KYM342 ENTRUMENTAL ANALİZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
Advertisements

ÇAMUR STABİLİZASYONU.
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
AFİNİTE KROMATOGRAFİSi
BÖLÜM 17: ASİTLER VE BAZLAR
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
Biyoteknolojide Kullanılan Yöntemler
ÇÖZELTİLER.
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ HPLC ‘nin İLAÇ ENDÜSTRİSİNDE KULLANIMI
Analitik Kimya 1960 yılından beri fakültemiz eğitim programında yer almaktadır. Başlangıçta, bölümde sadece bir öğretim üyesi varken şu anda beş profesör,
KROMOTOGRAFİ, ELEKTROFOREZ, SPEKTRAL YÖNTEMLER, RADYOİZOTOPLAR, İMMÜNOLOJİK YÖNTEMLER, NÜKLEİK ASİT HİBRİDİZASYONU, ELEKTRON MİKROSKOBİSİ.
JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)
KROMATOGRAFİ.
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
Kromatografi nin dayandığı temel olaylar Adsorpsiyon Dağılma
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
UYUTUCU, UYUŞTURUCU UYARICI MADDELER VE TRAFİKTE GÜVENLİ SÜRÜŞ
Protein Analiz Yöntemleri ve Proteomik
BÖLÜM 15: KİMYASAL KİNETİK
Kimyasal Denge.
• KİMYASAL DENGE Çoğu kimyasal olaylar çift yönlü tepkimelerdir.
MADDE VE ISI.
HOMOJEN KARIŞIMLAR.
YOĞUNLUK FARKINDAN YARARLANARAK AYIRMA
ÖDEVİN KONU BAŞLIĞI Öğrenci ismi Danışman ismi Gazi Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Etiler, Ankara, TÜRKİYE Konu Başlığı ŞEKİL-1’DE MOLEKÜL FORMÜLÜ.
KROMATOGRAFİ Ezgi ÖZTÜRK
İLAÇ ANALİZ TEKNİKLERİ
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
KATI ATIKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
İLAÇ ANALİZ TEKNİKLERİ
DENİZ KİRLİLİĞİ VE ANALİZ YÖNTEMLERİ
Kromatografik Ayırmalar
GAZ KROMATOGRAFİSİ.
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
ÇÖZELTİ HAZIRLAMA VE DERİŞİM TÜRLERİ
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
KİMYASAL KİNETİK Reaksiyon Hızı.
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
KAYNAKLAR 1. Ravinder, V. Swamy, S. J. SriHari, S. Lingaiah, P. Polyhedron. 4 (1985) Greenhill, J.V. Lue, P. Medicinal Chemistry program.
2. KİMYASAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (YPSK)
Analitik Kimyada Hesaplamalar
HPLC Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi
ELEMENTEL ANALİZ.
KROMATOGRAFİK ANALİZ YÖNTEMLERİ
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
GRAVİMETRİ Bir maddenin miktarını, o maddenin veya o maddeyi içeren belirli bir bileşiğin veya ona eşdeğer miktardaki başka bir maddenin ağırlığını belirlemek.
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
Kromatografi Diğer ayırma yöntemlerinin tam yeterli olamadığı durumlarda, tercihen kullanılan bir ayırma yöntemidir. Özellikle fiziksel ve kimyasal nitelikleri.
Biyokimyasal Ölçüm Teknikleri
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Kromatografi.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Atomlar, Moleküller, İyonlar
Kromatografi.
GAZ KROMATOGRAFİSİ. Tanım:  Gaz kromotografisi de, öteki kromatografi dalları gibi bir karışımda bulunan maddeleri ayırmaya yarar. Hareketli ve sabit.
Sistem uygunluk testleri ile bütün parçalar ve deneysel parametreler
Sunum transkripti:

KYM342 ENTRUMENTAL ANALİZ KROMATOGRAFİK YÖNTEMLER SIVI KROMATOGRAFİ (HPLC) - I

KROMATOGRAFİ NEDİR? Kromatografi, bir karışımdaki iki ya da daha fazla bileşenin, kendilerini iki faz arasında dağıtarak fiziksel olarak ayırılmaları ve bu sayede kalitatif ve kantitatif analizlerinin yapıldığı yöntemlerin genel adıdır. İKİ FAZ 1.Durgun faz *katı *sıvı (katı yüzeyine kaplı) 2. Haraketli/Taşıyıcı faz'dır. *gaz GAZ KROMATOGRAFİ *sıvı SIVI KROMATOGRAFİ

