DANIŞMAN : DOÇ.DR.GÜRLER AKPINAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Advertisements

KRAVAT: ‘HASTANE ENFEKSİYONLARININ TAŞINMASINDA RİSK OLUŞTURUR MU?’
Acil Olguya İlk Yaklaşım
SÜT MAKİNASI ve SÜT HİJYENİ
GRUP ELMA ŞEKERİ ASLIHAN KARAKEÇİLİ AYDAN YAŞAR BAŞAK ÖZGE
VAN TÜRKİYE’ DE YANIK YARASI İZOLATLARININ BAKTERİYOLOJİK PROFİL VE ANTİBİYOGRAMININ ÜÇ YILLIK İNCELEMESİ Araş. Gör. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent Danışman:
Mikroplar Nelerdir?.
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
X RETON-P UVION PATOJEN İYONİZATÖRÜ ISO 9001:2000, EN ISO 13485:2003,
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
Antibiyotikler ve Antibiyotik Direnci
Klinik Mikrobiyoloji Temel Bilgiler ve Uygulamalar
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
TLA223 TIBBİ MİKROBİYOLOJİ III
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
Toplumsal Duyarlılık Projesi “Eşik Altına Mesaj Gönderimi”
KİŞİSEL HİJYEN.
Antibiyotik Kullanımı ve İlaçlar SW 1 ve SW 2 deki grafikleri beyaz bordda kullanma kolaylığı için burada bulacaksınız.
ÖĞRENCİ ARAŞTIRMA VE DEĞİŞİM PROGRAMI
HİJYEN NEDİR? Temizlik görünen ortamdan kirlerin uzaklaştırılmasıdır. Hijyen ise mikroplardan arındırılmasıdır. Hasta olmamak. Mikroplardan korunmak için.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplumsal Duyarlılık Projesi
Bir Bakteri Türünün Antibiyogramının Anlaşılması
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
Hastalarda Bulaşmanın Kökenini Belirleme. Genel Durum Enfeksiyonlu hasta bir ameliyat sonrasında hastaneye kaldırıldı. Hastanede bulunduğu sürede hasta.
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Ventilatör İlişkili Pnömoni
KÜLTÜR VE DUYARLILIK TESTLERİNİN KULLANIMI VE YORUMU
DENEME SINAVI SONUÇLARI
GRUP TESTOSTERON Öğretim Üyesi : Doç. Dr. Haşim BOYACI
İDRAR YOLU İNFEKSİYONLARI
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
“TEMİZ İNSAN TEMİZ TOPLUM ”
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
“BEYAZ BAYRAK” KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 03/08/2015.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
Temel Bilimler Dr. Ayşegül AYTEKİN
KÖPÜK SABUN TEKNOLOJİSİ
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
TİLAPİA (Oreochromis niloticus, Linneus 1758)’LARDA Edwardsiella tarda TÜRÜNÜN TÜRKİYE’DEN İLK BİLDİRİMİ Miray ETYEMEZ 1 Suna KIZILYILDIRIM 2 İbrahim DEMİRKALE.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
MİKROORGANİZMALAR VE SAĞLIĞIMIZ
MBEK değerleri aralığı (µg/ml) MIK değerleri aralığı (µg/ml)
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 5
Barış ÇİÇEK1, Fulya BAYINDIR BİLMAN2, Revasiye KAYALI 3
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
Danışman: Dr. Esen GÜMÜŞLÜ Dönem 1
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
D3‘Hapur hupur’ projesi
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Gider Açma - Gider Tıkanıklığı Açma - Tıkanan Gider Borusu Nasıl Açılır? Teber İnşaat Altyapı.
Bakteri- Virus- Mantar
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
TEST.
Sunum transkripti:

DANIŞMAN : DOÇ.DR.GÜRLER AKPINAR GURUP ŞURUP TIP FAKÜLTESİ İÇERİSİNDEKİ YAŞAM ALANLARININ HİJYEN AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ DANIŞMAN : DOÇ.DR.GÜRLER AKPINAR ÖMER ÖZKUL HASAN ASLAN ABDULFARUK YILDIZ ALEYNA NİMET GÖKAY MEHMET BAYDOĞAN HASAN ÇİÇEK FERAŞİN GÜR RABİA BOZDEMİR ÇAĞLA İREN SEDA NUR KARAMAN EMRE KOÇ MELTEM CEBECİ GÖKSENİL ÇAKMAK FURKAN AKTEMUR

PROJE Hastanemiz ve okulumuzdaki belirli ortak kullanım alanlarının hijyeninin mikrobiyolojik olarak araştırılması.

Tıbbi biyoloji laboratuvarında Gürler Hocamızla toplanıp proje üzerinde tartıştık. Prof. Dr. Devrim ÖZTÜRK DÜNDAR Hocamız’dan çevresel mikrobiyolojik örnek alımı ve analizi hakkında bilgi aldık.

PROJENİN AŞAMALARI 1- Hastanemizde ve okulumuzdaki: * Derslik * Kütüphane * Langırt masası * Yemekhane * Nihavend * Turnikeler * Otomatlar * Tuvaletler * Trabzanlar *Asansör düğmesi gibi belirlediğimiz bazı yerlerden swablar aracılığıyla örnekler topladık.

Üremelerini beklemek üzere agarların ETÜV cihazına yerleştirdik. 2- Mikrobiyoloji laboratuvarında Araştıma Görevlisi Zehra DURMAZ eğitmenliğin de swablarla topladığımız örneklerin kanlı agara ekimini gerçekleştirdik. Üremelerini beklemek üzere agarların ETÜV cihazına yerleştirdik.

3- Yirmi dört saat bekledikten sonra bakterilerin üremelerine baktık. Tuvalet kapı kolu ve klozetten aldığımız örneklerden üreyen bakterilerin zararlı olabileceğine kanaat getirdik. Birkaç testten geçirdik ve mikroskopta inceledik. Gram boyama

4- Bakterilerin türleri belirlendi 4- Bakterilerin türleri belirlendi. Gram negatif kok bakterimizin Morganella morganii türünden, gram negatif basil bakterimizin ise Escherichia coli türünden bakteri olduğu ortaya çıktı. Morganella morganii

5- Bakteriler kompakt ID/AST cihazında işleme tabi tutuldu 5- Bakteriler kompakt ID/AST cihazında işleme tabi tutuldu. Bu işlem sonucunda bakterilerin antibiyotik direncinin olup olmadığı , eğer varsa hangi antibiyotiklere dirençli olduğu belirlendi. Bu bakterilerinin yaptığı hastalıklardan bazıları şunlardır: Septisemi, ektima, endoftalmi, menenjit, septik artrit, hemolitik üremi…

SONUÇ Yaptığımız araştırmalar sonucunda öğrencilerin ve hastaların ortak kullandığı alanların temizliğine özenin gösterilmediğini tespit ettik. Bu alanların temizliğinin hizmet sağlayanlar tarafından daha özenli ve kontrollerinin daha sık yapılması gerektiği sonucuna vardık.

Hijyen konusundaki farkındalığı arttırmak için tuvalete afiş astık..

Okulumuzun ve hastanemizin hijyeni konusunda dönem arkadaşlarımızın fikir ve önerilerini aldık.

HİJYEN EL TEMİZLİĞİ İLE BAŞLAR ÖNERİLER Temizlikte daha kaliteli malzemeler kullanılabilir. Ortak kullanım alanlarının temizlenme sıklığı artırılabilir. Araştırmalarımız sonucunda fotoselli el kurutma makinesinin mikrop saçıcı olduğunu tespit ettik. Bu makine yerine kağıt havlu kullanılmasını öneriyoruz. Hijyene yönelik bu ve benzeri araştırmalar belirli aralıklarla tekrarlanmalı, sonuçları yetkililerce değerlendirilmelidir. Tuvaletin kapı kolu, lavabo iç kısmı gibi her bölgesinin temizliğine dikkat edilmesini öneriyoruz. HİJYEN EL TEMİZLİĞİ İLE BAŞLAR

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ Prof. Dr.Devrim ÖZTÜRK DÜNDAR , Arş.Gör.Dr. Zehra DURMAZ ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalına yardımlarından dolayı teşekkür ederiz.