Birinci Basamakta “cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

KADIN CİNSEL İSTEK BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA CİNSEL SORUNLAR
Ergenlerde Gebelik İnkarı, 15 Fransız Olgu Sunumu
Birinci Basamakta “cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları”
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA CİNSEL SORUNLAR
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
ERGEN SAĞLIĞI.
Uz. Dr. Ejder Akgün YILDIRIM
Cinsel İşlev Bozukluklarına
YaşlılıkPsikiyatrisi
Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
FARKLILILAR.
ÜREME SAĞLIĞI Dr. Necla TUGAY AYTEKİN.
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
HEKİM-HASTA İLETİŞİMİNDE SORUNLU DURUMLAR
YEME BOZUKLUKLARI.
Bölüm 6 Kaygı Bozuklukları II: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Yaygın Kaygı Bozukluğu, ve Obsesif-Kompulsif Bozukluk.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
KADIN SUÇLULUĞU.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONU
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
ÇOCUKTA CİNSEL GELİŞİM VE SAĞLIKLI BESLENME
Cinsel Uyum Sorunları Cinsel Kimlik; Bireyin kendi bedeni ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılayışı, kabullenişidir. Cinsel Yönelim; Bireyde duygu,
DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ
DİĞER TUTUMLAR.
Üretim, Tüketim ve Karar Verme: Ekonomi BÖLÜM 9 EKONOMİ OKURYAZARLIĞI Küçük çocuklar, her gün karşılaştıkları için ekonomik kavramların farkındadır.
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
GÖKKUŞAĞI ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (I. ve II. KADEME)
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
CİNSELLİKTE MİTLER VE GERÇEKLER
ERGENLİK.
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU PROF.DR.AYŞE AVCI GAZİANTEP 21.Mart
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Psikiyatride öykü alma ve muayene
Engelli çocuğun kardeşlerinin tepkileri
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ
Hollandada yaşayan Türk eşcinselleri
Cinselliğin Psikonörobiyolojisi
DERS 3 1) Kadında Cinsel İşlevin Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü 2) Erkekte Cinsel İşlev Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü.
Panik Bozuklukların Tedavisi
ERGENLİK.
ERGENLİK.
CİNSİYET KİMLİĞİ ve CİNSİYET KİMLİĞİ DİSFORİSİ
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
KİŞİLİK GELİŞİMİ PSİKOANALİTİK KURAM.
ETKİLİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL CİNSİYET
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
ÖZEL DURUMLARDA İLETİŞİM
GELİŞİM EVRELERİ VE ERGENLERLE İLETİŞİM. B üyüme Vücutta bulunan organların zamana bağlı hacminin artmasıdır.
Sunum transkripti:

Birinci Basamakta “cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları” Doç. Dr. Cebrail Kısa Psikiyatr & Cinsel Terapist Sağlık Slaytları İndir http://hastaneciyiz.blogspot.com

Cinsellik; bu kadar ilgi neden ? Cinsellik tarih boyunca insanoğlu için karmaşık,vahşi, gizemli ve ehlileştirilemeyen varoluşsal bir korku kaynağı olmuştur Kötüdür, insanlar sevdiklerine cinselliği yakıştıramaz Üreme yönü destek görürken, “zevk ve hazza” yönelik olan cinsellik ise çoğu kültürde neredeyse yok sayılır Cinselliğin inkârı bir çözüm olmaktan çok sorunları giderek içinden çıkmaz hale getirmektedir

Cinsellik; bu kadar ilgi neden ? Cinsel alanda çalışanlarca bilimselleştirilmekte ve daha az anlaşılmaktadır. Cinselliğin biyolojik ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra zihinsel ve davranışsal yönleri de var Batı kültürlerinde cinsellik davranışsal olarak ifade bulurken, Doğu toplumlarında ise cinsellik daha çok zihinsel olarak kendisine yer bulmaktadır

Cinselliğe toplumsal bakış; inkar Cinselliği tanımlama biçimimiz kültürel alt mirası olmayan bir toplum için cinsellikle ilgili ilk karşılaştığı durum ya da sorunlara göre olacaktır. Yani yeni bir anne için cinsellik çocuğuna “ben nasıl doğdum?” sorusuna cevap verebilmek daha kıdemli bir anne için “evlenene kadar genç kızının bacak arasını nasıl koruyacağına çare bulmak” Erkekler için “cinsel birleşme arayışı” Kadınlar için ise “cinsel birleşmeden kaçış” olarak algılanmaktadır.

