sıklıkla unuturuz ama mailimizi kontrol etmeyi unutmayız. Bu yüzden , bize.
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
TEKİRDAĞ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ EĞİTİMİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
Sunum transkripti:

KABUL DİLİ

Kabul Dilinin Gücü Bir insan bir başkası tarafından olduğu gibi kabul edildiğini hissedince karşısındaki kişi için yardımcı etken olma kabiliyetine sahip olur. Onun diğerini olduğu gibi kabul etmesi diğer kişinin gelişmesini, büyümesini, yapıcı değişimler gerçekleştirmesini, sorunları çözmeyi öğrenmesini, psikolojik sağlığının iyi yönde değişmesini, daha üretken, yaratıcı ve olduğundan daha iyi olmasını sağlayan bir ilişkinin gelişmesinde önemli bir etken olacaktır.

Bir tohum gibi, çocuk da gelişme kapasitesini kendi oluşumunda taşır Bir tohum gibi, çocuk da gelişme kapasitesini kendi oluşumunda taşır. Kabul, çocuğun kendini gerçekleştirmesine imkan tanır.

Kabul dili ise çocukların içine kapanıklığını giderir Kabul dili ise çocukların içine kapanıklığını giderir. Uzman terapistler ve danışmanlar, kabullenmenin ne kadar güçlü olduğunu kanıtladılar. En etkili terapistler ve danışmanlar kendilerine yardım için gelen insanlara gerçekten kabul edildikleri izlemini aktaran kişilerdir.

Kabullenme Gösterilmelidir Bir ebeveynin çocuğunu kabullendiğini hissetmesi kadar, bu kabullenmeyi çocuğuna hissettirmesi de önemlidir. Ebeveynin kabullenme hissi çocuğa ulaşmıyorsa, bunun çocuk üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Ebeveyn çocuğun hissedeceği şekilde onu kabullendiğini nasıl göstereceğini öğrenmelidir.

Kabullendiğinizi Sözsüz Olarak İletmek Sosyal bilimcilerin deyişiyle sözsüz mesajlar (söylemediklerimiz) ya da konuştuğumuz kelimeler (söylediklerimiz) aracılığıyla mesajlar göndeririz. Sözsüz mesajlar duruş, hareket, yüz ifadeleri ve diğer davranışlarımızla iletilirler.

Kabullendiğinizi Sözlü Olarak İletmek Yakın ve canlı bir ilişki kurmak için ebeveynler çocuklarıyla, çocuklar da ebeveynleriyle konuşmak isterler.

Gençlerle İletişim Örnekleri Emir vermek, yönlendirmek, idare etmek: Çocuğa emir vererek ona bir şey yapmasını söylemek “Annenle bir daha böyle konuşma!” “Şikayet etmeyi kes artık!”

Uyarmak, gözdağı vermek, tehdit etmek: Çocuğa bir şey yaptığı takdirde sonuçlarını söylemek “Eğer bunu yaparsan, pişman olursun!” “Bunun gibi tek bir söz bile söylersen odayı terk edeceksin!” “Kendin için iyi olan şeyi biliyorsan bunu bir daha yapmazsın!”

Tembih etmek, ahlak dersi vermek: Çocuğa yapması gerekeni söylemek “Bu şekilde davranmamalısın.” “Bunu yapmalısın.” “Büyüklerine her zaman saygı göstermelisin.”

Öğüt vermek, çözüm ya da öneri getirmek: Tavsiye ya da öneri vererek, cevap ya da çözüm getirerek çocuğa sorununu nasıl çözeceğini söylemek “Neden Yağmur ve Irmak’a burada oynayalım diye sormuyorsun?” “Üniversite konusunda karar vermeden önce birkaç yıl daha bekle.” “Öğretmenlerinle bu konuda konuşmanı öneririm.” “Başka kızlarla arkadaşlık kurmayı dene.”

Güven vermek, duygularını paylaşmak, teselli etmek, desteklemek: Çocuğun kendini daha iyi hissetmesini ve kötü duygularından kurtulmasını sağlamak, bu duyguların ne kadar güçlü olduğunu inkar etmek “Yarın çok daha farklı hissedeceksin.” “Tüm çocuklar bu hisleri belli bir zaman hisseder.” “Endişelenme, tüm sorunlar hallolur.” “Bir zamanlar ben de senin gibi düşünürdüm.” “Biliyorum, okul bazen oldukça sıkıcı olabiliyor.” “Sen diğer çocuklarla genellikle çok iyi anlaşırsın.”

Basit Kapı Arayıcılar Örnekler: “Anlıyorum.” “Oh.” “Hımm.” “Buna ne dersin?” “İlginç” “Gerçekten mi?” “Yapma ya!” “Sahi mi?” “Öyle yaptın, ha?” “Öyle mi?”