Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MATBAACILIK ve BASKI SÜREÇLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MATBAACILIK ve BASKI SÜREÇLERİ"— Sunum transkripti:

1 MATBAACILIK ve BASKI SÜREÇLERİ

2 Basılması istenen yazılı ve görsel materyallerin belirli sanatsal özellikler gözetilerek bir araya getirilip düzenlenmesi, baskıya hazırlanması ve çoğaltılması işlemlerinin tümüne matbaacılık denir.

3

4 Matbaacılık 1440 yılında Gutenberg tarafından icat edilmiştir
Matbaacılık 1440 yılında Gutenberg tarafından icat edilmiştir. Diğer adı basımevi olan matbaalar, çeşitli baskı tekniklerini kullanarak gazete, kitap, dergi, broşür, ambalaj gibi her türlü basılı materyalini üretmek ve çoğaltmak görevini üstlenmiş kuruluşlardır.

5

6 Matbaalar hizmet götürdükleri sektörlerin talepleri doğrultusunda, başta kağıt – karton sanayinin ürünleri olmak üzere, plastik, teneke, kumaş gibi ürünler üzerine baskı yaparlar. 567 yıldır süregelen bu meslek dalı, son yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir. Matbaacılık baskı öncesi, baskı ve baskı sonrası olarak 3’e ayrılır:

7

8 BASKI ÖNCESİ BASKI BASKI SONRASI

9 BASKI ÖNCESİ Tasarım, dizgi Montaj Prova, Ozalit Renk ayrımı Film
CTP (kalıba baskı)

10 BASKI Transfer Baskı Dijital Baskı Teneke Baskı Varak Baskı
Ofset Baskı Tipo Baskı Flekso Baskı Tifdruk Baskı Serigrafi Baskı Tampon Baskı Transfer Baskı Dijital Baskı Teneke Baskı Varak Baskı Kabartma Baskı

11 BASKI SONRASI UV lak Selofan Kesme, Kırma, Katlama
Ciltleme, Yapıştırma Paketleme

12 ORİJİNALLER

13 BASKI; Herhangi bir orijinali, çeşitli baskı tekniklerini kullanarak çoğaltma işlemine denir.

14

15 ORİJİNAL; Basılması gereken bir işin tasarlanıp baskıya hazır hale getirilmiş haline orijinal denir. Basılmak için hazırlanan işin ilk halidir. Basılanlar onun kopyasıdır. Orijinaller siyah-beyaz ve renkli, yarımton ve tire, transparan ve opak olarak gruplara ayrılırlar.

16 Siyah – Beyaz Orijinaller
Tire (opak, transparan) Yarımton (opak, transparan) Renkli Orijinaller

17 Siyah – Beyaz Orijinaller
İçinde siyah – beyazdan başka renk bulunmayan orijinallere siyah – beyaz orijinaller denir. Genelde bu tür orijinaller beyaz zemin üzerine siyah yazı veya amblem – logo tarzında olurlar. Yani kağıdımız beyaz, yaptığımız iş siyahtır. Antetli kağıtlar, bilgisayar çıktısı, fotoğraf, resim vb.

18 Siyah – Beyaz Tire Orijinaller
Siyah – beyazdan oluşan ve bunun dışında içinde herhangi bir renk ya da herhangi bir gri tonu bulundurmayan orijinallere denir. Örneğin, bilgisayarda yazılmış düz bir kağıt.

19

20 Siyah – Beyaz Yarımton Orijinaller
İçinde siyah ve beyazdan başka siyah ve beyazın ara tonları olan gri tonlarını da barındıran orijinallere denir. Örneğin, siyah – beyaz resim ve fotoğraflar.

21

22 Siyah – Beyaz Opak Orijinaller
İçinde siyah – beyaz ve tonları olan orijinallerdir. Işığı geçirmeyen orijinallerdir. Burada genellikle taşıyıcı tabakalar kağıt, karton gibi materyallerdir. Örneğin, bilgisayarda hazırlanmış kağıt.

23 Siyah – Beyaz Transparan Orijinaller
İçinde siyah – beyaz ve tonları olan orijinallerdir. Burada taşıyıcı tabaka şeffaf ya da yarı şeffaftır. Yani ışık geçirgenliği çok yüksektir. Örneğin, basılmak için hazırlanmış bir film çıktısı, asetatlar, aydıngerler.

24 Renkli Orijinaller (Pozitifler)
İçinde siyah – beyazdan başka renk veya renklerin tonlarını bulunduran orijinallere denir. Örneğin, hazırlanmış bir davetiye, renkli bir antetli kağıt, dergi sayfası, gazetenin ilk ve son sayfası vb.

25 Renkli Tire Orijinaller
İçinde bir ya da birkaç rengin sadece bir tek tonunu bulunduran orijinallere denir. Örneğin, tek renkli kağıtlar.

26

27 Renkli Yarımton Orijinaller
İçinde siyah – beyazdan başka bir veya birkaç renk ve bu renklerin tonlarını da bulunduran orijinallere denir. Örneğin, renkli fotoğraflar, dia pozitifler, üniversite amblemi ve yazısı vb.

28

29 Renkli Opak Orijinaller
İçinde bir ya da birkaç renk ya da bu renklerin tonlarını bulunduran, taşıyıcı tabakaları yansıtıcı tarzda ışık geçirmeyen olan orijinallere denir. Örneğin, beyaz kağıt üzerindeki renkli yazı ve logo vb.

30 Renkli Transparan Orijinaller
İçinde bir ya da birkaç renk ya da bu renklerin tonlarını bulunduran, taşıyıcı tabakaları ışığı geçiren orijinallere denir. Örneğin, renkli aydıngerler, bazı renkli filmler, dia pozitif vb.


"MATBAACILIK ve BASKI SÜREÇLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları