ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hasta Başı Test Cihazı(POCT) Kullanım,Temizlik,Kalibrasyon Talimatı
Advertisements

MADDENİN HALLERİ VE ISI
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
SOĞUK ZİNCİR.
İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
SINIF ORTAMININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Fiziksel ortamın önemi nedir?
SOĞUK ZİNCİR.
Gıdalarımızı saklama kuralları
Satın alma ve stok yönetimi
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına ve.
SOĞUK ZİNCİR ve SOĞUK ZİNCİR YÖNETİMİ
ERK İSG&İK – –
Hassas Görevler hassas…çok….
AŞI SONRASI İSTENMEYEN ETKİ (ASİE) İZLEME SİSTEMİ
LABORATUARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
FÜMİGANTLARIN MUHAFAZASI VE KORUNMA TEDBİRLERİ. Fümigantlar, zehirli maddeler oldukları için, uygulama sırasında olduğu gibi muhafazaları sırasında da.
ZONGULDAK İli kamu hastaneleri birliği GENEL SEKRETERLİĞİ ÇAYCUMA DEVLET HASTANESİ Ecz. Belgin KAYABAŞI Uygulama Adı : İlacı Dokunan Her Sağlık Çalışanının.
MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SOĞUK ZİNCİR VE AŞI GÜVENLİĞİ
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
İzolasyon Odalarının Temizliği
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SOĞUK ZİNCİR VE AŞI GÜVENLİĞİ
GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI
AŞI Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü
LABORATUVARDA ANALİZE HAZIRLAMA HATALARI
AŞILAMA HİZMETLERİ Sağlık hizmetlerinin en önemli ve fayda-maliyet oranı en yüksek alanlarından biri aşılama yoluyla enfeksiyon hastalıklarının önlenmesidir.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
SOĞUK ZİNCİR TRAHED Dr. Sinan Kazaz.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
STOK MALİYETİ.
ISI YALITIMI.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
ELEKTRİK TEHLİKELERİ.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonlarının Önlenmesi
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
Isının Yalıtımı.
BAĞIŞIKLIK.
ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ FİZİKSEL ORTAMIN DEĞİŞKENLERİ FİZİKSEL ORTAMIN ÖNEMİ
AŞILAR VE ANTİSERUMLARIN
Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı
VERİMLİ ÇALIŞMA YOLLARI
Maddenin Halleri ve Isı
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
AŞILAR RAHŞAN KOLUTEK.
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
BÖLÜM-5.4 KRİYOJENİK SOĞUTMA
PERSONEL YÖNETİMİ Personel işlevi, işletme işlevleri içinde yer alan kolaylaştırıcı bir işlevdir. Nasıl ki, bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal.
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
DİYALİZ CİHAZI. Diyaliz makinesi nedir? Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen.
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
T.C.. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
İzolasyon Odalarının Temizliği
ECZANEDE İLAÇ VE İTRİYAT SİPARİŞİ
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

ECZANELERDE PERSONEL YÖNETİMİ Personel işlevi, işletme işlevleri içinde yer alan kolaylaştırıcı bir işlevdir. Nasıl ki, bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal ve hizmet, finansal yönetimin konusu para ise, personel yönetiminin konusu da insandır. Personel yönetiminin kapsamına giren insan elbette ki iş ortamındaki insan olacaktır. Bir örgütte yönetime bağlı olarak çalışan tüm elemanlara “personel” denir. Personel Yönetimi, örgüt için gerekli olan insan kaynağının sağlanması ve bu kaynaktan etkin ve verimli biçimde yararlanmanın yol ve yöntemlerini gösterir.

Eczane Personeli Eczane ortamında çalışan insan yada insanlar eczane personelidir. Eczanelerde, hasta yada hasta yakınına eczacılık hizmetinin eczacı tarafından sunulması gereklidir. Eczanenin diğer hizmetlerinin eczacı tarafından yönlendirilen bir yardımcı personelce yürütülmesi mümkündür. Eczane Teknisyeni Sorumlu bir eczacının gözetim, denetim ve sorumluluğunda, eczanenin işleyişinde önemli role sahip nitelikli personeldir. Bir diğer deyimle, eczanenin destek personelidir (1).

SOĞUK ZİNCİR Soğuk Zincir, istenilen miktarda etkin aşının, aşılanması gereken kişilere doğru sıcaklıkta ulaşmasını sağlayan, insan ve malzemeden oluşan sisteme verilen addır. Aşılar saklanması gereken ısıdan daha düşük veya daha yüksek ısılara maruz bırakıldıklarında etkinliklerini kaybeden maddeler oldukları için soğuk zincir gereklidir. Kullanılan aşılar etkin değilse yüksek aşılama oranlarına ulaşmak bir yarar sağlamayacaktır.