1. Sıvı/Katı Kromatografisi (LSC) SIVI KROMATOGRAFİ TÜRLERİ Dört temel sıvı kromatografisi mekanizmalarına göre şöyle sıralanabilir:  1. Sıvı/Katı Kromatografisi (LSC) (Liquid/Solid Chromatography (adsorption chromatography)) A. Normal Faz (Normal Phase LSC) B. Ters Faz (Reverse Phase LSC)  2. Sıvı/Sıvı Kromatografisi (LLC) (Liquid/Liquid Chromatography (partition chromatography)) A. Normal Faz (Normal Phase LLC) B. Ters Faz (Reverse Phase LLC)  3. İyon Değişim Kromatografisi (Ion Exchange Chromatography, IEC)  4. Jel Geçirgenlik Kromatografisi (Gel Permeation Chromatography, GPC (exclusion chromatography))

Ayrışmayı Karakterize Eden Tanımlar Kapasite faktörü, k‘ Bir bileşenin kolonda kalma süresi büyüklüğünün (alıkonma derecesinin) göster­gesidir. .Kapasite faktörü, bir bileşenin durgun fazdaki mol sayısının (Ni,d) haraketli fazdaki mol sayısına (Ni,h) ora­nı olarak verilir: Ni,d k'i = (1) Ni,h .

Li: i bileşeni pikinin tepe noktasına kadar olan kağıt mesafesi Li - Lh k'i = Lh Li: i bileşeni pikinin tepe noktasına kadar olan kağıt mesafesi Lh :kolonla etkileşmeyen madde ( hareketli faz) pikinin tepe noktasına kadar olan kağıt mesafesi, Li t=0

Seçimlilik faktörü,  "Ayrışma faktörü", "kimya faktörü" ya da "bağıl kalma süresi" olarak da adlandırılabilen seçimlilik faktörü iki bileşenin birbirine göre kolonda kalma derecesi­nin göstergesidir ve aşağıdaki eşitlikle tanımlanır: k'2 t2 - th L2 - Lh  = = = k'1 t1 - th L1 - Lh

Kolon etkinliği; kuramsal kademe sayısı, N Pik yayvanlığının bir ölçüsüdür. Li,r N = 16 ( )2 W4 Li W3 W4 t=0 N pik yayvanlığı ayırmanın iyi olma şansı

Teorik plaka eşdeğer yüksekliği, H Kolon boyu, Lk ve kuramsal kademe sayısı, N'ye bağlı olan teorik plaka eşdeğer yüksekliği, H, aşağıdaki gibi tanımlanır: Lk H = N Kolon dolgu maddesi performansının göstergesidir.

Ayrışma, A İki pikin birbirinden ayrılma derecesinin göstergesi olan "Ayrışma", A (Resolution, R), aşağıdaki gibi tanımlanır: L2 - L1 A = A>1 olmalıdır ½ (W2 + W1)

AMAÇ: Anlamlı bir sürede iyi bir ayırma elde etmek PROBLEM: Hangi Parametre nasıl değiştirilmeli ÇÖZÜM İÇİN GEREKEN: Bilgi Deneyim

* Kolon ile ilgili olanlar . türü . Boyutları Ayrışmayı Etkileyen Parametreler * Kolon ile ilgili olanlar . türü . Boyutları * Haraketli faz ile ilgili olanlar . bileşimi . akış hızı * Ölçüm ile ilgili olanlar . dedektör türü . dalga boyu vb * örnek ile ilgili olanlar . örnek derişimi . örnek hacmı

BİLGİ Bileşen A - COOH R - ArOH Bağlı NH2 T - CNH2 Metanol A - OH Fonksiyonlu Grup/ Çözücü (Haraketli Faz) Kolon Bileşen - NH3 Su Silika A - COOH R - ArOH Bağlı NH2 T - CNH2 Metanol A - OH İsopropanol N Asetonitril - CN P - OCCH3 THF O Bağlı CN - CH3 L Etil asetat - N(P)2 A -NO2 Kloroform R -OR Aromatik İ Bağlı fenil -Clx T Petrol eteri CxHy E CxFy Hekzan Bağlı C18