ŞANTİYE ŞEFLERİNİN CEZAİ SORUMLULUĞU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI 1. İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri.
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
Page  1. İSİG KURULU 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu 6 aydan fazla süren işlerin yapıldığı tüm işyerlerinde, İş Sağlığı Ve Güvenliği Kurulu! İSG.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
İL YAPI DENETİM KOMİSYONU GÖREVLERİ VE UYGULAMALARI
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI Görev ve Sorumluluklar Ö Ğ RET İ M ÜYES İ DI Ş INDAK İ Ö Ğ RET İ M ELEMANI KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA UYGULANACAK.
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
Konu : Çevre ve Sürücü Davranışları
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
A. Buğra DAĞLI-İSG Uzman Yardımcısı
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
Periyodik Kontrolleri
DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
Ünite 2.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
BURAK KEMAL TANRISEVER
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
KARŞI TARAFIN AVUKATIYLA GÖRÜŞME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
REHBERLİK YÖNET.-6.
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KURULLARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Alperen Fatih DURSUN İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi
ENSTİTÜLERARASI ORTAK DOKTORA PROGRAMLARI
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Diğer Teknikler II Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
Aşağıdakilerden hangisi her suçta mutlaka bulunması gerekli maddi unsurlardan biri değildir? A. Mağdur B. Suçun konusu C. Netice D. Fail E. Fiil.
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları
İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ (İME)
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
Müracaat ve Şikayetler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
KUSURSUZ SORUMLULUK (SEBEP SORUMLULUĞU)
Doç. Dr. Burçak Yıldız Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sunum transkripti:

ŞANTİYE ŞEFLERİNİN CEZAİ SORUMLULUĞU Dr. Öğretim Üyesi Ahmet BOZDAĞ Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi

ŞANTİYE ŞEFLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARINA İLİŞKİN MEVZUAT 2010 tarihli Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik İmar Kanunu (28) İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Türk Ceza Kanunu

Yapı Müteahhidinin Görev ve Sorumlulukları Yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak, mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmaktan sorumludur (m.5). iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için, gerekli her türlü tedbiri almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek, uygulamak ve uygulatmaktan sorumludur.

Şantiye Şefi Kimidir? Yapı ruhsatına tabi tüm yapılarda en az bir inşaat şefi bulundurulması zorunludur (m. 10). Ancak en fazla iki katlı ve 500 metre kareyi geçmeyen yapılarda şantiye şefi bulundurulması zorunlu değildir. Şantiye şefi olabilecekler; 1. Mimarlar 2. Mühendisler 3. Teknik öğretmen 4. Tekniker NOT: 10/12. fıkrasındaki istisnai yapılarda sadece mimar ve mühendisler şantiye şefi olarak çalışabilirler.

Şantiye Şefinin Görevleri Şantiye şefi, yapı müteahhidi adına, yapım işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve projelere uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan inşaat ve iş organizasyonunu sağlamak,  mevzuatın öngördüğü her türlü tedbiri almak, uygulamak ve uygulatmakla sorumludur. Şantiye şefi,  inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılmasından sorumludur. Şantiye şefi görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemin aldırılması yetkisine sahiptir. Bu yetkinin yapı müteahhidi tarafından kullandırılmaması halinde şantiye şefi sorumlu tutulamaz.  Şantiye şefi, görev aldığı yapım işinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve kusurları, öneri ve önlemleri belirlemek, yapı müteahhidine rapor etmek ve şantiyede görev alan ilgili kişilere bildirmekle yükümlüdür. Raporda yer alan hususların yerine getirilmemesinden yapı müteahhidi sorumludur.

Şantiye Şefinin Cezai Sorumluluktan Kurtulmasının İçin; Görevini aksatmadan yapması, Görevlerinin mevzuata uygun yapması, Görevinde dikkatli ve özenli davranması, Görevi ile ilgili konularda tespit ettiği eksiklik ve aksaklıları derhal rapor olarak yapı müteahhidine iletmesi ve bu sürede yetkili ve çalışanları uyarması

Şantiye Şefinin Cezai Sorumluluğu İmar kirliliğine neden olma Suçu , Madde 184- (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Taksirle öldürme Suçu, Madde 85- (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Taksirle yaralama Suçu; Madde 89- (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (Nitelikli hallerde ceza bir kat artırılır).

Yargıtay’ın Konuya Bakışı ve Uygulama 1. Olay tarihinde 7 yaşında olan katılanın, evinin önünde bulunan yaklaşık 1 metre derinliğinde ve 40-70 cm genişliğindeki elektrik direği için açılan çukura düşerek basit tıbbi tedavi ile giderilemez şekilde yaralanması şeklinde gerçekleşen olayda; (Y12. CD, Esas No:2014/22402, Karar No:2016/86).

2. İşçinin inşaatın alt katına düşmesi ve ölmesi Sanık dahil asıl işveren firma tarafından olay öncesi çeşitli zamanlarda şantiye alanında yapılan denetimlerde, alt işveren tarafından çalışma alanında A sınıfı iş güvenliği uzmanının bulundurulmadığı, sahada çalışanların çoğunun yüksekte çalışma eğitimlerinin olmadığı, sürekli uyarılara rağmen işçilerin emniyet kemersiz çalıştıkları, 1,30 cm'den yüksek döşeme kenarlarına gerekli standartlarda düşmeye karşı uygun korkulukların yapılmadığı, işçilerin gelip geçtiği yerlerde kullanılan merdiven ve platformların etrafının belirtilen standartlarda halat zincir veya ahşap korkuluklar ile çevrilmediği, bina içindeki boşlukların düşmeye karşı uygun ve yeterli yükseklikte sağlam korkuluk veya ağ platformları ya da başka yolla kapatılmadığı, defalarca tehlikeli ve riskli çalışmalarda yapılan uyarılara rağmen tehlikeli ve riskli çalışmalara devam edildiği tespit edilerek alt işveren firma hakkında yaptırım uygulandığı anlaşılmakla, asıl işveren A sınıfı iş güvenliği uzmanı sanık ...'in gerekli denetim ve kontrol görevlerini yerine getirerek, tespit edilen eksikliklerin taşeron firmaya bildirilmesi noktasında da bir kusurunun bulunmadığı anlaşıldığından, sanıkların atılı suçtan beraati yerine delillerin hatalı değerlendirilmesi sonucu mahkumiyetlerine karar verilmesi yasaya aykırıdır. (Y 12. CD, Esas: 2015/4764, Karar: 2016/4331)

3. İskeleden düşerek ölen işçi; Sanığın K... İnşaat Taahhüt Ticaret Sanayi Limited Şirketi adına müteahhit olarak yapım işini yüklendiği inşaatta işçi olarak çalışan ölenin, iskelede meydana gelen kopma sonucu düşerek yaşamını yitirdiği olay nedeniyle yargılaması yapılan ve mahkumiyetine hükmedilen temyiz incelemesine gelmeyen inşaat mühendisi Ö.'in inşaatın şantiye şefi olarak görev yaptığı iş güvenliğinden de sorumlu olduğu ve Ö. tarafından işyerindeki iş güvenliğiyle ilgili bir eksiklik bulunduğuna dair sanığa herhangi bir talepte bulunulmadığı anlaşılmakla, sanığın inşaatın güvenliği ile ilgili konusunda ehil yetkili inşaat mühendisi olan Ö.'i şantiye şefi olarak ataması nedeniyle sanığa yüklenecek kusur bulunmadığından beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine hükmedilmesi,(Y!2. Cd E. 2012/8012, K. 2013/562, T. 09.01.2013)

4. İnşaattan düşen kalıpçının ölümü; alanında uzman mühendis şantiye şefi ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlendiren yapı müteahhidi suçsuzdur. Taksirle öldürme suçundan sanıkların mahkumiyetine ilişkin hükümler, sanık ... müdafi ile katılanlar vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü: Batı Şehir adlı konut inşaattın kalıp ve beton işini, asıl işveren olan ... ... Group adlı şirketten, sanık ...'ın sahibi olduğu taşeron firma .... Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin devralarak faaliyete başladığı, inşaat mühendisi olan sanık ...'un ... Yapı şirketinde çalıştığı ve .... adlı konut inşaatında da şantiye şefi olarak görev yaptığı, anılan şirkette işçi olarak çalışan ...'ın olay günü 1,5 metre yükseklikte kalıp sökümü yaptığı sırada düşerek öldüğü olayda, (Y. 12. CD, Esas No:2016/2185, Karar No:2018/1877)