Hekim olarak cinselliğe bakışımız Toplumsal bakış açısı gibi Hekimler, psikiyatristler, psikologlar ve ebeveynler olarak temel başetme yöntemimiz inkardır.

Cinsellik hakkında sorularımız vardır Birinci basamakta ne tür cinsel sorunlarla karşılaşılır ? Cinsellik ne kadar konuşulur? Ne kadar konuşulmalıdır ? Cinsel işlev bozuklukları hakkında bilgiye ihtiyacımız var mı ? Bu konular bizi ilgilendiriyor mu? Aslında cinsel sorunlarla ilgili ne yapmak istediğimize karar vermek gerekir.

Cinsellik hakkında sorularımız vardır Hastanın hangi yakınmaları cinsellikle ilgilidir. Cinsellikle ya da cinsel işlev bozukları ile ilgili yakınmalarda neler yapıyorsunuz ? Neler soruyosunuz ? Bilgilendirme amacıyla neler yapıyor sunuz ? Tedavi amaçlı neler yapıyorsunuz ?

Cinsel sorun başvurularında ne yapıyorsunuz? Cinsellik konusunda öğrenmeyi yüreklendirmeyen bir kültürden ve eğitim sisteminden geliyoruz Cinsel sorunu ayrıntılı görüşür müsünüz ? Niçin evet? Niçin hayır ?

Bu durumlarda neler sorabilirsiniz? Erkek “Eşimi arzulamıyorum” Erkek “Erken boşalma sorunum var” Erkek “Sertleşme olmuyor” Kadın “Olmuyor, yapamıyorum” Kadın “Eşim cinsel olarak istediklerimi yapamıyor” Kadın “vajinal orgazm olamıyorum”

Kadın cinsel yanıt döngüsü A: Çoğul orgazm paterni, B: Orgazmsız patern, C: Uyarılma aşamasındaki birkaç kısa atım ve hızla çözülme aşamasına geçilen patern

Erkek cinsel yanıt döngüsü

Cinsel İşlev Bozuklukları Tüm popülasyonun üçte biri ile yarısı arasındaki bir bölümünün yaşamlarının herhangi bir döneminde en az bir CİB yaşadığı düşünülmektedir Bu bilgi her 2-3 kişiden birinin cinsel yakınması olduğu anlamını taşıyor Erken boşalmanın cinsel bir sorun kabul edilerek, psikiyatrik tanı sistemlerinde yer alması, son 30 yıldır, ICD-9 ve DSM-III´de yer alması ile olmuştur Her sosya-ekonomik düzeyde görülür

Cinsel İşlev Bozuklukları Cinsel İstek Bozuklukları Cinsel İstekte Azalma Cinsellikten Tiksinti Duyma Bozuklukları Cinsel Uyarılma Bozuklukları Kadında Cinsel Uyarılma Bozukluğu Erkekte Erektil Bozukluk Orgazmla İlgili Bozukluklar Kadında Orgazm Bozukluğu Erkekte Orgazm Bozukluğu Prematür Ejakülasyon Cinsel Ağrı Bozuklukları Disparoni   Vajinismus

Erektil disfonksiyonun Erektil disfonksiyonun (ED) tanımı 1992 yılında National Institutes of Health (NIH)’in toplantısında, yeterli seksüel bir ilişki için gerekli penil ereksiyonun 6 ay süre ile başlatılamaması ve devamında yetersizlik olarak tanımlanmıştır. Erektil disfonksiyon erkeklerde yaygın görülen bir patolojidir.

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Bu bozuklukta kişi bir cinsel eşle cinsel ilişki kurma durumu ile karşı karşıya kaldığı zaman anksiyete, korku ya da iğrenme olduğunu bildirir. Hatta bazı durumlarda panik atak yaşayabilmektedir. Sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, cinsel fantezilerin ve cinsek etkinlikte bulunma isteğinin az olması (ya da hiç olmaması). Klinisyen kişinin yaşı ve yaşam koşulları gibi cinsel isteğin azaldığı ya da hiç olmadığı yargısına varır.

Sağlık Slaytları İndir Cinsel sorunlar Cinsel sorunların birincil nedeni nedir ? a) cinsellik hakkındaki bilgi eksikliği,yanlış abartılı bilgilenme ve yanlış öğrenmeler b) cinsellik hakkında bilgi ve beceri eksikliği Sağlık Slaytları İndir http://hastaneciyiz.blogspot.com