26 Nisan 1986 Ukrayna’da meydana gelen kazada Hiroşima'ya atılan bombanın 350 katı kadar toplam 450 çeşit radyonüklid havaya karıştı. İnsan hataları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

2012 YGS-SOSYAL COĞRAFYA SORU VE CEVAPLARI
Ukrayna Ukrayna.
ÇEVRE ETİĞİ.
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
TİROİD KANSERLERİ Dr. İsmail YILMAZ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Prof. Dr. ORHAN KURAL Çevre Ve Radyason (Çernobil Kazası)
Nükleer Enerji ve Sağlık
HAYALLERİMDEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİM
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Nükleer enerji, atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür
NÜKLEER ENERJİ.
TÜRKİYE’DE ARAZİ KULLANIMI
İlköğretim Matematik Öğretmenliği…
NÜKLEER ENERJİ.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
1929 BUHRANI.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Nükleer Enerji Santralleri
NÜKLEER ENERJİ.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLER! Soruların yanıtlarını kısa cümleler kurarak SOSYAL BİLGİLER defterlerinize yazarsanız öğrendiklerinizi pekiştirmiş olacaksınız.
TÜRKİYE.
RADYOLOJİK TEHDİTLER GİRİŞ RADYOLOJİK OLAYLARIN TARİHÇESİ
Türkiye Birleşmiş Milletler Boğazlar Konuları görüşülmüştür.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
NÜKLEER TEHDİTLER GİRİŞ NÜKLEER OLAYLARIN TARİHÇESİ
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
2Gökmen ÖZER-Coğrafya Öğretmeni 3 4 Nükleer enerji, atom çekirdeğinden elde edilen enerji türüdür. 5 Gökmen ÖZER-Coğrafya Öğretmeni Uranyum Toryum.
Türkiye'de Doğal Afetler ve Oluşturduğu Riskler
TÜRKİYE’de KARAYOLU - DEMİRYOLU – DENİZYOLU taşımacılığında BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ?..
Yurdumuzda Nüfus.
MÜKEMMELLİĞE DOĞRU TÜRKİYE İsrafın Önlenmesinde Durum Tesbiti ve Çözüm Önerisi: 80/20 Prensibi ve 6 Sigma Yönetim Sistemi Prof. Dr. Aziz Akgül Türkiye.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
BHOPAL HİNDİSTAN MADHYA PARADESH / EYALET MERKEZİ NÜFUS.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ACİL YARDIM VE AFET YÖNETİMİ PROGRAMI AFETLER TARİHİ DOÇ.DR. DAVUT HUT.

HAZIRLAYAN : AD : Saim SOYAD : KANAK SINIF :10-D NUMARA :1321.
11 Mart 2011 tarihinde Japonya’da meydana gelen depremin sebep olduğu ve ciddi miktarda radyoaktif madde salınımına neden olan Fukuşima Nükleer Santrali.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
Tiroid Kanseri Tedavisi
MUTASYON.
Portekiz.
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
ÇEVRE ETİĞİ.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
ÇEVRESEL FELAKETLER ÇERNOBİL
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
NÜKLEER ENERJI SANTRALI NÜKLEER SANTRAL NEDIR? NÜKLEER SANTALLERIN GELIŞIM SÜRECI ÇERNOBIL FACIASı.
 Radyasyonun keşfi ve radyasyon nedir  Radyasyon kaynakları  Radyasyonun çeşitleri  Radyasyon etkileri  Radyasyonun riskleri  Radyasyonun çevreye.
Nükleer santral, yakıt olarak radyoaktif maddeleri kullanarak, elektrik enerjisi üreten sistemlere verilen isimdir. Ancak tanımından da anlaşılacağı üzere,
Nükleer Enerji ve Sağlık Dr. Seval ALKOY Çevre için Hekimler Derneği Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı AD.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Elektrik kazalarını etkileyen faktörler
100 ÖDÜLLÜ RADYOLOJİ SORUSU HAFTANIN OLGUSU ÖDÜL: 1 TB eksternal HD (100 soru özel ödülü) Ondört yaşında kız hasta. Nükleer reaktör kazasından dört.
Sunum transkripti:

26 Nisan 1986 Ukrayna’da meydana gelen kazada Hiroşima'ya atılan bombanın 350 katı kadar toplam 450 çeşit radyonüklid havaya karıştı. İnsan hataları ve reaktör tasarımındaki olumsuz yönler kazanın oluşumunda çok büyük rol oynamıştır.

Bunun yanı sıra reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılıp peşpeşe hatalar meydana gelmesi nedeniyle de oldu. Ukrayna'da km2'lik tarım toprağı radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülke ormanlarının %40'ı (toplam km2) kirlendi.(Kabaca Yunanistan büyüklüğünde)

O gece, Çernobil'in 10 kilometrelik tehlikeli çemberine giren 49 bin nüfuslu Pripyat boşaltıldı. Halktan birkaç günlüğüne evlerini terketmeleri istendi. Bu yüzden herkes herşeyini geride bıraktı. Ancak hiç kimse Pripyat`a dönemedi.

30 kişi ilk patlamada öldü. İlk yıl 650 bin kişi nükleer temizlemede çalıştı. Bu kişilerin 15 bini ilk yıllarda öldü. 50 bin yardım görevlisi sakat kaldı. 380 bin kadar çocukta kan kanserleri, tiroid sorunları ve anemiler saptandı. 3 milyondan fazla insan faciadan doğrudan etkilendi.

Sovyet hükümeti Çernobil`deki ölümlerin en az 31`inin patlamayla doğrudan ilişkili olduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler verilerine göre havaya karışan radyasyon nedeniyle kansere yakalanıp ölenlerin sayısı 4 bini geçti. Bağımsız bir çevre örgütü olan Union of Concerned Scientists'ın araştırmalara göre ise bu sayı 25 bine ulaştı. O gün bugün hayalet şehir olan Pripiat, 900 yıl daha böyle kalacak

Radyasyon 7-9 Mayıs tarihlerinde Kırım Yarımadası'nın kuzeyinden ve Karadeniz üzerinden geçerek Türkiye'nin kuzey-doğu kıyılarına ulaştı. Türkiye Çernobil’den etkilenen Avrupa’daki 16 ülke içinde 15. sıradadır.

Türk Tabibler Birliği Hopa’da kanser görülme sıklığı ile kanser nedeniyle ölümlerin, diğer coğrafi alanlarına göre daha fazla görülmesinin, araştırılmaya değer olduğunu ifade etmektedir Radyasyonun etkisi Türkiye’de devam ederken değerli sanatçı Kazım Koyuncu 33 yaşında kanserden hayatını kaybetti. Kazım Koyuncu’nun babası dahil çoğu Karadenizli kanser hastası…

“Yüz sene daha yaşasam, yapsam, yapsam, yapsam hep yapsam yine eksik gideceğiz. Ne kadar eksik gidersek hayatta yapacak o kadar çok şey bırakırız…” ‘Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya’. (Şair Ceketli Çocuk)(