ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi Prof.Dr. Timur Gültekin Email: tgultekin@ankara.edu.trin
Guidelines for Healthy Eating Karbonhidratlar (Ekmek, Tahıllar, Pirinç, makarna) Sebzeler Meyveler Et grubu Yumurta Yağlar & Tatlılar
%1,5 lik su kaybı olduğunda %6-10 luk su kaybı olduğunda %11-20 lik su kaybı olduğunda Susuzluk harekette dengesizlik İştahsızlık Deri kızarması Sabırsızlık Yorgunluk Kalp atışında artış Isı artışı Baş ağrısı Soluk almada güçlük Kan volümünün düşmesi Konuşma zorluğu Hatırlamada güçlük Kan yoğunluğunda artış Kramplar yutkunma zorluğu Dilin şişmesi Görmede bozukluk Duyma zorluğu Ateş Duyarlılıkta azalma Yaşamın sonlanması
NE KADAR ENERJİ? İnsan vücudunun kullandığı enerji, “kcal” ile ifade edilir. (1 kcal = 1000 kalori) Kalori, bir enerji ölçüsüdür. Yiyeceklerin verdiği enerji ve vücudun harcadığı enerji, kcal cinsinden ifade edilir. Yetişkin ve hafif egzersiz yapan biri için ortalama 1500-2000 kcal gereklidir. Yetişkin ve ağır egzersiz yapan biri için ortalama 2500-3000 kcal gereklidir. Bir besinin kalorisi, enerji içeriğini belirtir. 1 gram karbonhidrat 4 kcal 1 gram protein 4 kcal 1 gram yağ 9 kcal 100 gram sucuk 0,45 kcal 100 gram fındık 0,63 kcal 100 gram çikolata 0,52 kcal
Enerji ihtiyacını etkileyen faktörler 2. Cinsiyet 3. Fiziksel aktivite 4. İklim 5. Sağlık 6. Beslenme Durumu
BESLENME-SAĞLIK İLİŞKİSİ Boya göre uygun beden ağırlığınızı koruyunuz. Yeterli ve dengeli besleniniz.
Diyetinizde tükettiğiniz yağ miktarını kısıtlayınız. Aşırı tuz tüketiminden kaçınınız. Basit şeker alımını azaltınız
Günlük fiziksel aktivitenizi arttırınız. Sigara içmeyiniz. Alkol kullanmayınız veya en aza indiriniz.
Her yaş döneminde yeterli miktarda kalsiyum alımına özen gösteriniz. Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketiniz
Ú Belirli oksijen alımında kalp atım hızını arttırır. FİZİKSEL AKTİVİTE Oksijen alımı ve kalpten kan akımı hacmini arttırır. Ú Belirli oksijen alımında kalp atım hızını arttırır. Ú Metabolizmayı hızlandırır. Ú Şişmanlığı önler.
Ú Kas gücünü arttırır. Ú Osteoporoz oluşumunu önler. Ú Kan basıncını azaltır. Ú Kalp kasının gücünü arttırır.
Ú Kalple ilgili hastalık ve ölümleri azaltır. Ú HDL’nin LDL’ye oranını artırır.