Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞKUR PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞKUR PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI"— Sunum transkripti:

1 İŞKUR PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI

2 Pasif İstihdam Politikaları İşsizlik Sigortası
İşsizlik Sigortası Fonu İşsizlik sigortasından yararlanılması için kişinin, Kendi kusuru dışında çıkarılmış olması Sigorta primlerinde son 120 gün tam olması Son 3 yılda en az 600 gün sigorta primi bulunması gerekmektedir..

3 Pasif İstihdam Politikaları Ücret Garanti Fonu
İşverenlerin ödeme güçlüğüne düşmesi hallerinde (İflas, iflasın ertelenmesi, konkordato ve aciz vesikası alınması) İşçilerin ücret alacaklarını İŞKUR ödemektedir. Maksimum 3 ay (90 gün)

4 Pasif İstihdam Politikaları Kısa Çalışma Ödeneği-1
İşyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

5 Kısa Çalışma Ödeneği- 2 Kısa çalışma gerekçeleri; Genel ekonomik kriz,
Sektörel kriz, Bölgesel kriz Zorlayıcı sebepler Dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep (Kurumumuz Yönetim Kurulu tarafından tarihinde alınan karar doğrultusunda “dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep” gerekçesiyle başvurular yapılabilmektedir.) Diğer zorlayıcı sebep (Deprem, yangın, sel vb.)

6 Kısa Çalışma Ödeneği- 3 İşyerinde Kısa Çalışma Uygulanabilmesi için;
İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR’a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

7 Kısa Çalışma Ödeneği- 4 Kısa Çalışma Kapsamında;
İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi, Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi, hizmetleri sağlanmaktadır.

8 Kısa Çalışma Ödeneği- 5 İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin; İşverenin kısa çalışma talebinin uygun bulunması, İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı Kanunun 50 nci maddesine göre çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması. (Kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olanlar) Kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.

9 Kısa Çalışma Ödeneği- 7 Kısa Çalışma Ödeneği Süresi, Miktarı ve Ödenmesi Kısa çalışma ödemeleri, hak edilen işsizlik ödeneğinden mahsup edilmektedir. Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez. Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

10 Kısa Çalışma Ödeneği- 8 Örnek- 1
Kısa çalışma başlama tarihi , bitiş tarihi olan bir işyerinde, bir işçi için haftalık çalıştırılmayacak saat 45 olarak bildirilmiş ve ilgilinin son 12 ayda prime esas aylık kazanç ortalaması TL ise o işçi için ödeme planı aşağıdaki şekilde oluşacaktır. 2019 Mart, 23 gün, 1,369 TL kısa çalışma ödeneği + GSS primi, 2019 Nisan, 30 gün, 1,786 TL kısa çalışma ödeneği + GSS primi, 2019 Mayıs, 30 gün, 1,786 TL kısa çalışma ödeneği + GSS primi.

11 Kısa Çalışma Ödeneği- 8 Örnek- 2
Kısa çalışma başlama tarihi , bitiş tarihi olan bir işyerinde, bir işçi için haftalık çalıştırılmayacak saat 15 olarak bildirilmiş ve ilgilinin son 12 ayda prime esas aylık kazanç ortalaması TL ise o işçi için ödeme planı aşağıdaki şekilde oluşacaktır. 2019 Mart, 8 gün, 476 TL kısa çalışma ödeneği + GSS primi, 2019 Nisan, 10 gün, 595 TL kısa çalışma ödeneği + GSS primi, 2019 Mayıs, 10 gün, 595 TL kısa çalışma ödeneği + GSS primi.

12 Türkiye İş Kurumu Ostim Hizmet Merkezi Ahi Evran Cad
Türkiye İş Kurumu Ostim Hizmet Merkezi Ahi Evran Cad. Balkaya İş Merkezi 19/B Yenimahalle/ ANKARA Tel: 


"İŞKUR PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları