ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK SEVESO BİLDİRİMİ Bilindiği üzere endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük endüstriyel kazaların.
PROJE KOORDİNATÖRÜ DOÇ.DR. SEFER GÜMÜŞ
EVSEL KATI ATIK TARİFELERİ
HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
Atıksuların Arıtımı Doç. Dr. Ahmet ALTIN.
ÇEVRE MEVZUATINDA OSB’LERİN YERİ
SU KALİTESİ YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
ATIKSU YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
Çevre HUKUKU Doç. Dr. Erkan ŞAHİNKAYA.
KENTSEL ATIKSU ARITMA YÖNERGESİ
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE ONAYI GENELGESİ
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
ATIKSU YÖNETİMİ Çevre ve Orman Bakanlığı ÇYGM-Su ve Toprak Yönetimi
ATIKSU YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
OSB’LERİN ÇEVRE SORUNLARINA GENEL BAKIŞ
Kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suları ve arıtılmış atıksular, liman bölgelerine ve uygun alıcı ortamlara deşarj edilebilirler. Ayrıca çeşitli endüstrilerde.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
Arıtılmış Evsel Atıksuların Tarımsal Sulamada Kullanılması Çalıştayı
İLLER BANKASI.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
2015/06 sayılı Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI
SUNUM PLANI YASAL YAPILANMA KURUMSAL YAPILANMA ANAYASA
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ARITILMIŞ EVSEL ATIKSULARIN YENİDEN KULLANIMI PROJESİ
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Endüstriyel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Evsel Atıksu Debisi (m 3 /gün) Nehrin Doğal Debisi (m 3 /gün) Toplam Debi (m 3 /gün) Gaziantep OSB90000.
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Ahmet DOĞAN Uzman.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. 2 ÜLKEMİZDE HER YIL YAKLAŞIK 1,5 MİLYON TON SIVI YAĞ TÜKETİLMEKTEDİR. BU YAĞIN HEM ÜRETİMİ HEM DE TÜKETİMİ.
ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI 1.
SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
KOCAELİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD. ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ GÜRSEL ERUL ŞUBE MÜD.

Sunumun İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Kentsel Atıksu Kirliliği Atıksu Yönetiminde Yenilikçi Yaklaşımlar Sonuç ve Değerlendirme

Atıksu Politikamız Deşarj Yeniden Kullanım Arıtma Minimizasyon Önleme Üretici sorumluluğu Önleme Minimizasyon Arıtma Yeniden Kullanım Deşarj

Atıksu: Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirlenmiş sular Deşarj: Arıtılmış olsun olmasın, atıksuların doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltılması

Atıksu Toplama ve Uzaklaştırma Atık Su Toplama Alanı Kanalizasyon Sistemi Kentsel Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Noktası / Alıcı Ortam

Kentsel Atıksu Arıtımı Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (2004) Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği (2006) ÇEVRE KANUNU (2872-1983) (5491-2006) Tebliğ Hassas ve Az Hassas Su Alanları Tebliği Tebliğler ve Genelgeler Numune Alma ve Analiz Metotları Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği İdari Usuller Tebliği İş Termin Planı Genelgesi Proje Onay Genelgesi Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği Ergene Havzasındaki KOİ Deşarjı Standartlarının Kısıtlanması Genelgesi Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği (2005) Atıksu Tarifelerinin Belirlenmesi Yönetmeliği(2010) Teşvik Yönetmeliği (2010)

2872 Sayılı Çevre Kanunu 11.Maddesi; Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıklarını alıcı ortamlara doğrudan veya dolaylı vermeleri uygun görülmeyen tesis ve işletmeler ile yerleşim birimleri atıklarını yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere uygun olarak arıtmak ve bertaraf etmekle veya ettirmekle ve öngörülen izinleri almakla yükümlüdürler. 23.09.2018

2872 sayılı Çevre Kanunu’nda atıksu arıtma tesisini kurmamış belediyelere bu tesislerini kurmaları ve işletmeye almaları için süreler verilmiştir. Nüfusu 100.000’in üzerinde olan belediyeler Mayıs 2010, Nüfusu 50.000-100.000 arasında olan belediyeler Mayıs 2012, Nüfusu 10.000-50.000 arasında olan belediyeler Mayıs 2014 Nüfusu 2.000-10.000 arasında olan belediyeler Mayıs 2017’dir. 23.09.2018

İl Merkezlerinin Arıtma Durumu

Atıksu Arıtma Tesisi ile Hizmet Verilen Belediye Sayısı

Atıksu Arıtma Tesisi Sayısı

Atıksu Arıtma Tesisi İle Hizmet Edilen Nüfusun Toplam Belediye Nüfusuna Oranı (%)

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İlk yayımı 1988 Son hali 31.12.2004 tarih ve 25687 Sayılı R.G.

Endüstriyel Atıksu Deşarj Standartları Endüstriler üretim tiplerine göre gruplandırılmış ve onaltı tane sektör oluşturulmuştur. Gıda sanayi İçki sanayi Maden sanayi Cam sanayi Kömür hazırlama işleme ve enerji üretimi Tekstil sanayi Petrol sanayi …….

Endüstriyel Atıksu Deşarj Standartları Endüstriyel atıksu kaynakları için belirlenen atıksu deşarj standartları Tablo 5 ten Tablo 20 ye kadar Tablosu bulunmayan sektörler için; İşletmenin proses türü Kullanılan hammaddeler Kimyasallar ve benzeri hususlar Benzer sektörler Tablo 19 esas alınarak   deşarj standartları ilgili idarece belirlendikten sonra Bakanlığın uygun görüşü  alınarak uygulanır.

Evsel Nitelikli Atıksular İçin Deşarj Standartları Evsel nitelikli atıksu deşarj standartları Tablo 21’de verilmiştir. Nüfusu 84 kişinin altında olan atık suları fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile AAT’ye verilir. Atık sularını vidanjör vasıtası ile taşıyan atıksu kaynakları, aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak zorundadırlar.

Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar Atıksu altyapı  yönetimleri, sorumluluk bölgelerinde oluşan atıksuların toplanması, iletilmesi ve bertaraf edilmesi işlemlerini yerine getirirler. Atıksu altyapı yönetimleri, atıksu arıtma tesislerini Çevre Kanununda öngörülen sürelerde, kurmak zorundadırlar. Nüfusu 50.000 ve üstü 2012 yılı Nüfusu 50.000-10.000 2014 yılı Nüfusu 10.000-2000 2017 yılı

Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar İşletmelerin atıksularını atıksu altyapı tesislerine bağlayabilmeleri, atıksu altyapı yönetiminin iznine tabidir. Kanalizasyonun ayrık sistemde olması halinde, yağmur suları ve kirli olmayan diğer drenaj suları, kanalizasyona bağlanamaz. Kesikli çalışan işletmeler, kanalizasyon sistemine bağlantı yapmadan önce dengeleme havuzu inşa etmek mecburiyetindedirler.

Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar Atık su debisi; -500 m3/gün üzerinde olan işletmelerin numune alma bacası, otomatik numune alma ve debi ölçme cihazı bulundurması -200-500 m3/gün arasında olan işletmelerin numune alma bacası ve otomatik numune alma cihazı bulundurması zorunludur. Atıksu debisi veya kirlenme yükü, o kanalizasyon sisteminin taşıdığı toplam debi ve kirletici yükünün %10’undan fazla olan endüstriyel atıksu kaynakları özel arıtma tesisini kurmak ve işletmekle yükümlü tutulurlar.

