Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZONGULDAK İli kamu hastaneleri birliği GENEL SEKRETERLİĞİ ÇAYCUMA DEVLET HASTANESİ Ecz. Belgin KAYABAŞI Uygulama Adı : İlacı Dokunan Her Sağlık Çalışanının.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZONGULDAK İli kamu hastaneleri birliği GENEL SEKRETERLİĞİ ÇAYCUMA DEVLET HASTANESİ Ecz. Belgin KAYABAŞI Uygulama Adı : İlacı Dokunan Her Sağlık Çalışanının."— Sunum transkripti:

1 ZONGULDAK İli kamu hastaneleri birliği GENEL SEKRETERLİĞİ ÇAYCUMA DEVLET HASTANESİ
Ecz. Belgin KAYABAŞI Uygulama Adı : İlacı Dokunan Her Sağlık Çalışanının Eğitimi Uygulama Ekibi : Eczacı

2 UYGULAMA AMACI Kuruma girişinden hastaya uygulanmasına kadar ilaca eli değen tüm sağlık personeline, bir ilacın üretiminden tüketimine, hastaya uygulanmasıyla vücutta başladığı yolculuğunun sonlanmasına dek geçirdiği sürecin anlatılarak farkındalık yaratılması, Oluşabilecek çalışan, hasta veya ilaç güvenliği risklerinin minimalize edilmesi, İlaç tedavisinden sağlanacak faydanın optimal düzeye taşınması

3 AMACA YÖNELİK HEDEFLER
İlacın doğuşundan tüketilişine kadar izlediği yolun ilaca eli dokunan tüm sağlık personeline anlatılmasının hedefleri şunlardır: Hastane eczanesinde çalışan personellerin yalnızca ilaçların isimlerini ve rafta bulundukları yerleri bilmelerinin yatan hasta reçetelerinin etkin karşılanması için yeterli olmayacağından ilaçlar konusunda bilgi sahibi olmaları Hemşirelerimizin hastalarımıza ilaç uygulaması esnasında dikkat edilmesi gereken kuralları yerine getirmemesi, uygulama yapacağı ilaçların birbirleriyle geçimsizliğinin, kendi aralarında veya besinlerle etkileşimlerinin sonucunda ilaç tedavisinden beklenen yanıtın alınamayacak olması ve hasta güvenliği açısından istenmeyen sonuçların doğması ihtimaline karşın ilgili konularda eğitime tabi tutulmaları Hastanemiz personelinin ilacın saklama ve taşıma prosedürlerini bilmemesi halinde hem çalışan hem ilaç güvenliği açısından risk oluşacağından olası durumların önlenmesi

4 SERVİS ECZANESİ PERSONELİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ
UYGULAMA YÖNTEMİ SERVİS ECZANESİ PERSONELİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ Eczacı sayısının yetersiz oluşu sebebiyle hastane eczanesine gelen yatan hasta reçeteleri eczane personeli (eczane teknisyeni, hizmetli, veri hazırlama personeli vb.) tarafından hazırlanmaktadır. Daha verimli ve etkin bir sağlık hizmeti sunulması için Servis eczanesinde çalışan personellere belirli periyotlarla etkileşimli olarak eğitim verilmektedir.

5 SERVİS ECZANESİ PERSONELİNE YÖNELİK DÜZENLENEN EĞİTİMİN İÇERİĞİ
UYGULAMA YÖNTEMİ SERVİS ECZANESİ PERSONELİNE YÖNELİK DÜZENLENEN EĞİTİMİN İÇERİĞİ İLAÇLARIN FARMASÖTİK ŞEKİLLERİ  İLAÇLARIN FARMAKOLOJİK GRUPLARI TAM MUADİL İLAÇ VE ENDİKASYON MUADİLİ KAVRAMI ETKİN DOZ VE DOZ AŞIMI (TOKSİK DOZ) İLAÇLA TEDAVİDE HEDEFLER İLAÇLARIN OKUNUŞLARI VE KISALTMALARI İLAÇLARIN UYGULAMA YERLERİ SIKLIKLA KARŞILAŞILAN HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇ GRUPLARI İLAÇ-İLAÇ VE İLAÇ-BESİN ETKİLEŞİMLERİ  İLAÇ DAYANIKLILIĞINI ARTIRMA VE RAF ÖMRÜ (ISI-IŞIK-NEM)  ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME SOLÜSYONLARI SOĞUK ZİNCİR İLAÇLARI 

6 SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ
UYGULAMA YÖNTEMİ SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ Akılcı İlaç Kullanımı, Akılcı Antibiyotik Kullanımı, İlaç- İlaç ve İlaç Besin etkileşimleri gibi konularda eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Genel toplantıların dışında eğitimler küçük gruplar halinde servislerde tekrarlanmaktadır. İlaç-İlaç Etkileşimi tablosu düzenlenerek hemşirelerin sürekli görebileceği alanlara yerleştirilmiştir. Kurumumuzda bulunan ilaçların farmakolojik açıdan gruplaması yapılarak eğitim programı planlanmıştır.

