BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları) Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü
1. Genel Bitki Fizyolojisi, Prof. Dr. Burhan Kacar, A.Ü. Ziraat F. KAYNAKLAR 1. Genel Bitki Fizyolojisi, Prof. Dr. Burhan Kacar, A.Ü. Ziraat F. 2. Bitkilerin Metabolizma Fizyolojisi, Prof. Dr. Nurten Önder, Prof. Dr. Semahat Yentür, İstanbul Üniversitesi F. F. , Biyoloji B. 3. Photosynthesis : Molecular, Physiological and Enviromental Prosses. , D. W. Lawlor 4. Genel Bitki Fizyolojisi . Prof. Dr. Nurten Önder, İ. Ü. F. F., Biyoloji B. 5. Bitki Fizyolojisi , Prof. Dr. Suna Bozcuk, Hacettepe Ü. , Biyoloji B. , Ankara 6. Plant PHYSİOLOGY , L. Taiz ve E. Zeiger 7. Plant PHYSİOLOGY, F. B. Salisbury ve C. W. Ross 8. Bitki Fizyolojisi, Prof . Dr. Yusuf Vardar ve Prof. Dr. Avni Güven, Ege Üniversitesi, İzmir 9. Solute Transport in Plants, T. J. Flowers ve A. R. Yeo 10.Bitki Fizyolojisi. Prof. Dr. Asım KADIOĞLU, KTÜ-Fen ve Ed. Fak.,TRABZON
-Bazı cıvık mantarların protoplazma kütlesi % 70-94 * Metabolizma Fizyolojisi * Büyüme ve Gelişme Fizyolojisi * Hareket Fizyolojisi -Bazı cıvık mantarların protoplazma kütlesi % 70-94 -Birçok algler % 98 -Yüksek bitkilerin otsu kısımları % 80- 90 (yapraklar) -Yüksek bitkilerde etli meyveler( salatalık) % 95 -Yüksek bitkilerde odunsu dokular % 50 -Kuru Tohumlar %13- 14 BİTKİ % 75 su % 25 kuru madde % 90 organik %10 inorganik
Mısır’da : % 79 Su % 1.8 Protein % 0.5 Lipid % 17.5 Karbonhidrat % 1.2 ÖRNEK Mısır’da : % 79 Su % 1.8 Protein % 0.5 Lipid % 17.5 Karbonhidrat % 1.2 İnorganik tuzlar ORGAN BİTKİ % su miktarı Yaprak Mesembryanthemum Tilia Abies 94. 3 74. 3 55. 3 Gövde Elodea Pelargonium Pinus 93. 7 83. 5 49. 3 Meyve ve tohum Cucumis Corylus Triticum 96. 4 8. 5 9. 5
TABLO: Mısır bitkisinde organik ve inorganik elementlerin analizi % Kuru ağ. C O H N S P Ca 43.6 44.6 6.2 1.5 0.18 0.20 0.23 K Mg Fe Mn Si Al Cl Diğer 0.92 0.08 0.04 1.17 0.11 0.14 0.93
TABLO : Aynı toprakta yetişen bitkilerde bazı elementlerin % si Ca K Mg N P Ayçiçeği 1.68 3.47 0.73 1.47 0.02 Fasulye 1.46 1.19 0.57 1.48 0.05 Buğday 0.46 4.16 0.22 2.26 0.06 Arpa 0.68 4.04 0.29 1.94 0.12
MAKRO BESİN C: H: O: P: N: S: K: Ca: Mg: Fe MİKRO BESİN B: Zn: Mn: Cl: Cu: Si: Na: Al: Co: Se
DİFÜZYON ŞEKİL : Difüzyonda moleküllerin kinetik hareketi önemlidir
Gazların difüzyon hızına etki eden etmenler Gazların yoğunluğu Sıcaklık Difüzyonun oluştugu ortam Difüzyon Basıncı Gradienti( D.B.G) TABLO: Difüzyon hızı, difüzyon ortamı yoğunluğuna ve molekül ağırlığına bağlıdır Difüzyon ortamı Dif.ort.Mol.ağ. Bağıl dif. hızı Su 18 1.53 1.5 mol sakkaroz 342 0.50 2.0 mol sakkaroz 0.25 5.0 mol gliserin 92 7.5 mol gliserin 0.20
OSMOZ
ŞEKİL : Bir bitki hücresinde osmotik basınç, turgor basıncı ve E. K= O.B – T.B E. K= Emme Kuvveti O. B = Osmotik Basınç T. B = Turgor Basıncı O. B > T. B su alımı devam eder O.B = T. B E. K = 0 olur ŞEKİL : Bir bitki hücresinde osmotik basınç, turgor basıncı ve difüzyon basıncı farkı arasındaki ilişki
TABLO: Çeşitli bitki tohumlarının şişme sırasında aldıkları su miktarı Kuru ağır. %’sine göre alınan su miktarı Mısır 144 Buğday 169 Bezelye 195
TABLO: Kuru nişastanın şişmesi sonucu ortaya çıkan ısı enerjisi Şişme için alınan su miktarı % Açığa çıkan ısı ener. g.cal/ 1 g niş. 0. 23 28.11 2. 39 22. 60 6. 27 15.17 11. 65 8. 43 19. 52 2. 91
Enzyme chitinase catalyzes the hydrolysis of chitin, major component of the cell wall of filamentous fungi. left picture show inhibition of fungal pathogen, Rhizoctonia solani by bean chitinase. Number 3 contain the highest concentration of chitinase, showing most inhibitory effect. Based on this, we can say that Inhibition was proportional to the concentration of added chitinase. Transgenic tobacco seedlings constitutively expressing bean chitinase gene showed an increased ability to survive in soil infested with the fungal pathogen Rhizoctonia solani