Atıksu Altyapı Tesislerindeki Uygulamalar Tehlikeli madde içermeyen, ancak kanalizasyon sisteminin taşıdığı toplam debi ve kirletici yükünün %1’inden fazla olan endüstriyel atıksu kaynaklarının, sonu arıtma tesisi ile sonuçlanmayan kanalizasyon sistemine Tablo 25’te verilen standart değerleri veya kısıtlama yaparak alıcı ortam deşarj standartlarını sağlayarak bağlanıp bağlanamayacağına Mahalli Çevre Kurulu tarafından karar verilir.

Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği HASSAS SU ALANI ÖTROFİK ÖTROFİK OLABİLECEK Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Hassas su alanlarında ileri arıtma, Normal alanlarda ise ikincil arıtma yönteminin kullanılması esastır.

Atıksu Yönetiminde Yenilikçi Yaklaşımlar Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği Tekstil sektörünün faaliyetlerinin; Çevreye olabilecek olumsuz etkilerini azaltmak, Üretim sırasında havaya, suya, toprağa verilecek her türlü emisyon, deşarj ve atıkların kontrolü Hammadde ve enerjinin etkin kullanımı Temiz üretim teknolojilerinin yaygınlaşmasını sağlayabilmek

TEŞVİK UYGULAMASI Çevre Kanununun 29 uncu Maddesi Uyarınca 01.10.2010 tarih ve 27716 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik Atıksu arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin vergiler ve kesintiler hariç tüketim bedeli üzerinden %50 sine kadar Bakanlığımızca geri ödenmektedir.

2015 yılında yapılacak geri ödeme başvurularında sorun yaşanmaması amacıyla 2014 yılı içerisinde söz konusu yönetmelikte istenilen evraklarda İl Müdürlüğümüz aracılığıyla Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir. Atıksu arıtma tesisi enerji teşvikinden faydalanamayan tesisler için ise söz konusu yönetmelikte istenilen şartların sağlanarak Atıksu Arıtma Tesisi Geri Ödeme Belgesi alınması ve enerji teşvikinden faydalanılması önem arz etmektedir.

Atıksuların bertarafı 2017 Yılı hedeflerimiz. Atıksu Arıtma Hizmeti Veren Belediye Nüfus Oranı (%) 85 Enerji Teşvikinden Yararlanan Tesis Sayısı 500 Yılsonu İtibariyle Onaylanan Toplam A.A.T. Projesi Sayısı 2350

KULLANILMIŞ SULARIN ARITILARAK YENİDEN KULLANIMI Gri Su Arıtımı ve Yaygınlaştırılması “Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi” 2. bileşen olarak Atıksuların geri kazanımı ve yeniden kullanımı uygulamalarının kullanılarak turizm potansiyelinin artırılması, ekonomiye katkı hedeflenmektedir. Projenin Kapsamı: Seçilen bir turizm tesisinden oluşan atıksuyun (gri, kahverengi ve sarı su) ve yağmursuyunun geri kazanılması ve yeniden kullanılmasına yönelik araştırma yapılması ve atıksuyun kaynağında giderilmesi ile ilgili en iyi yönetim modelinin ve uygulama projesinin hazırlanmasını kapsamaktadır.

Atıksuların yeniden kullanımı Su tüketiminin azaltılması, • Arıtma tesislerinin ve septik tankların yükünün azaltılması, • Enerji ve kimyasal kullanımının azaltılması, • Sulama yapıldığında nütrientlerin tekrar kullanımı ve bitki gelişiminin

Sonuç ve Değerlendirme Ülkemizin su kaynakları yaygın kanaatin aksine bol değildir. Gelecekte suyun miktarı kadar kalitesi de önemli olacaktır. Bu sebeple; Su kalitesi yönetiminde planlama yapılması, Kirliliğin kaynağında azaltılması, Altyapı yatırımlarının en kısa sürede tamamlanması, Ekonomik kaynakların doğru yönetilmesi önem arz etmektedir. Atıksuların geri kazanılması ve tekrar kullanımı potansiyeli giderek artmaktadır. Atıksu planlaması yapılırken geri kazanım öncelikli olarak ele alınmalıdır.

TEŞEKKÜRLER