7 UYGULAMA YÖNTEMİ SERVİS HEMŞİRELERİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ Eczane deposunda bulunan ilaç-besin etkileşimi olduğu bilinen ilaçların üzerine bilgilendirme notu içeren etiketler yapıştırılmaktadır. Böylelikle hastanede sunulan diyetin dışında hastalara ziyaretçiler tarafından getirilen besinlerin ilaç tedavisi uygulanırken tüketilmesi konusunda hemşirelerimizin daha dikkatli olması sağlanmaktadır. Diyetisyenimizle de bu husus görüşülerek hastanemizde sunulan öğünlerin ilaçlar açısından önemi tartışılarak ortak çalışma başlatılmıştır.

8 HASTANEMİZ PERSONELİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ
UYGULAMA YÖNTEMİ HASTANEMİZ PERSONELİNİN BİLGİLENDİRİLMESİ Hastaların günlük tedavilerinde kullanılacak ilaçlar hemşirelerin servislerdeki yoğunluğundan dolayı eczaneden teslim alamamaları halinde hastanemiz personelleri tarafından servislere ulaştırılmaktadır. Hastanemiz personeline ilaçların özel taşıma koşulları hakkında bilgi verilmektedir. Soğuk zincire tabi bir ilacın buz aküsü olmadan taşınmaması gerektiği, taşınması halinde ivedilikle servise ulaştırılmasının önemi, bir taşıyıcı vasıtasıyla ilaçların taşınması gerektiği, düşüp kırılması halinde israfın yanı sıra çalışan güvenliği konusunda risk oluşabileceği, ilaçların dış ambalajının temiz ellerle tutulmadığı ve kontamine olduğu durumlarda özellikle yoğun bakım hastalarında enfeksiyon oluşma riskinin artacağı gibi konularda eğitim verilmiştir.

9 UYGULAMA FAYDALARI Eczane personelinin yatan hasta reçetelerini karşılarken ambalaj içerisinde yer alan ilacın önemini anlaması sağlanmıştır. Su görünümlü solüsyonların aslında birer tehlikeli atık olduğu, düşük doz uygulanması gereken bir ilacın daha yüksek doz içeren tablet formunun her zaman bölünerek hastaya verilemeyeceği, tekli koruyucu ambalaja sahip olmayan ilaçların kontamine olması halinde hastada enfeksiyon gelişebileceği gibi önemli ayrıntıların kavratılması daha iyi bir sağlık hizmeti sunumunu beraberinde getirmektedir.

10 UYGULAMA FAYDALARI Hemşirelere yönelik düzenlenen eğitimler, servislerde bulunan bilgilendirme tabloları ve ilaçların üzerinde yer alan etiketlerdeki bilgi notları sayesinde farkındalıkları artmış olup, hastalarımıza daha etkin bir ilaç tedavisi uygulanması için gereken hassasiyet gösterilmeye çalışılmaktadır.

11 UYGULAMA FAYDALARI Hastanemiz personelinin hijyen kurallarına dikkat ederek ilaçları taşıyıcılar aracılığıyla servislere ulaştırması ve soğuk zincire tabi olan ilaçların güvenle taşınması için gereken hassasiyetin gösterilmesi sağlanmıştır. Sonuç olarak; kaliteli ve etkin bir sağlık hizmetinin ancak takım çalışmasıyla mümkün olacağı düşüncesiyle, ilacın kuruma girişinden hastaya ulaşımına kadar emeği geçen tüm sağlık çalışanları arasında koordinasyonun minimal hata payıyla sağlanmasına gayret gösterilmektedir.

12 UYGULAMA FOTOĞRAFLARI

13 HEMŞİRELERE YÖNELİK DÜZENLENEN EĞİTİMLER

14 ECZANE PERSONELİ EĞİTİMİ

15 HASTANEMİZ PERSONELİ EĞİTİMİ

16 UYGULAMA ÖRNEKLERİ

17 ÇAYCUMA DEVLET HASTANESİ ZONGULDAK


"ZONGULDAK İli kamu hastaneleri birliği GENEL SEKRETERLİĞİ ÇAYCUMA DEVLET HASTANESİ Ecz. Belgin KAYABAŞI Uygulama Adı : İlacı Dokunan Her Sağlık Çalışanının." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları