Akreditasyon ve Yeterlilikler Çerçevesinde

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Bologna Sürecinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Sema ERGÖNÜL MGSÜ BEK üyesi MSGSÜ ADEK Koordinatörü 28 Mayıs 2010.
T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri.
1 ECTS VE DİPLOMA EKİ ETİKETLERİ YENİLEME SÜRECİ Hazırlayanlar: Yrd. Doç. Dr. Sinan YILMAZ Okt. Dinçer BİÇER
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Materyal Hazırlama Yönergesi Nisan, Materyal Ödevi2 Materyal Hazırlama Hazırlanan materyal vize sınavı yerine geçecek. Materyal ödevlerinin en son.
Staj Bilgilendirme 2016 Lütfen Sitemizde Bulunan Staj Açıklamalarını Dikkatlice Okuyunuz!
Prof.Dr. Muzaffer Elmas BOLOGNA EŞGÜDÜM KOMİSYONU Bologna süreci “Yıllık Eylem Planı Çalışma alanlarında iç ve dış paydaşlara bilgilendirme.
Program Geliştirme Modelleri
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
HAZIRLANMASI GEREKEN BELGELER BİRİNCİ BÖLÜM.
Gazi Üniversitesi Bilgi Paketi Süreç Bilgilendirme Toplantısı 25 MART 2014.
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ KAPANIŞ ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 16 HAZİRAN 2009,ANKARA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
Program Tasarım Modelleri
BARTIN ÜNİVERSİTESİ’NDE BOLOGNA SÜRECİ bologna.bartin.edu.tr.
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
BEK Bilgi Formları Değerlendirmesi “Ön Bulgular” BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI 16 Haziran ANKARA Yrd. Doç.
Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
Mehmet halil ibrahim hekimoğlu mesleki ve tEknik anadolu lisesi 2016 / 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ALAN – DAL TANITIM ÇALIŞMALARI kONYA – 2017 Hazırlayan.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
ÖĞRETİM YILI “SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK” DERSİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
ERASMUS+ AKADEMİK TANINMA
(EDS462/OMB504) OKUL DENEYİMİ – II
Final Raporunda olması gerekenler
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Mehmet Küçük
VELİLER İÇİN ANKET GİRİŞİ
TEST GELİŞTİRME.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Kalite Güvence Sisteminin Bir Adımı Program Yapılandırma
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Üst Düzey Zihinsel Özelliklerin Ölçülmesi
UZEM KULLANIM KILAVUZU
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Bologna Sürecinde Öğretim Perspektifi
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ
İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ (İME)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
6569 Sayılı Kanunla değiştirilen 2547 Sayılı Kanunun 44
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
Eğitim-Öğretim Programı
ABİDE (Akademik Becerilerin İzlenmesi ve DEğerlendirilmesi)
Sunum transkripti:

Akreditasyon ve Yeterlilikler Çerçevesinde Dönem Sonu Ders Dosyalarının Hazırlanması

TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYYÇ) Akreditasyon ve yeterlilik çerçevelerinin temelinde, Eğitim Amaçlarının Program Çıktılarının Ders Öğrenme Çıktılarının Öğrenci iş yüküne dayanan kredinin (AKTS) Belirlenmesi ve buna izlenmesi gerekmektedir.

PROGRAM ÇIKTILARININ BELİRLENMESİ

PROGRAM BİLGİ PAKETİNİN KAPSAMI Program Hakkında Genel Bilgi Öğretim Programı Kazanılan Derece Ders‐Program Yeterlilikleri Matrisi Öğrenim Düzeyi Program Çıktıları Kayıt Kabul Koşulları Mezunların Mesleki Profili Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar Bir üst öğrenime geçiş Önceki öğrenmelerin tanınması Öğretim Programının yapısı Programın Amacı

PROGRAM ÇIKTILARI (Program Yeterlilikleri, Program Kazanımları, Program Öğrenme Kazanımları) Öğrencilerin ilgili programdan mezun oluncaya kadar kazanmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlayan ifadelerdir. Öğrencilerin mezun olduğunda neyi bilmesinin, neyi yapabilmesinin ve nelere yetkin olmasının beklendiği program çıktıları ile açıklanır.

Program çıktılarının belirlenmesinde Nasıl bir ? mezun program sorularına yanıt aranmaktadır.

Program Çıktılarını belirlerken öncelikle programın eğitim amaçları ve hedefleri oluşturulmalıdır. Eğitim Amaçları; bir programın eğitsel misyonunu nasıl planlamayı sağladığını ve paydaşlarının gereksinimlerini nasıl karşılayacağını bildiren açık, genel ifadelerdir. Programın eğitim amaçları, mezunların bir programı bitirmelerini izleyen birkaç yıl içinde gerçekleştirmeleri beklenenleri tanımlayan ifadelerdir. Program çıktıları programın eğitim amaçlarını karşılayacak şekilde oluşturulmalıdır.

PAYDAŞLAR Program ile etkileşime girmiş ve halen etkileşim halinde olan; Bireyler (Mezun olan ya da henüz öğrenim görmekte olan öğrenciler) Toplumsal Birimler (İşveren, Meslek Odaları, Sendikalar, Dernekler ….) Program Yürütücüleri (Öğretim Elemanları, Bölüm Personeli … )

Öğrenme Çıktıları Ulaşılabilir olmalıdır (öngörülen düzey için ve ölçülebilir) Genel olmalıdır (spesifik olursa öğrenme çıktılarının sayısı artar, gerçekçi olmaz) Herkes için anlaşılır olmalıdır.

Öğrenme Çıktıları-Örnekler Bu dersi başarıyla tamamlayan bir öğrenci (nin); bilişim teknolojilerini tanır. (tanıması beklenir.) yazılım - donanım ve işletim sistemleri ile ilgili temel kavramları açıklar. (açıklaması beklenir.) bilişim teknolojilerinin sosyal yapı üzerindeki etkilerini fark eder/ açıklar. (açıklaması beklenir.) bilişim sistemleri güvenliğini ve ilgili etik kavramlarını günlük yaşamında uygular. (uygulaması beklenir.)

DERS DOSYALARININ İÇERİĞİ VE HAZIRLANMASI

DERS DOSYASINDA BULUNMASI GEREKENLER: Genel İçerik Dönemsel İçerikler Ders Değerlendirme Raporları Genel İçerik kısmında bulunması gerekenler: •Kapak •İçindekiler dizini •Dersin bilgi paketi (İçeriği)

Dönemsel İçerikler kısmında bulunması gerekenler: (Dersin verildiği her dönem için eklenmelidir.) •Sınav sorularının hangi çıktıları ölçtüğünü gösteren formlar ( Sınav Soruları ile Öğrenme Çıktıları İlişki Formu ) •Arasınav, Final ve Bütünleme sınavlarındaki en iyi, orta düzeyde ve en kötü durumdaki öğrenci cevap kağıtlarının birer kopyası •Tüm Öğrencilere verilmiş olan ödevler ve değerlendirme sonuçları(CD ortamında da teslim edilebilir) •Öğrencilere verilen Sunum, Ödev, Proje, Deney Raporu vb. evraklar (CD ortamında da teslim edilebilirler)

Ders Değerlendirme Raporları kısmında bulunması gerekenler: Aşağıdaki değerlendirme formları öğretim elemanı tarafından doldurulup ders dosyasına koyulacaktır. Sınav İstatistikleri Sınav Notları Ders İçeriği Değerlendirme Formu Öğrenci Ders Anketi Ders Tanıtım Formu Değerlendirme Ölçeği

Sınav İstatistikleri

Sınav Notları