Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Teknoloji Bağımlılığı ve Güvenli İnternet Kullanımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Teknoloji Bağımlılığı ve Güvenli İnternet Kullanımı"— Sunum transkripti:

1 Teknoloji Bağımlılığı ve Güvenli İnternet Kullanımı
HAZIRLAYAN: EBRU KALA Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

2 BAĞIMLILIK NEDİR? Bağımlılık insanın dürtülerini kontrol edememesi sonrasında bir nesneye veya olguya aşırı muhtaç hale gelmesidir(Grup, 2015).

3 TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI
İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.

4

5 Teknoloji bağımlılığının belirtileri(Editör, 2015).
Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak. Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek. Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.

6 Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek. İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.

7 Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygular arasında gidip gelmek. Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek. Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

8 Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar(Editör, 2015)
Fiziksel şikâyetler Gözlerde yanma Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme Beden duruşunda bozukluk Elde uyuşukluk Halsizlik Sosyal alanda görülen şikâyetler Akademik başarıda düşüş Kişisel, aile ve okul sorunları Zamanı idare etmede başarısızlık Uyku bozuklukları Yemek yememe İnternet arkadaşları dışında izolasyon

9 Ne yapmalı?

10 Bilgisayar oyunlarına olan bağlılığınızı bilinçli olarak azaltma

11 Yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlenme
Arkadaşlarınızla bir arada bulunabileceğiniz aktiviteleri planlama(Editör, 2015).

12 Bilgisayar kullanımını kontrol etme noktasında aile bireylerinde yardım alma.
Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin. Uzun süreli bilgisayar kullanmanızı engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın(Editör, 2015).

13 Kendisine Cep Telefonu Yasaklandıktan Sonra İntihar Eden Genç Balerin Arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlar, babaannesinin ölümü, anne babasının boşanması gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışırken kısa sürede internet bağımlısı oldu. Bunun üzerine, cep telefonu ya da laptop edinmesi yasaklanan kız, internete annesinin bilgisayarından girmeye devam etti. Annesi, internette çok fazla zaman geçirdiği için genç kızın üstüne gitmeye başladı. Kız’ın annesine verdiği cevap şöyle oldu: “İnternette olduğum halimle beni seven 18,000 insan var.”

14 Tallulah ertesi gün West Hampstead, Londra’daki evlerinden dans teçhizatlarını almadan çıktı ve çıkarken annesine o eşyaların artık bir gereğinin olmadığını söyledi.Genç kız, 12 Kasım 2012’de, St. Pancras Tren İstasyonunda, hızla yaklaşan bir trenin önüne atlayarak yaşamına son verdi. İnternet bağımlısı genç balerinin, intihar etmeden önce, insanların kendilerine zarar verirken çektikleri fotoğrafları paylaştıkları bazı sitelerde kanlar içinde çekilen fotoğraflarını paylaşmıştı.

15 Selfie’lerini Beğenmediği İçin Kendini Öldürmek İsteyen Genç
Selfie çektirme bağımlısı bir İngiliz genci, çektiği selfie’lerin hiç birini beğenmediği için intihar etmek istedi. 19 yaşındaki Danny Bowman, her gün 10 saatini selfie çektirerek harcıyordu ve iPhone’u ile günlük yaklaşık 200 fotoğraf çekiyordu.

16 İntihar etmek için bir kutu ilaç içen genç, annesinin durumu erken fark etmesi sayesinde kurtuldu. Hiç şüphesiz Bowman selfie işini baya abartmış. Ancak psikiyatristlere göre, selfie bağımlılığı artık ciddi bir zihinsel sağlık problemi olmaya başladı.

17 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

18 Kaynakça Editör, Y. A. (2015, Şubat 15). Yeşil Ay. Nisan 11, tarihinde Yeşil Ay web Sitesi: bagimliligi adresinden alındı Grup, H. (2015, Mart 6). HTA Nöropsikiyatri. Nisan 12, tarihinde HTA Nöropsikiyatri Web sitesi: adresinden alındı


"Teknoloji Bağımlılığı ve Güvenli İnternet Kullanımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları