Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Advertisements

 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
09/12/2009Ankara Üniversitesi TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ Prof. Dr. Cem Saraç (ULAKBİM Md.)
İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
Avrupa Birliği, Avrupa Ülkeleri, ve bugünün Avrupa'sın da ki vatandaşlar, taraflar ve araştırmacılar üzerindeki konulara odaklanan artı değerli bir bilgi.
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
Yılda iki kez yayınlanır Hakemlidir Üyelerine ücretsiz
Prof. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
RDA Resource Description and Access
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
CABI Bilgi Kaynaklarında Yenilikler; E-kitaplar, E-arşivler ve Referans kaynakları Clodagh Corcoran&Merve Okur.
A. Nuray Demirkol Başuzman 9 Aralık 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI.
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.
E-Resource Access & Management TDNet e-Dergiler Portal ve Federe Arama Çözümü Ulakbim & Min. of Health TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Izmir – Mayis 2008.
Emerald Management eJournals Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 08 Nisan 2011 Mine Tonta Tel:
İstanbul Medipol Üniversitesi
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
37.KÜTÜPHANE HAFTASI MİLLİ KÜTÜPHANE - ANKARA 1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Dünü, Bugünü, Geleceği Prof.Dr. Bülent KARASÖZEN.
ULAKBİM Veri Tabanlarında Dizinleme Uzm. A. Nuray DEMİRKOL TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Kasım 2007 İnet-Tr Ankara.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL VERİ TABANLARI
M. Mirat SATOĞLU TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Yanıtlayın! (hatırlatma)
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
E-Resource Access & Management ULAKARA TDNet - ULAKARA e-Dergiler Portal ve Federe Arama Çözümü TÜBİTAK EKUAL Yıllık Toplantısı Antalya – Mayıs 2009 e-Resource.
Veri tabanları ve bilgi hizmetlerinde kullanımı
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
Veri Tabanı-Dergi İletişimi Ve Ortak Yazım Dili, Dergi Formatının Ele Alınması TÜBİTAK-ULAKBİMTVBBVT I. EDİTÖRLER ÇALIŞTAYI A. Nuray DEMİRKOL 2 Kasım 2007.
Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Bilgi Kaynağı Olarak Veri Tabanları
İDARİ BİRİMLER GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI Mayıs Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı.
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
Koç Üniversitesi Kütüphanesi Şubat 2010
Bibliyografya.
Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni On Yıllık Tahlili İndeksi; bir indeks denemesi.TKDB 10(3-4) sayıdan ayrı basım.Hazl:Adnan Ötüken.Ankara: Ordun Basımevi,
Eğitim Dergilerine Yolculuk
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
1. Ders: Ders İşleyişi Hazırlayan ve Sunan:
EDAM EDİTÖR MASASI Adem Başpınar (0532)
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
Bilimsel Bilgiye Erişim
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
«Bilim adamlığı bir meslek değil bir yaşam biçimidir.» Cahit Arf
Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı
«Bilim adamlığı bir meslek değil bir yaşam biçimidir.» Cahit Arf
Ankara Üniversitesi Akademik Performans Çalışması:
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Açık Dergi Sistemleri (ADS) : Sönmez ÇELİK
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi Dr. Nermin Çakmak Bilgi Dünyası Dergisi Editörü nermin@bd.org.tr ncakmak73@gmail.com

İçerik Bilgi Dünyası (BD) Hakkında Amaç, Kapsam ve Sınırlılıklar Metrik Analizler Sonuç

Bilgi Dünyası (BD) Dergisi Hakkında Genel Bilgiler Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği'nin (ÜNAK) resmi yayın organıdır. (2000-) Uluslararası hakemli bir dergidir. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanır. Açık erişim sağlama politikasını benimser. Bilgi Dünyası'nda yayımlanan tüm makaleler "Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı" ile lisanslanmıştır. Makalelere erişim için abonelik ve ücret talep etmez (kütüphane ve okuyucu). Yazarlardan makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya basım ücreti) talep etmez. Amaç Türkiye’de ve daha geniş kapsamda ise dünyada kütüphanecilik ve bilgibilim alanının gelişmesine katkı sağlamayı öncelikli amaç olarak belirlemiştir. www.bd.org.tr

BD Hakkında www.bd.org.tr Derginin Bölümleri Dizinlenme Özgün Araştırma Makaleleri (Hakem değerlendirmesinden geçer) Görüşler (Hakem değerlendirmesinden geçer) Kitap Tanıtımları (Hakem değerlendirmesinden geçmez) Dizinlenme Scopus LISA (Library and Information Science Abstracts) EBSCOHOST-LISTA (Library, Information Science & Technology Abstracts) Index Copernicus TÜBİTAK-ULAKBİM TR Dizin Sosyal ve Beşeri Bilimler Veri Tabanı DOAJ (Directory of Open Access Journals) E-Lis (E-Prints in Library and Information Science) ASOS Index Araştırmax Bilimsel Yayın İndeksi www.bd.org.tr

BD’de 2016-2018 Editör ve Yayın Kurulu Yabancı Dil Editörü [2016, 17(2)…] Ön Kapak [2017, 18(2)…] Öz/Abstract [2017, 18(2)…] ORCID [2018, 19(1)…] Sorumlu Yazar [2018, 19(1)…]

Amaç, Kapsam ve Sınırlılıklar BD’nin Scopus’taki 2013-2018 yılları arasındaki bibliyografik profilini ortaya çıkartmak. Bu doğrultuda, Scopus’taki genel durumuna bakış Scopus’taki atıf durumu Makalelerin yıllara göre dağılımı Makalelerin yazar profili Makalelerin konu dağılımı

Kapsam ve Sınırlılıklar Veriler, Scopus’dan elde edilmiştir. 2013-2018 arasını kapsamaktadır. 11 sayı ve toplam 86 yayın incelenmiştir.

İncelenen Yayın Türleri Doküman Türü Doküman Sayısı Hakemli Makale 66 Görüşler Bölümü 15 Editörden 4 Çeviri 1

BD’nin Scopus’taki Genel Durumu

BD’nin Scopus’taki Genel Durumu: CiteScore

BD’nin Scopus’taki Atıf Durumu 9 7 5 4 3

BD’nin Scopus’taki Atıf Durumu

BD’nin Scopus’taki Atıf Durumu: Kaynaklara Göre

BD’nin Scopus’taki Atıf Durumu:Kurumlara Göre

BD’nin Scopus’taki Atıf Durumu: Bölgelere Göre

BD’nin Scopus’taki Atıf Durumu: Doküman Türüne Göre

BD’nin Scopus’taki Atıf Durumu: Konu Alanına Göre

BD’de Yayımlanan Yayınların Yıllara Göre Dağılımı

BD’de Yayımlanan Yazıların Yazar Profili-1

BD’de Yayımlanan Yazıların Yazar Profili-2: Kurumlara Göre

BD’de Yayımlanan Yazıların Yazar Profili-3: Bölgelere Göre

Yazarlar ve Konular

BD’de Yayımlanan Makalelerin Konu Dağılımı-1: Yıllara Göre 2014 · Turkey 2 papers · records management 2 papers · cloud computing 2 papers · content analysis 2 papers · archives 2 papers · electronic records management 2 papers · ministry of development 2 papers · information literacy 1 paper · law on intellectual and artistic works1 paper · libraries 1 paper 2013 · Turkey 4 papers · academic libraries 2 papers · censorship 2 papers · information seeking behaviour 2 papers · public libraries 2 papers · records management 1 paper · information literacy 1 paper · cloud computing 1 paper · libraries 1 paper · attitude 1 paper

BD’de Yayımlanan Makalelerin Konu Dağılımı-2: Yıllara Göre 2015 · bibliometrics 2 papers · turkey 1 paper · records management 1 paper · information literacy 1 paper · censorship 1 paper · content analysis 1 paper · law on intellectual and artistic works1 paper · libraries 1 paper · nigeria 1 paper · cataloguing 1 paper 2016 · digitization 2 papers · academic libraries 1 paper · information literacy 1 paper · law on intellectual and artistic works1 paper · cataloguing 1 paper · copyright 1 paper · information behaviour 1 paper · information literacy education 1 paper · information resources 1 paper · information search 1 paper

BD’de Yayımlanan Makalelerin Konu Dağılımı-3: Yıllara Göre 2017 · Turkey 1 paper · academic libraries 1 paper · digitization 1 paper · nigeria 1 paper · attitude 1 paper · information behaviour 1 paper · policy 1 paper · social network analysis 1 paper · university libraries 1 paper · academic honesty 1 paper 2018 · records management 2 papers · e-government 1 paper · records manager 1 paper · civic literacy 1 paper · data management 1 paper · e-citizenship 1 paper · e-municipal services 1 paper · information management 1 paper · lis 1 paper · open government 1 paper

Sonuç ve Gelecekteki Çalışmalar SSCI Sosyal Ağ Analizi Editör ve Hakem Kurulu

Bilgi Dünyası Dergisi ile İlgili Çalışmalar Atılgan, D., Atakan, C. ve Bulut, B. (2008). Türk kütüphanecilik dergisinin atıf analizi. Türk Kütüphaneciliği, 22(4), 392-413. Bahşişoğlu, H.K., Duran, Z.C. ve Yıldızeli, A. (2007). Mesleki ve bilimsel bir dergi: Bilgi Dünyası. Aytaç Yıldızeli ve Hatice Kübra Bahşişoğlu (Ed.), Adile Günden Anısına Armağan: Bilgiye Erişimde Değişen Yollar ve II Tıbbi Bilgi Yönetimi ve Teknolojileri Sempozyumu içinde (ss.78-88). Ankara: ÜNAK. Bitri, E. ve Keseroğlu, H. S. (2015). Türk Kütüphaneciliği ve Bilgi Dünyası dergilerinin özlerine eleştirel bir bakış. Türk Kütüphaneciliği, 29(2), 241-257. Taşkın, Z. ve Çakmak, T.(2010). Başlangıcından bugüne Bilgi Dünyası dergisinin bibliyometrik profili. Bilgi Dünyası, 11(2), 332-348.

Teşekkürler.... Dr. Nermin Çakmak nermin@bd.org.tr ncakmak73@gmail.com