x noktaları: -7, -4+3i ÖDEV 5 Problem:05-01

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
Advertisements

Problem Şekildeki sistemde N(s) bozucu etkidir. R(s) hedef girdidir. C(s) cevaptır. a) K=150 için açık sistemin Bode diyagramını çizen ve marjinleri.
ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ wp wg K=150 için açık sistemin Bode diyagramını çizen ve marjinleri hesaplayan MATLAB programını yazınız. clc;clear K=150; pay=6*K; payda=[1.
x noktaları: -7, -4+3i ÖDEV 5 Problem:05-01
2K-28>0  K>14 ÖDEV 4 ÇÖZÜMLERİ
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI
ÖLÇÜM CİHAZLARI (ALGILAYICILAR) MEASURING DEVICES (SENSORS) Sıcaklık algılayıcıları (temperature sensors) –Isıl çift (thermocouple) –Hazneli termometre.
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Kararlılık Sıfır giriş kararlılığı Tanım: (Denge noktası) sisteminin sabit çözümleri, sistemin denge noktalarıdır. nasıl belirlenir? Cebrik denkleminin.
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
Kaos’a varmanın yolları DüzenKaos Nasıl? Umulmadık yapısal değişiklikler ile Bu nasıl oluşabilir? Ardışıl bir dizi dallanma ile, peryod katlanmasına yol.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Doğan
Bölüm 6 Yapısal Analiz 4/28/2017 Chapter 6.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
Manipülatörlerin Lineer Kontrolü
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
2.Hafta Transistörlü Yükselteçler 2
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
TAM SAYILAR.
Problem ÖDEV-04 Şekilde gösterilen formdaki bir kapalı kontrol sisteminde Gp(s)=(2s+3)/(s3+6s2-28s) dir. Gc=K dır. a) K=100.
ÖDEV 6 ÇÖZÜMLERİ wp wg K=150 için açık sistemin Bode diyagramını çizen ve marjinleri hesaplayan MATLAB programını yazınız. clc;clear K=150; pay=6*K; payda=[1.
ÇOKGENLER.
Hazırlayan: Safiye Çakır Mat.2-A
KUVVET YÖNTEMİ UYGULAMALAR – 3
x noktaları: 0,-7, -4+3i ÖDEV 5 ÇÖZÜMLERİ
YAPI STATİĞİ II Düğüm Noktaları Hareketli Sistemlerde Açı Yöntemi
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
4.Hafta Transistörlü Yükselteçler 4
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDEV-01 Problem o Şekildeki fırın, Q ısıl debisine sahip kaynakla ısıtılmaktadır. Fırındaki cisimlerin toplam ısıl kapasitesi C, fırın ile çevre.
Ağustos 2009 Eğitim Merkezi Seminerleri
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Konu 2 Problem Çözümleri:
3. Zaman Ortamında Düzenli Rejim (Kararlı Hal) Analizi
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
5. Köklerin Yer Eğrisi Tekniği
1. Arasınav konuları: Kapalı sistem blok diyagramı oluşturma, Transfer fonksiyonu Blok diyagramından kapalı sistemin transfer fonksiyonunu bulma Düzgün.
Üç bileşenli sistemlerde uygulamalar
x noktaları: -7, -4+3i ÖDEV 5 Problem:05-01
ÖDEV-01 Problem o Şekildeki fırın, Q ısıl debisine sahip kaynakla ısıtılmaktadır. Fırındaki cisimlerin toplam ısıl kapasitesi C, fırın ile çevre.
Lagrange İnterpolasyonu:
1 Açık sistem: Va:Kontrol girdisi f2:Dış etki V2:Cevap
KONU : MAKSİMUM MİNİMUM (EKSTREMUM) NOKTALARI
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Özdeğerler: p1=-4.526, p2,3= ±2.7883i, p4=
İŞKUR PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI
Marmara Üniversitesi Mekatronik Tezli YL Programı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Problem Homework-06 In the control system shown above, R(s) is the reference input and C(s) is the output. Write the Matlab code to draw the Bode.
ÇOKGENLER.
Problem Ödev-06 Şekildeki sistemde N(s) bozucu etkidir. R(s) hedef girdidir. C(s) cevaptır. a) K=150 için açık sistemin Bode diyagramını çizen ve.
3. Zaman Ortamında Düzenli Rejim (Kararlı Hal) Analizi
D(s): Kapalı sistemin paydası H(s)  N(s)
2c. Zaman Ortamında Tasarım
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
UYGULAMA 7 Uygulama 7.1: Bir sınıftaki öğrencilerin not ortalamasını bulan programı geliştiriniz. Verilen notlar için programınızı test ediniz. Öğrenci.
Özdeğerler: p1=-4.526, p2,3= ±2.7883i, p4=
6. Frekans Tanım Bölgesi Analizi
Sistemin kritik kazancını bulunuz.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

x noktaları: -7, -4+3i ÖDEV 5 Problem:05-01 Şekildeki kapalı kontrol sisteminde a) Kapalı sistemin kök yer eğrilerini çizen MatLAB programını yazınız. b) Programa sönüm oranı 0.707 olan köklerin oluşturduğu doğruyu çizen komutları ekleyiniz. c) a ve b şıkları sonucu çizilen grafik şekilde verilmiştir. Grafikten açık sistemin özdeğerlerini bulunuz. d) Programa, kök yer eğrilerinin üzerindeki bir nokta tıklandığında bu nokta için kazanç değerini veren komutları ekleyiniz. e) A noktası için K=250 dir. K=300 için kapalı sistem kararlımıdır? f) B noktası için K=40 bulunabilir. K=40 için kapalı sistemin adım girdiye cevabında düzgün rejim hatası yüzde kaçtır? g) G(s) in kontrol edilebilir girdisine ek olarak bozucu girdi var ise bozucu girdinin cevapta doğracağı sapma yüzde kaçtır (K=40). h) K=40 için kapalı sistemin özdeğerlerini bulan MatLAB programını yazınız. Kapalı sistemin özdeğerleri K=40 için, -7.4, -2.3±ωi ve -3 tür. Kapalı sistemin adım girdiye cevabında düzgün rejime ulaşma zamanı nedir? i) Kapalı sistemin adım girdi cevabında aşma değerini bulan komutları programa ekleyiniz.

Yanıt 05-01: (c) -4±3i, -7,0 ( e) Kararsız (f) 0 (g) % 2.5 (h) 2.7 s (a) ng=[1,6];dg=[1,15,81,175,0];rlocus(ng,dg) (b) hold on;plot([0,-8],[0,8]);hold off (d) rlocfind(ng,dg) (h) kp=40;dh=polyadd(dg,kp*ng);p=roots(dh) (i) sys=tf(kp*ng,dh);[c,t]=step(sys);plot(t,c);overs=max(c)-c(length(c)) (overs=3e-4 bulunur)

Thompson (Sh. 157) Problem 05-02 Kapalı sistemin kök yer eğrilerini çizen MatLAB programını yazınız. (Çizilen grafik şekilde verilmiştir). Kapalı sistemi kararsız kılan kritik kazancı (Kc) bulmak için gerekli komutu yazınız. (Kc≈2 bulunur). Kritik kazancı Routh kriteri ile de bulunuz. K=1 için sistem kararlımıdır? (K>Kc olmalı, kararsız). Sönüm oranı 0.65 olan kökleri veren K değerini belirleyen komutları yazınız. (hold on; line(20*[0,-0.65],20*[0,0.76]);hold off; rlocfind(…) K≈9 bulunur) K=9 için kapalı sistemin özdeğerlerini bulan, adım girdi cevabının grafiğini çizen, maksimum aşma değerini bulan MatLAB programını yazınız. Özdeğerler: -3.5±iw (w=4.1 olarak hesaplanabilir.) Düzgün rejime ulaşma zamanını bulunuz. (aşma: % 37.24, ts=1.8 s). K=9 için kapalı sistemin adım girdiye cevabında düzgün rejim hatasını bulunuz. Bozucu girdi (U) ya duyarlılığını belirleyiniz. (% 6.9, % 10.3) Hatayı ve bozucu etkiye duyarlılığı sıfırlamak için ne tür kontrol eklenmelidir? Aşmayı azaltmak için ne tür kontrol eklenmelidir?

Problem 05-03 Bir DC-motor kontrol sisteminin blok diyagramı aşağıda verilmiştir. Sayısal değerler: J=0.01; b=0.1;K=0.01;R=1;L=0.5; Tasarım kriterleri: ts<2, Maksimum aşma< %5, ess< %1 Problemi kök yer eğrilerini kullanarak çözünüz.