Vaşak (Felis lynx) Çok yırtıcı olan ve her çeşit hayvana çekinmeksizin saldıran vaşakların Çanakkale, Kastamonu, Artvin, Siirt, Hakkari, Bitlis, Bingöl,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KUŞLARI
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar.
KAZDAĞLARI BİTKİLERİ.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
TÜRKİYE’DE TARIM.
Doğu Anadolu Bölgesi.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
GRUP DOĞA SUNAR.
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
EGE BÖLGESİ.
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
TÜRKİYE’DE BELLİ BAŞLI BİTKİ TÜRLERİ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
LEYLEKLERİN HAYATI.
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
TÜRKİYE’DE TARIM.
NESLİ TÜKENEN HAYVANLAR
TÜRKİYE’DE ULAŞIM:.
Ege bölgesi.
TÜRKİYE’DE BİYOÇEŞİTLİLİK
TÜRKİYE.
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Türkmenistanlılar.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BİTKİ TÜRLERİ
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
4-MİKROSKOBİK CANLILAR
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEKTE OLAN CANLILAR.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEYPAZARI MESLEK YÜKSEKOKULU EKO TURİZM DERSİ Öğr
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
Kuşlar Türkiye'nin farklı iklimli bölgeleri birçok farklı kuş türlerinin yaşamaları için elverişlidir. Türkiye'de 453 kuş türü tespit edilmiştir. Bunların.
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
Marmara Bölgesini Tanıyalım
NESLİ TÜKENEN VE TÜKENME TEHLİKESİ OLAN CANLILAR
Türkiye’nin Biyolojik Çeşitliği
Bitki Örtüsü Nedir? Bir yerde, doğal olarak yetişen bitkilerin oluşturduğu topluluğa bitki örtüsü denir. ORMANMAKİ BOZKIR ALPİN ÇAYIRLARI.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
Kedi Irkları ve Bakımı.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
 Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde yaklaşık civarında bitki ve civarında hayvan türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik.
TÜRKİYE’DE NESLİ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR ADI: EFE BEKİR DERS: FEN BİLİMLERİ SOYAD: TÜMGAN NUMARASI: 451 SINIFI: 5-A OKUL: FATİH TEMİZ ORTAOKULU.
TÜRKİYE’DE ULAŞIM SİSTEMLERİ. A.DOĞAL FAKTÖRLER 1.COĞRAFİ KONUM  Ülkemiz konumu itibariyle üç kıta arasında köprü konumundadır.  Bu özelliği ile Kafkaslar,
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
FEN BİLİMLERİ ADI:SELİN ADI:SELİN SOYADI:GÖKÜŞ SOYADI:GÖKÜŞ.
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Panda. anda, memeliler sınıfında otçul bir hayvandır. Fakat dev pandaların hem otçul hem etçil olduğu bilinmektedir. Pandalar nesli tükenen hayvan türlerinden.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
1.GİRİŞ- DOĞU ANADOLU BÖLGESİ 2.FIRAT NEHRİ 3.AĞRI DAĞI 4.VAN GÖLÜ 5.MUŞ OVASI 6.HAZAR GÖLÜ 7.TORTUM ŞELALESİ 8.ÇIR ŞELALESİ 9.SARI KAMIŞ ORMANI 10.MERCAN.
TÜRK İ YE’DE NESL İ TÜKENMEKTE OLAN HAYVANLAR VE B İ TK İ LER.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

Vaşak (Felis lynx) Çok yırtıcı olan ve her çeşit hayvana çekinmeksizin saldıran vaşakların Çanakkale, Kastamonu, Artvin, Siirt, Hakkari, Bitlis, Bingöl, Izmir, Muğla, Antalya ve Bolu’da halen görüldüklerine dair kayıtlar vardır. Yasayla korunmalarına rağmen çok değerli olan postları için kaçak olarak avlanırlar. Sayılarının çok azaldığı tahmin edilmektedir.

Asya aslan Asya aslanı (Panthera leo persica), kedigiller (Felidae) familyasından Hindistan'ın batısında, Gucerat bölgesinde, özellikle Gir Ormanları'nda yaşayan bir aslan alt türü.Gir Ormanı'ndaki nüfusu 350 civarındadır. Eskiden Asya aslanı Kafkaslar'dan Yemen'e, Makedonya'dan Yunanistan 'a kadar çok geniş bir coğrafyada yaygındı. Türkiye 'de nesli 19. yüzyılda tükenmiştir.

Leopar (Panthera tulliana) 100 yıl öncesine kadar ülkemizin neredeyse her bölgesinde bulunan leoparlar artık maalesef ülkemizde barınma konusunda o kadar şanslı değil. Son olarak 17 Ocak 1974 tarihinde Beypazarı’nın (Ankara) Bağözü köyü yakınlarında bir tane görülmüş ve köylülerce vurularak öldürülmüştür.

Hazar kaplanı (Panthera tigris virgata) Ülkemizde Siirt ve Hakkari illerinde, Irak sınırındaki dağlarda ve vadilerde yakın zamanlara kadar bulunduğu anlaşılmaktadır. Son olarak Şubat 1970’te Hakkari’de (Uludere) Sehit Sen isimli bir köylü tarafından 122 cm. gövde uzunluğunda bir erkek birey vurulmuştur. O günden sonra da bir daha görülmemiştir.

Çita (Acinonyx jubatus ) Ülkemizde (özellikle Güneydoğu Anadolu) geçen yüzyılın sonuna kadar makul sayıda bulunduğu bilinmektedir. Yari çöl, açık çayırlık ve küçük çalılıklarla donatılmış alanlarda yasayan çitaların ülkemizde soylarının tamamen tükendiği anlaşılmaktadır.

Yaban kedisi (Felis silvestris ) Türkiye’nin kuzeyindeki ormanlarda; daha az miktarda da bati ve güneyde yasarlar. Ağaç ve kütük kovuklarıda ve kaya yarıklarında barınır; tavşanları ve kemirgenleri avlarlar. Soyları henüz tükenmemiştir.

Akdeniz foku (Phoca monachus) Akdeniz ve Karadeniz’de yasayan tek fok türüdür ve sayıları çok azalmıştır. Akdeniz’de en fazla rağbet ettikleri ülke Türkiye’dir. Ülkemizde en çok görüldükleri yer Foça’dır. Karadeniz’de son görüldüğü tarih 1987’dir. Balıkçılar tarafından katledilmeleri ve çevre kirliliğinden ötürü soyları tükenme tehlikesi içindedir.

Asya yaban eşeği (Equus hemionus) Bugün genleri evcil eşeklerle karışmış olmakla birlikte Irak ve İran sınırına yakın yarı sulak bölgelerde doğal populasyonlarının yaşayabildiği düşünülmektedir.

Yabani at (Equus przewalskii) Genleri evcil atlarla karışmış olduğundan zoolojik özellikleri tam olarak belirlenememektedir. Bir alt tür olan ve “Tarpan” ismi verilen “Avrupa Yabanatı” Güney Rusya’da yaşamış; ancak 1876’dan beri soyu tükenmiştir. Yabani atların günümüzde sadece hayvanat bahçelerinde örnekleri bulunmaktadır. Bununla birlikte İç Anadolu’nun güneyi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde az da olsa bulunma olasılıkları kabul edilmektedir.

Kızıl geyik (Cervus elaphus) En çok görüldükleri yerler Istranca ormanları ile Adapazarı, Bolu, Kastamonu ve Sinop’un ormanlık bölgeleridir. Bu yağmurlu bölgelerin yanı sıra Ankara (Kızılcahamam, Beypazarı, Nallıhan), Afyon (Akdağ), Kütahya, Manisa, Denizli, Kahramanmaraş, Artvin, Toros Dağları (Akseki – Beyşehir kesimi), Cudi Dağı’nda görülürler. Geniş yayılımlarına karşın soyları tükenmeye yüz tutmuştur.

Alageyik (Cervus dam 1960 yılından sonra ülkemizde yok olma aşamasına gelmişler; neyse ki alınan önlemler sonucu koruma altına alınmışlardır. Sayıları 1966’da 7, 2000 yılında ise 500’e kadar ulaşmıştır. Halen Düzlerçamı Üretim İstasyonu’nda üretimleri yapılmaktadır.

Karakulak (Caracal caracal) Türkiye’nin güneyinde ve batısındaki seyrek ormanlar, makiler ve bozkırlarda görülür. Yırtıcı bir kedigildir; uzunluğu 80 santime kadar çıkabilir. Genellikle gece etkindirler.

Kızıl akbaba Ülkemizde sayıları en hızlı azalan türlerden biridir. Akdeniz havzasındakı pek çok ülkede soyu tükenmiştir; ülkemiz son sığınaklarından birisidir. Özellikle kaya duvarlarının ve hayvancılığın yaygın olduğu açık alanlarda yuva kurarlar. Yüksek dağlar, bozkırlar ve makilerde görülürler. Ülkemizde Toros ve Ilgaz Dağları’nda, Çoruh ve Dicle vadilerinde, yanı sıra Ankara ve Eskişehir’in engebeli bölgelerinde yaşarlar.