Soğuk zincir sisteminin iki temel elemanı şunlardır: Aşı dağıtımını yönetecek insan Aşıların depolanmasında ve ulaştırılmasında kullanılacak malzeme

İnsanlar soğuk zincirin son derece önemli bir parçasıdır İnsanlar soğuk zincirin son derece önemli bir parçasıdır. En iyi ve en modern cihazlar mevcut olsa bile, eğer insanlar, aşıyı ve cihazları gerektiği gibi kullanmıyorlarsa soğuk zincir etkili olmayacaktır. Aşının imalatçısı ile aşılanması gereken kişiler arasında bir çok adımlar vardır. Aşı teslim alınırken, buzdolabında veya soğuk depolarda saklanırken veya aşılama seanslarında kullanılırken, soğuk zincir sisteminin bütün aşamalarında doğru sıcaklıkta tutulmalıdır.

Soğuk zincir malzemeleri: Merkez ve bölge soğuk odaları( depolar) Buzdolapları ve derin dondurucular Uzun ömürlü ve askılı aşı nakil kapları Isı izlem ekipmanları

Sağlık ocaklarında kullanılan buzdolaplarının sadece aşılar için ayrılmış olması gerekmektedir. Buzdolabı, sağlık kuruluşunda bütün kenarlarından hava sirkülasyonu olacak ve güneş ışığını doğrudan almayacak şekilde yerleştirilmelidir. Mevsim değişikliklerine bağlı olarak oda ısısının, buzdolabı iç ısısını etkileyeceği unutulmamalı ve ısıtıcılardan olabildiğince uzağa yerleştirilmelidir. Bu buzdolaplarında bulunan aşılar için ideal sıcaklık + 2 C ile +8 C arasında olmalıdır.

Buzdolabında aşılar yerleştirilirken; üst rafa oral polio ve kızamık, orta rafa BCG ve PPD solüsyonu, alt rafa DBT, TT, TD, Hepatit B ve sulandırıcıları; sebzeliğe ise tuzlu su şişeleri konulmalıdır. Buzdolabının kapağına hiçbir şey konulmamalıdır. Aşıların yerleşimi soğuk hava dolaşımını engellemeyecek şekilde aralıklı olmalıdır. Tüm aşıların etiketleri korunmalı ve miyadları kontrol edilmeli, miyadı yakın olanlar önce kullanılmalıdır. Sulandırıcılar da aşılarla beraber soğuk zincire uygun olarak saklanmalıdır. Buz aküleri ise derin dondurucuda eğik olarak istiflenmelidir. Ayrıca buz aküleri kullanılmadan önce mutlaka dışarı alınıp terletilmelidir.

Buzdolabı kapağında ısı izlem çizelgesi bulundurunuz. Buzdolabı ısısını +2 C ile +8 C arasında, özellikle +4 C de korumalısınız. Buzluktaki karlanma 0.5 cm’yi geçmemelidir. Buzdolabının gereksiz açılmasını önlemek için, kilit altına alınız. Hava sirkülasyonu için aşıları aralıklı diziniz. Buzdolabı kapağının gereksiz açılmasını önleyiniz.

Aşı nakil kaplarının yeterli bir soğuk ömre sahip olması gerekmektedir Aşı nakil kaplarının yeterli bir soğuk ömre sahip olması gerekmektedir.(Soğuk ömür iç ısısının – 3 C den + 10 'ye ulaşması için geçen zamana denir). Genellikle bu zaman, uzun ömürlü aşı nakil kaplarında 3 - 7 gün, askılı aşı nakil kaplarında ise 24 - 36 saattir. Aşı nakil kaplarını kullanırken aşıları buz akülerine doğrudan temas ettirmemeli ve buz aküsü ile aşı arasına kalın bir karton koyarak kullanılmasına özen göstermeliyiz. Aşı nakil kabı yerleştirilirken; ısıya hassas olan kızamık, BCG ve oral polio aşıları kenarlara, donmaya hassas olan DBT, TD, TT, Hepatit B aşıları ve sulandırıcılar orta kısma gelecek şekilde konulmalıdır.

Isı izleme ekipmanları soğuk zincirin korunmasında tüm aşamalarda kullanılmalıdır. Isı takibi günde en az 2 kere yapılmalı; tablolara kaydı ve grafik çizimi mutlaka olmalıdır. Termometreler buzdolabının orta kısmına kolayca görülecek şekilde yerleştirilmelidir (9).