ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
BESLENMENİN ÖNEMİ, BESİN ÖĞELERİ, BESİN GRUPLARI VE BESLENME-SAĞLIK İLİŞKİSİ DR MUSTAFA KEBAT.
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
BESLENME BESLENME: Büyüme ve yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için dışarıdan alınan besinlerin bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu karbonhidrat,
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
Beslenme ve Performansa Etkisi
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Besin ve İçerikleri.
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
PROJESİ.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi Prof.Dr. Timur Gültekin Email: tgultekin@ankara.edu.trin

Guidelines for Healthy Eating Karbonhidratlar (Ekmek, Tahıllar, Pirinç, makarna) Sebzeler Meyveler Et grubu Yumurta Yağlar & Tatlılar

%1,5 lik su kaybı olduğunda %6-10 luk su kaybı olduğunda %11-20 lik su kaybı olduğunda Susuzluk harekette dengesizlik İştahsızlık Deri kızarması Sabırsızlık Yorgunluk Kalp atışında artış Isı artışı Baş ağrısı Soluk almada güçlük Kan volümünün düşmesi Konuşma zorluğu Hatırlamada güçlük Kan yoğunluğunda artış Kramplar yutkunma zorluğu Dilin şişmesi Görmede bozukluk Duyma zorluğu Ateş Duyarlılıkta azalma Yaşamın sonlanması

NE KADAR ENERJİ? İnsan vücudunun kullandığı enerji, “kcal” ile ifade edilir. (1 kcal = 1000 kalori) Kalori, bir enerji ölçüsüdür. Yiyeceklerin verdiği enerji ve vücudun harcadığı enerji, kcal cinsinden ifade edilir. Yetişkin ve hafif egzersiz yapan biri için ortalama 1500-2000 kcal gereklidir. Yetişkin ve ağır egzersiz yapan biri için ortalama 2500-3000 kcal gereklidir. Bir besinin kalorisi, enerji içeriğini belirtir. 1 gram karbonhidrat 4 kcal 1 gram protein 4 kcal 1 gram yağ 9 kcal 100 gram sucuk 0,45 kcal 100 gram fındık 0,63 kcal 100 gram çikolata 0,52 kcal

Enerji ihtiyacını etkileyen faktörler 2. Cinsiyet 3. Fiziksel aktivite 4. İklim 5. Sağlık 6. Beslenme Durumu

BESLENME-SAĞLIK İLİŞKİSİ Boya göre uygun beden ağırlığınızı koruyunuz. Yeterli ve dengeli besleniniz.

Diyetinizde tükettiğiniz yağ miktarını kısıtlayınız. Aşırı tuz tüketiminden kaçınınız. Basit şeker alımını azaltınız

Günlük fiziksel aktivitenizi arttırınız. Sigara içmeyiniz. Alkol kullanmayınız veya en aza indiriniz.

Her yaş döneminde yeterli miktarda kalsiyum alımına özen gösteriniz. Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketiniz

Ú Belirli oksijen alımında kalp atım hızını arttırır. FİZİKSEL AKTİVİTE Oksijen alımı ve kalpten kan akımı hacmini arttırır. Ú Belirli oksijen alımında kalp atım hızını arttırır. Ú Metabolizmayı hızlandırır. Ú Şişmanlığı önler.

Ú Kas gücünü arttırır. Ú Osteoporoz oluşumunu önler. Ú Kan basıncını azaltır. Ú Kalp kasının gücünü arttırır.

Ú Kalple ilgili hastalık ve ölümleri azaltır. Ú HDL’nin LDL’ye oranını artırır.