Kara akbaba Ülkemizde yaşayan en büyük kuştur. (Kanat açıklığı 2 metreyi geçebilir) Soyları dünya genelinde (İspanya hariç) tehlikededir; ülkemizde de sayıları çok azalmıştır. Genellikle orta yükseklikteki ve yaşlı ağaçların (özellikle karaçam) bulunduğu ormanlık bölgelerde yaşarlar. Ülkemizde İç Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde görülürler. En yoğun popülasyonlarının bulunduğu yer Soğuksu Milli Parkı’dır (Kızılcahamam / Ankara)

Toros Kurbağası Kurbağalar ekolojik denge içerisinde önemli rol oynayan türlerden biri olmakla beraber bazı kurbağalar nesli tükenen hayvanlara dahildir. Toros kurbağası, Dünya’da yalnızca Türkiye’nin Niğde ili Ulukışla ilçesi sınırları içerisindeki Toros Dağları’nda 2560 metre yükseklikteki Eğrigöl, Karagöl ve Çiniligöl’de yaşamaktadır.

Tırtak 1960’lı yıllarda Akdeniz ve Karadeniz’de tırtak populasyonunda feci bir azalma olmuştur ama bunun nedenleri bugüne kadar aydınlatılamamıştır. Ama tırtakların hala bugüne kadar süren en büyük sorunları şunlardır: Gemilerin pervanelerine çarparak ölmeleri, balık ağlarına takılarak su altında boğulmaları ve günden güne azalan balıklar ve kirlenen denizsuyu.

Kelaynak Ülkemizde nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alanve belki de en bilinen biri de Kelaynak kuşudur.. Dünyada sadece Türkiye’de (Birecik/Urfa) ve Fas’ta koruma altında az sayıda bulunmaktadırlar. Dünya popülasyonları yaklaşık 500 tekdir. Türünün doğal yaşam alanı Alpler’den, Kızıldeniz’e, Fas’dan Güneydoğu Anadolu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadır.

Türkiyede nesli tükenmekte olan bitkiler -Beyaz Çiçekli Çakal Nergisi: Dünyada sadece Türkiye’de Muğla- Fethiye çevrelerinde yetişiyor. -Termopsis Turcica: Dünya’da sadece Konya’daki Akşehir Gölü çevresinde yetişen bitki türü, Dünya Doğal Yaşamı Koruma Konseyi tarafından koruma altına alındı. -Narin Acı Çiğdem: İstanbul’a özgü küçük çiçekli acı çiğdem türü, denetimsiz kentleşme ve yanlış ağaçlandırma nedeniyle tükenme tehlikesi yaşıyor. Bern Sözleşmesi ile koruma altına alındı. -Mavi Yıldız: Türkiye’nin kuzeybatısında ve Yunanistan’ın bazı bölgelerinde ender görülen bitki türü, Bern Sözleşmesi’yle koruma altına girdi. -Yabani Siklamen: Yumrulu bitkiler familyasındaki tür, Bern Sözleşmesi ile korunuyor.

-Çan Çiçeği: Sadece Çoruh Vadisi’nde yetişen türün soyu, tüm Avrupa’da tehlike altına girdi. -Karadeniz Salkımı: Soyu, tüm dünyada tehlike altına girdi. -Kilyos Peygamber Çiçeği: Türkiye’de Batı Karadeniz kıyılarında yetişen bitki türü, Bern Sözleşmesi ile koruma altına alındı. -Göl Soğanı: Bern Sözleşmesi ile koruma altına alındı. -Çöven: İç Anadolu’nun tuzlu steplerinde yetişen bitkinin soyu, tüm dünyada tehlike altında.

-İstanbul nazendesi: Dünyada sadece Türkiye’nin kuzeybatısında görülüyor. -Erzincan süt otu: Dünyada sadece Erzincan Ovası’nın doğusundaki tuzlu bataklıklarda yetişen bitki, Bern Sözleşmesi ile korumaya alındı. -Çorak Gülü: Tuz Gölü civarında yetişiyor. -Kardelen: Türkiye’de doğal olarak yetişen 9 türü bulunuyor. 2 türü dışında kardelen soğanlarının doğadan toplanarak ihraç edilmesi yasaklandı. -Sphaerophysa Kotschyana: Dünyada sadece İç Anadolu’da metre arasında değişen yükseklikte yetişiyor. -Trifolium Parchycalyx (Yonca): Bern Sözleşmesi ile koruma altına alındı. -Yabani Karanfil: Balıkesir ve Aydın’da görülüyor.