MENDERES BALTA  Basım mürekkep uygulama yoluyla bir levha veya kalıbı kağıda yada kumaşa bastırarak, günümüzde ise birçok başka yöntemle metin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYNAK GÖSTERME Turan KANTOS
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
İletişimin Zamanda yolculuğu
HAÇLI SEFERLERİ Sebepleri Başlıca Seferler
TÜRKLERDE EĞİTİM.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
AVRUPADA YENİLİKLER.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
YAZI DEVRİMİ Hazırlayan: Hilal Gül.
HABER YAZILARI.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
ÇİN MEDENİYETİ.
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
KAVİMLER GÖÇÜ.
KAZANIMLAR 2.İlk yazı örneklerinden yola çıkarak yazının kullanım alanlarını ve bilgi aktarımındaki önemini fark eder.
Karanlık çağ İlk çağ Orta çağ Yakın çağ
Türkler ve Müslümanlık
ORTA ASYA VE AVRUPA’DA KURULAN DİĞER TÜRK DEVLET TOPLULUKLARI
Medya Tarihi ve Kavramlar
VERİLEN KELİMEYLE EŞLEŞEN KAVRAMlARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
TARİH BİLİMİ.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
NAMIK KEMAL.
Y Y D Resmi Gör Sesi dinlemek için tıklayın. 1.
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN YENİLEŞME HAREKETLERİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
BRAİLLE YAZI SİSTEMİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
MATBAACILIK ve BASKI SÜREÇLERİ
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
Kitap Kapağı Resimleme
Rönesans’ta Teknoloji
ÖRNEK BAŞLIK. ÖRNEK BAŞLIK İKİ SATIRLI ÖRNEK BAŞLIK.
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI 6.SINIFLAR İÇİN KOLAJ TEKNİĞİ.
TAR İ HTEK İ BÜYÜK GÖÇLER. İlk insanların yeryüzüne nasıl yayıldıkları hakkında elimizde kesin bir bilgi yoktur. Tarih Öncesi çağlarda Kuzey Kutbu’ndan.
Dönemin padişahı 3. Ahmet, sadrazamı ise Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır ile 1730 tarihleri arasında geçen süreye Osmanlı’ da ” Lale Devri” olarak.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
Yazı Sistemleri.
?????????????????????????????????????. Mizah yoluyla, toplumsal, siyasal ve kültürel olayları eleştiren bir resim türüdür. Karikatürist, ele aldığı konuları.
Osmanlı’da Yerel Basın ( ) Menderes Balta
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
MONA LISA TABLOSUNUN SIRRI BEYZA ÇALIŞKAN 7/E 141.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Altıncı hafta El yazmalarından matbaaya
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Yazı Sistemleri.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
ESKİ ALFABELER Emirhan çolak 8/A 105 Öğretmen:Sevinç Sarı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
ÖRNEK BAŞLIK. ÖRNEK BAŞLIK İKİ SATIRLI ÖRNEK BAŞLIK.
Sunum transkripti:

MENDERES BALTA

 Basım mürekkep uygulama yoluyla bir levha veya kalıbı kağıda yada kumaşa bastırarak, günümüzde ise birçok başka yöntemle metin ve resim çoğaltma işlemidir.  İlk basım işlemini M.S. II. yüzyılın sonlarına doğru Çinlilerin geliştirdiği bilinmektedir. Klasik Budacı metinler önce mermer levhalara oyuluyor sonra bunların üzerine ıslak kağıtlar basılıyor, kağıt üzerine aktarılan kabartma yazıda mürekkepleniyordu.  Basımın ön koşullarından biri olan kağıdın Avrupa’da yapılması XII. yüzyılda başladı. Kağıt yapım teknikleri önceleri yalnızca Çinliler tarafından bilinen bir sır olarak saklanıyordu. VIII. yüzyılda Semerkant’a giden Araplar tüccarlar bu sırrı öğrendiler ve kendi ülkelerinde de kağıt yapımına başladılar. Avrupalılar ise bu tekniği Endülüslü Araplardan öğrendiler.

 Basım yöntemini Çinlilerden öğrenen Uygurlar, komşu diğer Türk kavimlerine ve Moğollara öğrettiler. Bu kavimler ise Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’ya yönelik akınları ve göçleri sırasında basım tekniğini Avrupa’ya taşıdılar.  Basımın dayandığı temel ilkenin Uzakdoğu’da bilinmesine karşın, bu gelişimin XV. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden bir tanesi de Avrupa’da kullanılan yazının sınırlı sayıda soyut sembolden oluşuyor olması ve bu seri halde üretilen ayrık harflerin geliştirilmesini kolaylaştırıyordu.  Müteharrik (oynar) basımın ilk olarak Almanya’da, Mainz şehrinde Johannes Gutenberg tarafından 1440’ta gerçekleştirildiği kabul edilir. Bu matbaanın ilk ürününün 1448’de basılan astronomi takvimi olduğu, bununla birlikte ilk basılan kitabın ise kırk iki satırlı “Kitabı Mukaddes’tir”.  Bu matbaa da basılan eserler arasında, 1453’te İstanbul’un fethinden sonra olası bir Türk istilasına karşı uyarı niteliğinde olan ve Aralık 1454’te basılan “Türkenkalender” (Türk Takvimi)’de bulunmaktadır.

 Basın, düzenli aralıklarla ve belirli zamanlarda çıkan gazete, dergi gibi yazılı ürünlerin bütünüdür.  Tarihte gazetenin bilinen ilk örneği M.Ö. 59’da Roma’da günlük olarak yayımlanan “Acta Diurna” (Günlük Haber)’dır. Çeşitli yerlere asılan bu el yazması metinlerde önemli toplumsal ve siyasal gelişmelerden bahsetmekteydi.  Belirli bir yerde yüksek sesle okunan bültenleri dinlemek için ücret olarak bir “gazeta” verilirdi. Bu sözcük sonradan basılıp dağıtılan bütün haber bültenlerini tanımlamak için kullanılır olmuştu.  Düzenli bir sürekliliği olan ilk gazete 1605’te Abraham Verhoeven’in yönetiminde ayda iki defa Fransızca ve Flamanca olarak basılan “Wettliycke Tiddinghe”ydi.