ISI MADDELERİ ETKİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
Advertisements

Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
METEOROLOJİ Hidrometeorlar.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER
DOĞAL VE YAPAY MADDELER
- Sağlama - Kısa yoldan Çarpmalar
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Uçak Bileti Değiştirme
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Isı Yalıtımı.
MADDENİN HALLERİ.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Hal değişimi.
Isının Yayılma Yolları
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Kırınım, Girişim ve Müzik
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
Hazırlayan: B. Rabia Aslan
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin taneciklerini öğrenci durumları gibi düşünebilirsiniz.
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
Maddeyi Tanıyalım.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİklerİ
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

ISI MADDELERİ ETKİLER

Isınma: Bir madde kendi sıcaklığından daha yüksek sıcaklığı olan başka bir maddeyle temas ettiğinde, o maddeden ısı almasına denir. Örn: Soğuk meyve suyunu ılıtmak için sıcak su ekleyip ılıtmak.

Maddenin bulunduğu halden diğer hale geçmesine hal değişimi denir. Katı haldeki bir maddenin ısı alarak, sıvı hale geçmeden gaz haline geçmesine süblimleşme denir. Örn.: Naftalinin ısıtıldığında direk gaz hale geçmesi.

Soğuma: Bir madde kendi sıcaklığından daha düşük sıcaklığı olan başka bir maddeyle temas ettiğinde o maddeye ısı verir.Buna soğuma denir Örn: Sıcak çaya soğuk su ekleyip,çayı ılıtmak.

Genleşme: Sıcaklığın etkisiyle maddelerin boyutlarındaki değişime denir. Isıtılan demir halka, daha önce geçtiği delikten geçmez. Isıtılan katı sıvı gaz maddeler genleşir.

Büzüşme: Maddenin soğutulması sonucu hacminin küçülmesine büzüşme denir. Genleşmenin zıttı büzüşmedir. Aynı maddelerin sıcaklıkları azaldığında büzüşme olur. Termostatlar, yangın alarm sistemleri ve termometreler maddelerin genleşme özelliğinden faydalanarak yapılmıştır.

Termostat: Evimizde kullandığımız çamaşır ve bulaşık makineleri, buzdolabı, fırın gibi aletlerde sıcaklık ayarını termostat yapar. Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşebilir. Örneğin hava serin olsa bile giysilerimiz kurur. Sıcaklık ne kadar fazla ise buharlaşmada o hızda olur.

Yoğuşma: Gaz maddenin ısı vererek sıvı hale geçmesine denir. Gazlar yoğuşup sıvı hale geçerken dışarıya ısı verir. Sıcaklığın düşmesi yoğuşmayı hızlandırır

Buharlaşma: Sıvıların ısı alarak gaz haline geçmesidir. Kaynama: Sıvının her yerinden kabarcıklar halinde hızlı buharlaşma olayına denir. Buharlaşma için kaynama olması gerekmez. Çünkü su her sıcaklıkta buharlaşır. Kaynama sırasında sıcaklık değişmez.

Isı alan madde erimeye, ısı veren madde de donmaya başlar. Erime : Maddenin sıvı alış verişiyle katı halden sıvı hale geçmesine denir. Donma: Sıvı haldeki bir maddenin ısı alışverişi sonucu katı hale geçmesine denir. Isı alan madde erimeye, ısı veren madde de donmaya başlar.