MODÜL 6.7 taraflarla arabuluculuk öncesi ilk görüşme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 Uzlaşma hakkında İ zmir, Eylül Hukuk davalarının ele alınışı hakkında kısa bilgi Dava dilekçesi Deliller Son yazışmalar /______/___________/_______/_____________/_/______________.
Advertisements

Eylem Planı Sonraki Adımlar
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
ARABULUCULUK EĞİTİMİ PROGRAMI SONUNDA
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
İŞ SÖZLEŞMESİ TANIMI VE TÜRLERİ
BM Engelli Hakları Sözleşmesinin Uygulanması ve Uygulanmanın İzlenmesinde Kamu-Sivil Toplum Arasında Sorumluluk Paylaşımı ve İşbirliği Feray Salman İnsan.
1 Özgür TÖNGEL İzleme ve Değerlendirme Birimi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK SOSYAL İÇERME MALİ DESTEK.
OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi
ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI
UZLAŞMAZLIKLAR ve ÇÖZÜM YAKLAŞIMLARI
TEMEL VERGİLEME İLKELERİ
Türkiye Adalet Akademisi HMK Toplantısı
Av. Yasin Beceni (LL.M.) Yönetici Ortak BTS&Partners 04 Aralık 2014.
HAFTA 8 OTEL MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
EYLEM 2 AVRUPA GÖNÜLLÜ HİZMETİ
Rejyonal Anestezide Eğitim Problemleri Prof Dr Fuat GÜLDOĞUŞ Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji.
1 Alternatif Anlaşmazlık Çözümü Nedir? Raichel Hopkinson, Ortak, Anlaşmazlık Çözümü, Denton Wilde Sapte
Uygulama Sağlayıcılar için Elektronik İmza
Karar kimin? Zihinsel ve psikososyal engellilerin hukuki ehliyet hakkı
Aile eğitimi.
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
Çatışma ve Çatışma Çözme
NEREDEYSE EN SÜPER HAFIZA yeni bir milat mı acep?.
ARABULUCULUK Prof. Dr. İbrahim Kaya
9. HAFTA TURİSTİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Comenius Okul Ortaklıkları
Sınav Rehberliği Konusunda
Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri Comenius Okul Ortaklıkları Eğitimde kaliteyi arttırmak ve Avrupa boyutunu geliştirmek amacıyla, Avrupa’nın farklı.
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
BAŞARILI ve BAŞARISIZ İnsanlar
ÇATIŞMA NEDİR?.
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
TÜRK İ YE’DE TÜKET İ C İ N İ N B İ LG İ LEND İ R İ LMES İ VE ÖRGÜTLENMES İ KONUSUNDA İ ZLENMES İ GEREKEN ADIMLAR.
PROJE 1 AKRAN ARABULUCULUĞU.
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
PROJENİN HEDEFİ İstanbul’da faaliyet gösteren, eğitilebilir öğretilebilir düzeyde zihin engeline sahip çocuk ve gençlerin öğrenim gördüğü 2 İş Okulu’nda.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Yaratıcı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
İŞ HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI
G ÖNÜLLÜLÜK “İsteyerek, bilerek, severek ona buna zıplama, atlamak.” “Yaşamaya devam etme sebeplerini çoğaltma ve varlığını toplumsal olarak gerçekleme.
8.SINIF / SOSYAL BİLGİLER Modül Soru Bankası.
AMAÇ, İÇERİK VE AKADEMİK YAKLAŞIM UYGULAMA SÜRECİ BEKLENEN SONUÇLAR.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
PAZARLAMA MEVZUATI Paket Tur Sözleşmeleri. Paket tur sözleşmeleri; ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan di ğ er turistik hizmetlerin en.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü MAYIS 2010 “3G” İYİLEŞTİRME TAKIMI Fotogrametri ve Geo. Daire Bşk. ÇALIŞMA RAPORU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Fotogrametri.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
İşe İade Taleplerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk
HUKUK KLİNİĞİ DERSİ NASIL HAZIRLANIR VE BİR ÖRNEK
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
BORÇLAR HUKUKU.
ARABULUCULUK AŞAMALARINA TEMEL ARABULUCULUK EĞİTİMİ EĞİTİCİMCİ KİTABI DOĞRULTUSUNDA GENEL BAKIŞ A) HAZIRLIK AŞAMASI B) BAŞLANGIÇ AŞAMASI C) İNCELEME AŞAMASI.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
KONGRE NEDİR? KONGRE TURİZMİ NEDİR?
YALNIZLIK GİZLİLİK SAMİMİYET
Öğr.gör.idil yıldırım arı
MODÜL 6.2 arabuluculuk süreci
UYUŞMAZLIKLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI TAHKİM VE ARABULUCULUK UYGULAMALARI
MODÜL 6.6 arabuluculuk sözleşmesinin hazırlanması
MODÜL 6.3 arabuluculuk sürecine davet mektubu hazırlamak
MODÜL 6.5 güvenli bir görüşme ortamının hazırlanması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MODÜL 6.1 arabuluculukta hazırlık aşaması
MODÜL 5.2 arabuluculuk AŞAMALARI ve amaçları
BORÇLU VE ALACAKLININ BİRDEN ÇOK OLMASI BORÇLUNUN BİRDEN ÇOK OLMASI I
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
9.BASININ MANEVÎ ZARARDAN SORUMLULUĞU
Sunum transkripti:

MODÜL 6.7 taraflarla arabuluculuk öncesi ilk görüşme Prof. Dr. Yasemin Işıktaç

MODÜL 6.7: TARAFLARLA ARABULUCULUK ÖNCESİ İLK GÖRÜŞME Arabulucu, taraflarla ayrı ayrı veya birlikte yapacağı ilk görüşmelerde onlara süreç hakkında bilgi verir, farkındalık kazandırır ve tarafların aydınlatılmasını sağlar.

MODÜL 6.7: TARAFLARLA ARABULUCULUK ÖNCESİ İLK GÖRÜŞME Arabulucu, ilk toplantıda, arabuluculuk usulünü açıklar; arabuluculuk faaliyetinin başında, tarafları arabuluculuğun esasları, süreci ve hukuki sonuçları hakkında, şahsen ve doğrudan aydınlatır. Ancak bu yükümlülük yerine getirilirken tarafsızlık hakkında şüpheye yol açacak tutum ve davranışlardan kaçınılır (HUAKY, madde 14/1). Taraflar, bu görüşmeler sonrasında arabuluculuğun kurallarını, katılımcıların rollerini ve süreci ana hatlarıyla belirten arabuluculuk sözleşmesini kabul eder ve / veya imzalar.

MODÜL 6.7: TARAFLARLA ARABULUCULUK ÖNCESİ İLK GÖRÜŞME Taraflar, arabuluculuk alternatif uyuşmazlık çözüm yoluna başvurmak istiyorlarsa, bu konuda anlaşmış olmaları gerekir. Normal şartlar altında arabuluculukta ilk adım, yönteme başvuracak kişinin buna karar vermesidir. Arabuluculuğun uyuşmazlık doğmadan önce yapılmış bağımsız bir sözleşmede veya esas borç ilişkisini doğuran sözleşme içerisinde kararlaştırılmış olması hâlinde, tarafların ayrıca bu yönteme karar vermesi gerekmez. Fakat bunlar dışında, tarafların arabuluculuğu denemeye karar vermiş olmaları lazımdır.

MODÜL 6.7: TARAFLARLA ARABULUCULUK ÖNCESİ İLK GÖRÜŞME Genel olarak bütün alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinde olduğu gibi arabuluculuğun başarısı, hakkındaki tereddütler, usule olan yabancılık ve arabuluculuğun teklif edilmesinin bir zayıflık belirtisi olarak görüleceğinden korkulması, arabuluculuğun önündeki en önemli engellerdendir. Hazırlık aşamasında arabulucunun yaklaşımları, özellikle sade ve açık bir anlatım ile aktif dinleme konusunda gösterdiği performans, bu engellerin aşılmasında yardımcı olacaktır.

MODÜL 6.7: TARAFLARLA ARABULUCULUK ÖNCESİ İLK GÖRÜŞME Hazırlık aşamasının ilk toplantısında arabuluculuk sözleşmesi imzalanmadan önce yapılacak bu ilk toplantı, bir değerlendirme süreci olarak da kullanılabilir. Örneğin; ● Söz konusu uyuşmazlık arabuluculuğa elverişli midir? ● Uyuşmazlıkta arabuluculuğa elverişliliği ortadan kaldıran zorlama, istismar veya şiddet olduğuna dair delil var mıdır? ● Uyuşmazlığın niteliğine göre taraflara arabuluculuk önerisinde bulunulmalı mıdır? ● Uyuşmazlık arabulucunun kendi uzmanlık alanına uygun mudur? ● Bir eş arabulucu görevlendirilmesi gerekmekte midir?

MODÜL 6.7: TARAFLARLA ARABULUCULUK ÖNCESİ İLK GÖRÜŞME Arabuluculuğun esası, baskıcı olmaması ve gönüllülüğe dayanmasıdır. Arabuluculuk, hem tarafların sürece katılmaları hem sürece devam etmeleri hem de sonucun kabulü bakımından gönüllü bir usuldür. Bu nedenle, arabuluculuğun başlatılmasından önce sağlanması gereken en önemli unsur, tarafların tamamının rızasıdır. Taraflar bir arabuluculuk toplantısında buluştuklarında, iradelerini uzlaşma veya uzlaşmama yönünde kullanabilirler. Bu konuda verecekleri karar, daima onların kontrolündedir.