5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
Advertisements

ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı vardır
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Esra AYDİNFen ve Teknoloji ISI VE SICAKLIK. Esra AYDİNFen ve Teknoloji Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
KÜTLE VE HACİM Hazırlayan Ve Sunan: M.İbrahim M. TÜRKMEN.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Kg g L MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ g kg g mL L.

HALİM GÜNEŞ.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
Uçak Bileti Değiştirme
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
MADDENİN HALLERİ.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Hal değişimi.
Isının Yayılma Yolları
MADDE.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
Buse özer 6/a Aybüke hoca
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
MADDEYİ TANIYALIM.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BÖLÜM 10 Dalga Hareketi. BÖLÜM 10 Dalga Hareketi.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Yüzde Problemleri Ve Çözümleri
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
ISI VE SICAKLIK.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Maddeyi Tanıyalım.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
2.KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
MADDEYİ TANIYALIM.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin yada bulunduğumuz ortamın ne kadar sıcak olduğuna bağlıdır.

Sıcaklığı ölçen alete termometre denir Sıcaklığı ölçen alete termometre denir. Termometre günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız aletlerden biridir. Havuzlarda, akvaryumlarda, fırınlarda ve daha pek çok yerde termometrelerin ölçtüğü sıcaklık değerlerinden yararlanırız.

Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır. Termometrelerde okunan değer sıcaklık, sıcaklığı farklı maddeler arasında alınıp verilen ise ısıdır.

Maddeler ısı aldığında veya verdiğinde kütlelerinde bir değişme olmaz Maddeler ısı aldığında veya verdiğinde kütlelerinde bir değişme olmaz. Çünkü ısı bir madde değildir, kütlesi ve hacmi yoktur.

HAL DEĞİŞİMİ Maddeler bulundukları halden başka bir hale dönüşebilir. Örneğin, katı halde bulunan dondurmamızı bir süre sonra onu sıvı halde görebiliriz. Çünkü katı haldeki maddeler yeterince ısı aldıklarında sıvı hale geçer. Bu olaya erime denir.

Sıvı halde bulunan maddeler ise yeterince soğutulduğunda katı hale dönüşür. Bu olaya donma denir.

Madde hal değiştirdiğinde yapısında bir değişme olmaz Madde hal değiştirdiğinde yapısında bir değişme olmaz. Örneğin, katı yağ eritildiğinde yine yağın özelliklerini taşır. Dondurulduğunda ise yine katı yağ olur.

Isının maddeler üzerindeki başka bir etkisi de bozunmadır Isının maddeler üzerindeki başka bir etkisi de bozunmadır. Maddelerin ısı etkisiyle yapılarının değişmesine bozunma denir. Tahıllar, odun, kumaş, şeker gibi bazı maddeler ısıtıldıklarında erimez, bozulur.