Kan Bankalarını Merkezileştirme Çalışmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
.NET FRAMEWORK -MASAÜSTÜ VE SUNUCU YAZILIMLARI
Advertisements

Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
Kurumsal Talep Yönetim Sistemi İstemci Uygulaması
Araştırma platformlarından yararlanmak için öncelikle ne aradığımıza karar vermemiz gerekiyor. Eğer aradığımız kaynak bir makale ise Elektronik Kaynaklar.
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
DEPOCU Depolarda çalışan arkadaşlara işlerinde yardımcı olalım istedik, DEPOCU yu hazırladık Depoların tüm giriş ve çıkışlarında barkod okuyuculu el terminallerinin.
Mobilite ile Gelen Rekabet Avantajı Sunum Öyküm Dizdar.
Kazanmak isteyenlere Crm9 0
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA SINIFLAR
TUVDBS VİDEO VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ
Nesneye Dayalı Programlama
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
Bölüm 1 Genel Kavramlar Bilgisayarın Temel Birimleri Bilgi Saklama
STANDART DOSYA PLANININ UYGULANMASI
METROPOL HABERLEŞME LTD ŞTİ
ARAŞTIRMAÖNERİLERİRESEARCHLAYOUT DbaseCATI. 2 MODEL YAPISI CATI (Computer Aided Telephone Interview), Bilgisayar destekli telefonla anket sistemidir.
VERİ TABANI ve YÖNETİMİ
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
SQL Dili ve MySQL Komutları
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
AKILLI KART SAĞLIK SİSTEMİ
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
Boğaziçi Üniversitesi Web Site Tasarım Çalışması
Türkiye’deki Üniversitelerde İnternet Tabanlı Akademik Kayıt ve Not Takip Sistemleri (IANTS) Y.Doç.Dr.Ender Özcan Yeditepe Üniversitesi.
, Denizli Akademik Bilişim 2006 YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİNDE OTOMATİK KOD ÜRETİCİLER Çağdaş Can BİRANT Kökten Ulaş BİRANT Prof. Dr. Alp KUT.
WEB PROGRAMCILIĞI.
Dokuz Eylül Üniversitesi Web Sitesi Projesi 2009.
Programlama Dilleri Visual Basic C# C++ Pascal Delphi.
Veri Tabanı Programcılığı
KONGRE YÖNETİM SİSTEMİ MEHMET TURAN M. SERTAÇ KELEŞ.
Kritik Finansal Sistemlerde Yazılım Değişiklik ve Takip Yönetim Sistemi Mehmet Vacit BAYDARMAN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Veritabanı Yönetim Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 12: Eşzamanlılık.
3 Haziran 2008 İçerik Yönetim Sistemleri (İYS) Umut TEKGÜÇ QuickWASP Limited (
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Kurumsal Java Nedir? Bora Güngören Portakal Teknoloji Yeditepe Üniversitesi
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
BOZOK ÜNİVERSİTESİ Merkezi Kimlik Doğrulama Sistemi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
ELEMENT BİLGİSAYAR İNSAN KAYNAKLARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ.
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Elektronik Hasta Kayıt Sistemlerinin Web Servisleri İle Desteklenmesi
Ontoloji Tabanlı Bir Kitap Sorgulama Sistemi Gerçekleştirimi
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Mehmet Fatih KARACA Yrd. Doç. Dr. Salih GÖRGÜNOĞLU
Web Servisi Aracılığıyla Android Cihazlardan Sıcaklık Kontrolü
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
YAZILIM KOD ÜRETEÇLERİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitek Haydar TUNA Teknik Öğretmen ve Yazar
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI
ÜNİVERSİTELER İÇİN WEB TABANLI MAAŞ - BORDRO PROGRAMI
Bölüm 1 Genel Kavramlar TOC Bilgisayarın Temel Birimleri Bilgi Saklama Bilgisayara İstediğimiz İşleri Nasıl Yaptırırız C Programlama Dili Nedir? C Programının.
Sunum transkripti:

Kan Bankalarını Merkezileştirme Çalışmaları Serkan Sakarya Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgi İşlem Birimi Semih Utku, Derya Birant, Alp Kut Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İçerik 1. Giriş 2. Kan Bankaları 3. ISBT 128 Barkod Sistemi 4. Modelin Genel Yapısı 5. XML Alt Yapısı 6. Sonuçlar

Giriş Kan bankaları, sağlık sektörünün en önemli parçalarından birisidir. Kan bankalarının hızlı çalışması ve aranılan kan ürünlerinin en kısa sürede bulunabilmesi insan hayatı üzerinde büyük önem taşır. Kan bankası sistemleri Kendi ürünlerinin takibi Donasyon süreçleri Stok miktarları ... Farklı platformlar Farklı programlama dilleri Farklı yazılım özellikleri Farklı veritabanı sistemleri

Kan Bankaları Kan bankası sistemleri bağımsız olarak çalışmaktadır. Kan bankası sistemlerinin kendi aralarında iletişimlerinin olmaması kan arama işlemini yavaşlatmaktadır. Aranılan kan ürününün bir kan bankasında bulunamadığı takdirde, diğer kan bankalarına telefon ile temasa geçilerek ürün sorgulanmaktır. Kan arama işleminde zorluklar yaşanmakta büyük bir zaman kaybı meydana gelmektedir. Ülkemizde Kan Grubu Dağılımı Grafiği (%)

Çalışmanın Amacı Çalışmanın amacı : Birbirinden bağımsız olarak çalışan kan bankalarının XML teknolojisi kullanılarak birbirleriyle haberleşmesinin sağlanması Her kan bankası merkezi bir yerde bulunan veritabanı sunucusuna kendi stok durumunun her değişimini bildirmesi gerekmektedir. Kan Merkezi 1 Kan Merkezi 3 Kan Merkezi 2 Kan Merkezi 4 Veritabanı Kan Merkezi 1 Kan Merkezi 2 Kan Merkezi 3 Kan Merkezi 4

Tasarlanan Modelin Genel Yapısı Bütün kan bankaları merkezde bulunan veritabanı ile sürekli iletişim halinde olacaktır. Herhangi bir kan bankasına bir kan ürünü geldiği zaman, bunu kendi veritabanlarına eklerlerken, basit bir işlem daha yaparak bu bilgiyi merkez veritabanına da göndermeleri gerekmektedir. Merkez veritabanında bütün kan bankalarının anlık stok bilgileri güncel bir şekilde saklanacaktır. Kan Merkezi 1 Kan Merkezi 3 Kan Merkezi 2 Kan Merkezi 4 Veritabanı

ISBT 128 Kan Barkod Standardı Her kan ürünün üzerinde o kanın özelliklerini belirten bir etiket bulunmaktadır. Eski kan etiketleme sistemi : ABC Codabar Yeni kan etiketleme sistemi : ISBT 128 (Ocak 2002) ISBT International Society of Blood Transfusion Uluslararası Kan Nakli Derneği ISBT 128 sistemi ile her kan ürünü belirli bir kod ile tanımlanmaktadır.

ISBT 128 Kan Barkod Standardı ISBT 128 standardının öngördüğü etiket dört parçadan oluşmaktadır: 1. parça - Donör Tanımlayıcı Numarasını 2. parça - Kan grubunu 3. parça - Kan ürününe ait tanımlamaları (ne tür hücreler içerdiği, hangi koşullarda saklanması gerektiği, lisans numarası gibi) 4. parça - Kanın son kullanım tarihi gibi kritik bilgiler

XML ile Veri İletişimi Her kan bankası farklı platformlarda çalışan farklı yazılımlar kullanmaktadır. Bu yüzden platformdan bağımsız bir şekilde çalışabilen XML teknolojisi seçilmiştir. XML esnek, genişletilebilir ve kolayca geliştirilebilir bir yapıya sahiptir. Nesne yapısına dayanan, güçlü bir teknolojidir. Bilgiye hızlı, kolay ve ortamdan bağımsız olarak erişebilme imkanı sunar.

XML ile Veri İletişimi XML alt yapısı ISBT 128 standartlarına uygun olarak tasarlanmıştır. ISBT 128 standardının öngördüğü etiket, XML de tagler kullanılarak sağlanmıştır. <upperleft ></upperleft > <identification_number></identification_number> <blood_center></blood_center> <donor_statement></donor_statement> <upperright ></upperright > <abo_barcode></abo_barcode> <abo_text ></abo_text> <intended_recipient></intended_recipient> <lowerleft></lowerleft > <product_code></product_code> <product_text></product_text> <lowerright></lowerright> <expiration_date></expiration_date> <special_test></special_test> <label></label>

Örnek XML <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?> <message type=“2”> <upperleft > <identification_number> W00239512234500K</ identification_number> <blood_center>Account Blood Center</ blood_center> <donor_statement> Volunteer Donor</donor_statement> </upperleft > <upperright > <abo_barcode> 8500</ abo_barcode> <abo_text > AB Rh Positive</ abo_text> <intended_recipient> Directed Donation</ intended_recipient> </upperright >

Örnek XML <lowerleft> <product_code>E0001V00</product_code> <product_text> Red Blood Cells </product_text> </lowerleft > <lowerright> <expiration_date>9972941645</ expiration_date> <special_test> abcde</ special_test> <label>Further by X</ label> </lowerright> </message>

Güvenlik Kontrolleri Merkez veritabanında bulunan bilgilere erişim hakları kontrol edilmelidir. Sadece kan bankası çalışanları stok bilgilerini değiştirebilmeli. Bir kan bankası çalışanı, başka bir kan bankasına ait stok bilgilerini değiştirmemeli. Bir kan bankası çalışanı kendi kan bankasında olan bir ürünün aynısını başka bir kan bankasında sorgulayamamalı. Kritik stok miktarının altına düşen ürünler hakkında kan bankalarına uyarı gönderilmeli.

Sonuçlar Bu çalışmada bütün kan bankalarının anlık stok bilgilerine erişilebilmesine yönelik bir model sunulmaktadır. Önerilen model ile kan ürünü arama işlemleri kolaylaşacaktır. Aranılan ürünün size en yakın hangi kan bankasında bulunduğu bilindiği için ürüne erişim süresi azalacaktır.

Sonuçlar Çalışmada tasarlanan model ISBT 128 standartlarına uygun olarak hazırlanan XML alt yapısına sahiptir. Böylece platformdan bağımsızlık, esneklik ve kolayca genişletilebilirlik özellikler sağlanmış olacaktır. Kan bankasının varolan sistemlerinde değişiklik yapmadan, ek bir programın çağrılması yeterli olacaktır. Modelde merkezi veritabanında bulunan bilgilere erişim hakları, sorgulama kısıtlamaları da tasarlanmıştır.

İlginiz için teşekkür ederim …