Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Lipit Metabolizması Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl

2 Kolesterol Sentezi Kolesterol, vücutta serbest ve ester şeklinde bulunur. Memeli hücre membranlarının temel bileşenlerinden olduğu gibi, safra tuzlarının ve steroidal hormonların sentezinde ön maddedir. Kolesterolün de novo sentezi insanlarda temel olarak karaciğerde ve bağırsaklarda yapılır. Diyet kolesterolü de vücuttaki kolesterol havuzunun önemli kaynaklarından birisidir. Sentezin ilk basamağında, Asetil KoA ile Asetoasetil KoA kondanse olur, hidroksi metil glutaril KoA (HMG- KoA)oluşur, buradaki enzim HMGKoA sentazdır. Sonra mevalonat ve ardışık reaksiyonlar dizisiyle skualen ve kolesterol meydana gelir. Kolesterolün sentezi sıkı bir şekilde denetim altındadır. Artan plazma kolesterol düzeyleri ile aterosklerotik vasküler hastalıklar yakından ilişkilidir. Kolesterol esterlerleşmesi, LCAT enzimi ile yapılır. Ailesel hiperkolesterolemi, kolesterol metabolizması ile ilgili bir hastalıktır.

3 Keton Cisimlerinin Sentezi
Keton cisimleri, karaciğerde sentezlenir, ancak karaciğerde kullanılmaz. Bir miktarda böbreklerde sentezlenir. Beyin temelde glukozu kullanmakla birlikte, açlık ve diyabette asetoasetatı kullanır. Uzun süren açlıkta enerjinin yaklaşık %75 i asetoasetattan karşılanır. Keton cisimleri, aseton, asetoasetat ve beta- hidroksi bütirattır. Sentez, iki molekül asetil KoA nın bir molekül KoA çıkışı ile kondensasyonu ile başlar. Bu reaksiyonla oluşan asetoasetil KoA , daha sonra, beta-hidroksi beta metil glutaril KoA ardından bir molekül Asetil KoA çıkışıyla asetoasetata dönüşür. Son basamakta asetoasetat beta-hidroksi bütirata parçalanır, spontan dekarboksilasyonla da aseton meydana gelir. Aseton enerji için kullanılmaz. Asetoasetat, süksinilKoA ile kondanse olup, asetoasetil KoA yı meydana getiri. Bu da tiolaz ile parçalanır ve sonuçta 2 Asetil KoA meydana gelir. Diyabet ve ileri derecede açlıkta keton cisimleri çok fazla üretilir, kandaki miktarı artar ve ketosis ve asidoza yol açar.

4 Safra Asitleri Nedir? Safra asitleri kolesterolden hareketle karaciğerde sentezlenir. Primer safra asitleri, kolik ve kenodeoksikolik, sekonder safra asitleri, deoksikolik ve litokolik asittir. Karaciğerde safra sitleri glisin ve taurin ile konjuge halde bulunur. Yetişkinlerde karaciğeden hergün yaklaşık g safra asiti salgılanır.

5 Lipit Metabolizması Bozuklukları
Çalışma konuları Dislipidemiler Ateroskleroz Obesite Diabetes mellitus

6 Kaynaklar Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations Ed. Thomas M. Devlin 6. ed. Wiley –Liss Basım yılı 2006 Marks’ Tıbbi Biyokimyanın Esasları –Klinik Yaklaşım. Çeviri Editörü Prof. Dr. R. Amanvermez- Doç. Dr. B. Avcı İstanbul Tıp Kitapevleri Basım yılı 2017 Lipincott’s Biyokimya 2. baskı Çeviri Ed. Prof. Dr. A. Tokullugil, Uzm Dr. M. Dirican, Uzm. Dr. E. Ulukaya Nobel Tıp Kitapevleri, Basım yılı 1997 Elseviers’s Integrated Review Biochemistry 2. ed. Basım yılı:2012


"Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları