KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Metabolik integrasyon
Advertisements

PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
İç salgı(endokrin) bezleri
Mineral ve Kemik Metabolizması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
OTONOM SİNİR SİSTEMİ VE ANESTEZİK İLAÇLAR
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Boşaltım sistemi.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
DEPOLANMIŞ YAĞLARIN MOBİLİZASYONU (LİPOLİZ)
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
KARBONHİDRATLAR
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
AMİNO ASİTLERDEN AZOT AYRILMASI ve ÜRE DÖNGÜSÜ
CANLILIK ve ENERJİ
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
LİPİDLER Yağ Asitleri Trigliseritler(Triaçilgliseroller)
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ V.HAFTA.
BESLENME VE DİYETETİKTE
DENETLEME VE DÜZENLEME. DENETLEME VE DÜZENLEME.
HÜCRE NEDİR?.
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Amino asit ve Peptid Yapısı
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
Endosperma gelişimi Çifte döllenmenin bir ürünüdür. Merkezi hücrenin döllenmesiyle primer endosperm çekirdeği oluşur.Primer endosperm çekirdeğinin bölünmesiyle.
LİPİTLER II.
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Keton Cisimleri.
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
VE SİSTEME ETKİLİ İLAÇLAR
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
LABORATUVAR TESTLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Lipidlerin Sindirimi ve Emilimi
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
ŞEKER HASTALIĞI.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
Ölçü transformatorları
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
YAĞ ASİDİ BİYOSENTEZİ Yağ asidi biyosentezi yetişkin insanda temel olarak karaciğerde (ve daha az olarak meme dokusu ve yağ dokusunda) hücre sitoplazmasında.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Yağ Asitlerinin Sentezi
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Peptid Bağının Özellikleri:
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)

Günlük diyet %50 karbonhidrat, %25 protein ve yağdan oluşmaktadır Günlük diyet %50 karbonhidrat, %25 protein ve yağdan oluşmaktadır. Buna göre rezorpsiyon fazında ana enerji substratının glukoz olduğu kabul edilir.

Rezorpsiyon (beslenme) fazı Kanda glukoz konsantrasyonu belirgin bir şekilde yükselirken yağ asidi konsantrasyonu ise düşer. Alınan glukoz, glikojen ve trigliserid depo şekillerine dönüştürülür. Amino asidler proteinleri oluştururlar, enerji yönünden ön plana çıkmazlar. Besin alımından sonra kanda, glukoz düzeyi ile birlikte bir polipeptit hormon olan insülin seviyesi de 4-5 kat artar, glukagon hormonu düzeyi ise düşer. Rezorpsiyon fazında ana enerji substratı glukoz, esas hormon insülindir.

İnsülin, glukozun değerlendirilmesini sağlarken trigliseridlerden yağ asidlerinin serbest kalmasını da inhibe eder

Postrezorpsiyon (açlık) fazı Kanda glukoz konsantrasyonu düşük, yağ asidi konsantrasyonu ise yüksektir. Yağ asidleri enerji birikimi olan trigliseridden sağlanırlar.

Açlık fazında kanda, bir polipeptit hormon olan glukagon seviyesi yükselir. Glukagon, adrenalin (epinefrin) ve kortizol, insüline zıt etkili hormonlardır

Glukagon, yağ asidlerinin trigliseridlerden serbest kalmalarını sağlar

Postrezorpsiyon fazında ana enerji substratı yağ asidleri, esas hormon da glukagondur. Motor aktivite halinde esas hormonlara ek olarak adrenalin ve noradrenalin gibi katekolamin hormonlar da etkili olurlar.

Katekolaminler, glukagon gibi etki göstererek yağ asidleri ve glukozun trigliserid ve glikojen depolarından serbestleşmelerini sağlarlar

Glukokortikoidler de yağ dokuda lipolizi ve kas proteinlerinden amino asitlerin serbestleşmesini uyarırlar

En yüksek enerji gereksinimini dinlenme fazında dahi kaslar gösterirler. Enerji gereksinimi yönünden ikinci sırada karaciğer ve santral sinir sistemi yer alır. Üçüncü olarak kalp dokusu, dördüncü olarak hemen az farkla böbrek gelir.

Karaciğer, kas, kalp ve böbrek dokuları enerji gereksinimlerinin %60’ını yağ asidlerinden karşılarlar. Santral sinir sistemi açlık fazında dahi enerji gereksiniminin %80’ni gibi yüksek miktarını glukozdan karşılar.

Açlıkda glukoz, kısa vadede karaciğer glikojeninin yıkılımından ve akabinde özellikle kasta enerji deposu proteinlerin proteolizi sonucu oluşan amino asidlerden karaciğerde yeni glukoz yapımı (glukoneojenez) ile sağlanır. Ayrıca laktat ve keton cisimleri de enerji kaynağı olarak kullanılabilirler.

Kas hücresi metabolizması

Rezorpsiyon fazında: Glukozdan glikojen sentezi yapılır Rezorpsiyon fazında: Glukozdan glikojen sentezi yapılır. İnsülin, beslenme durumunda, istirahat halindeki kasta glukozun hücre içine girişini ve glikojen sentezini uyarır

Amino asidler, protein haline polimerize olarak depolanırlar Amino asidler, protein haline polimerize olarak depolanırlar. Ancak dallı zincirli amino asitlerin (BCAA) amino grubundan glutamin oluşur

Rezorpsiyon fazında kasların enerji gereksinimi genelde glukozun oksidasyonuyla kısmen de yağ asidlerinin oksidasyonuyla karşılanır. Glikojen, birden bire olabilecek kuvvetli bir iş potansiyeli için rezerv substrattır.

Postrezorpsiyon fazında: Proteinlerin bir kısmı amino asidlere hidroliz olur. Postrezorpsiyon dinlenme durumunda kasların enerji gereksinimi, daha çok yağ dokudan gelen yağ asidlerinden ve kısmen de karaciğerden gelen keton cisimlerinden karşılanır. Glikojen, birden bire olabilecek kuvvetli bir iş potansiyeli için rezerv substrattır. Postrezorpsiyon motor aktivite durumunda kasların enerji gereksinimi, kısa süre için kan glukozunun laktata veya karbondioksit ve suya yıkılmasıyla karşılanır. Kan glukozu, kısa süreli motor aktivite için önemli enerji substratıdır. Birden bire kuvvetli bir yüklenme halinde, rezerv substrat glikojen de enerji karşılanmasına katkıda bulunur. Uzun süreli motor aktivitelerde kasların enerji gereksinimlerini karşılayan yağ asidleridir:

Rezorpsiyon (tokluk) fazında organlar arası dönüşümlü ilişkiler Şilomikronlar üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak bağırsak mukozası ile akseptör organlar olarak yağ doku ve karaciğer arasında bağlantı bulunur. VLDL (preβLP) üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak karaciğer ile akseptör olarak yağ doku ve kaslar arasında bağlantı bulunur. Laktat üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak eritrosit, böbrek medüllası ve bazen kas ile akseptör olarak kalp kası, karaciğer ve böbrek korteksi arasında bağlantı bulunur

Glukoz üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak karaciğer ve böbrek korteksi ile akseptör olarak santral sinir sistemi, eritrosit ve böbrek medüllası arasında bağlantı bulunur. Laktat üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak eritrosit, böbrek medüllası ve çalışır durumdaki kaslar ile akseptör olarak karaciğer, böbrek korteksi ve kalp kası arasında bağlantı bulunur. Laktattan glukoz glukozdan laktat oluşması şeklinde süren Cori döngüsü ön plandadır. Yağ asidleri üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak yağ doku ile akseptör olarak karaciğer, kas, kalp kası ve böbrek korteksi arasında bağlantı bulunur:

Keton cisimleri üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak karaciğer ile akseptör olarak santral sinir sistemi, kas, kalp kası ve böbrek korteksi arasında bağlantı vardır. Çok uzun süreli açlıkta santral sinir sistemi enerji gereksiniminin %60’ını keton cisimleri karşılar. Amino asidler üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak iskelet kası ile akseptör olarak karaciğer ve böbrek korteksi arasında bağlantı vardır. Gliserol üzerinden dönüşümlü ilişkiler: Donör olarak yağ doku ile akseptör olarak öncelikle karaciğer ve ayrıca böbrek korteksi arasında bağlantı bulunur.

Uzamış açlık durumunda karaciğerde glikojen depoları tükenir, keton cisimleri oluşumu artar. Kaslar keton cisimlerini kullanmaz. Beyin keton cisimlerini kullanmaya başlar. Kaslarda protein yıkılımı azalır. Karaciğerde glukoneojenez ve üre oluşumu azalır