Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2.KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2.KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ"— Sunum transkripti:

1 2.KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ

2 FİZİKSEL İŞ Fiziksel İş kavramı günlük hayatta kullandığımız iş kavramından farklıdır. Fiziksel anlamda iş yapabilmek için bir cisme kuvvet uygulanmalı ve cisim bu kuvvetin doğrultusunda hareket etmelidir. Cisim uygulanan kuvvetin doğrultusunda hareket etmiyorsa fiziksel olarak iş yapılmamıştır. Market arabasını süren adam, yerden bir cismi kaldıran çocuk uyguladıkları kuvvet doğrultusunda cisimleri hareket ettirdikleri için iş yapmışlardır. Ancak sırtında çantasını taşıyan çocuk, duvarı itmeye çalışan adam uyguladıkları kuvvet doğrultusunda cisimleri hareket ettirmedikleri için fiziksel anlamda iş yapmış olmazlar.

3

4 Enerji:Enerji iş yapabilme yeteneğidir
Enerji:Enerji iş yapabilme yeteneğidir. İş ve enerjinin birimleri aynıdır. (Joule) Kinetik Enerji: Hareket eden cisimlerin sahip olduğu enerjidir. Dolayısıyla bu enerjiye hareket enerji de denir. Bir cismin hareket enerjisi kütlesine ve süratine bağlıdır. Sürati artan bir arabanın kinetik enerjisi de artar. Eşit süratl, cisimlerden kütlesi büyük olanın kinetik enerjisi daha fazladır.

5 Potansiyel Enerji a)Kütle Çekim Potansiyel Enerjisi: Yerden yüksekte duran bir cismin çekim potansiyel enerjisi vardır. Bu enerji miktarı yerden yüksekliğe ve cismin kütlesine bağlıdır. Yükseklik ve kütlesi fazla ise çekim potansiyel enerjisi de fazladır. Eşit kütleli iki cisimden yüksekliği daha fazla olanın çekim potansiyel enerjisi daha fazladır.

6 b)Esneklik Potansiyel Enerjisi: Lastik, yay, balon gibi esnek maddeler esneme ya da sıkışma özelliklerinden dolayı esneklik potansiyel enerjisine kazanabilir. Esneklik özelliğini kaybeden cisimler esneklik potansiyel enerji depolayamaz. Yayı gereğinden çok çekersek esnekliğini kaybeder.

7 3.ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ Bir cisim sadece bir enerji türüne sahip olabileceği gibi aynı anda hem kinetik hem de potansiyel enerjiye de sahip olabilir. Uçan kuş hem çekim potansiyel hem de kinetik enerjiye sahiptir.

8 SÜRTÜNME KUVVETİNİN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNE ETKİSİ
Kinetik enerjiyi azaltarak ısı enerjisine dönüşmesine neden olur. HAVA VE SU DİRENCİ Sürtünme kuvveti sadece katı cisimler arası da olmaz Hava ve su ortamlarında da olur. Sürtünme kuvveti hava ortamında ise hava direnci, su ortamında ise su direnci denir.


"2.KUVVET, İŞ VE ENERJİ İLİŞKİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları