YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SASKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAMSUN 2007.
Advertisements

YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
Su ! Neden Önemli ?... Ramsar DSİ GAP BM Tatlı Su Yılı
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
HARRAN-AKÇAKALE TUZLU TOPRAKLAR
Suyun Önemi Su Kaynakları Su Tüketimi Su Gerksiniminin Karşılanması
SU VE SAĞLIK Dr.Mustafa Sülkü
EROZYON.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
KURAKLIK VE KORUNMA.
DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART 2015.
SU HALDEN HALE GİRER.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
Hayatın Kaynağı Su.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ.
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Su Kaynakları Potansiyeli ve Kullanımı
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
Seyhan havzası için beklenen İklimsel değişimler neler?
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026)
ELEKTRİK KAYNAKLARI.
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
SU VE HAYAT.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLERİ DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
SU VE HAYAT. Su yaşamın ana kaynağıdır. Yaşadığımız gezegenin yüzde 70 i suyla kaplıdır. Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
6.Sınıf Ülkemizin Kaynakları Ünitesi Soru Cevap Etkinliği
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Suyun Yolculuğu.
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
HİDROLİK ENERJİ Hidroelektrik güç, hareket eden suyun enerjisinin kullanarak insan ihtiyaçları doğrultusunda elektrik üretilmesidir. Yenilenebilir enerji.
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
 Su döngüsü suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.Evrenin.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU

Su molekülü diğer sıvılardan farklı özelliklere sahiptir. Su molekülleri arasında hidrojen bağları vardır. Oda sıcaklığında sıvı haldedir. Su daima yüzeyden başlayarak dibe doğru donar. (Denizlerin altında canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri buna bağlıdır). Suyun yüzey gerilimi sayesinde bazı canlılar ve gemiler suyun üzerinde yüzebilmektedir. Büyük su kütleleri geç ısınır ve geç soğur (Suyun termal özelliği).

Küçük bir su damlası yüzlerce mikroorganizmayı barındırabilir. Yeryüzündeki canlılar %50-%95 oranında sudan oluşmaktadır. “H2O” molekülünün oluşabilmesi için yüksek sıcaklık ve enerji gereklidir.

İnsan vücudunun %55-60’ı sudur. Besinlerin hücreye taşınması için su mükemmel bir ortamdır (Diş ve kemiklerde az; kas, böbrek, karaciğer, kan ve gözde yüksek orandadır). Vücuda giren her “on milyon” su molekülünden sadece “bir tanesi” H+ ve OH- ayrılır (iyonlaşır). Eğer bu olmazsa insan hayatını kaybeder.

SUYUN DÜNYA GENELİNDE DAĞILIMI Dünya yüzeyinin %70’inden fazlası okyanus ve denizlerdir. %97’si tuzlu su %3 tatlı su (dünyadaki tatlı suyun %75’i kutuplarda, geriye kalan suyun %1’i içilebilir sudur). Canlılığı sağlayan su toplam suyun %0.05’idir.

Türkiye’nin su potansiyeli 26 su havzası vardır. 501 milyar m3 yağış düşmektedir. 186 milyar m3 akışa geçmektedir. Türkiye Su zengini bir ülkemidir? 110 milyar m3; 17 milyar m3 komşu ülkelere; 90 milyar m3 bize kalan miktardır. Nehir ve çaylarımızda akan suyun miktarı 186 milyar m3; Tuna nehri 206 milyar m3. Su zengini ülkelerde kişi başına yıllık su tüketimi 10.000 m3; Türkiye’de yaklaşık 2700 m3; bu miktar 2025’te %37 azalacaktır.

Suyun Kaynağı olan YAĞIŞIN (Yağmur, Kar, Dolu v. b Suyun Kaynağı olan YAĞIŞIN (Yağmur, Kar, Dolu v.b.) Ülkemizdeki Alansal Dağılımı

Türkiye Dünya tarımı içerisinde önemli bir paya sahiptir. Dünya mercimek üretiminin % 20’si, Nohut üretiminin % 10’nu karşılamaktadır. Dünyadaki fındık üretiminin %85’i, İncir üretiminin % 27’si, Kayısının %17’si, kavunun %12’si, karpuzun %11’i, yeşil fasulyenin %13,7’si, biberin %9,6’sı, patlıcanın %9’u, domatesin % 8’i, kirazın %9’u, turunçgillerin %13’ü ve üzümün %6,1’i Türkiye’de üretilmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP) Yapımına 1976 yılında başlandı. 1993 yılında yapılan bir araştırmaya göre “Modern Dünyanın Yedi Harikası” sıralamasında ikinci sırayı bu proje alıyor. 1994 yılında Time Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada da GAP dünyanın en büyük 9 projesinden bir olarak gösterilmişti. GAP’ ta 22 baraj ve 19 HES inşa edilecek. 9 baraj ve 5 HES in inşaatı tamamlandı. GAP’ ta devam eden projeler ile 7 milyar kWh daha enerji üretilecek.

Toplam Su Tüketimi %70’i tarım %25’i sanayi %5’i içme ve kullanma suyu olarak harcanmaktadır.

SU KAYNAKLARI İLE İLGİLİ SORUNLAR Su kaynaklarının dengesiz dağılımı yanında 21.yy da su sorunlarını daha da arttıracak 4 önemli faktörden bahsedilir (Environment And Security, 1995). a) Hızlı Nüfus Artışı b) Su Sektörüne Yapılacak Yatırımların Gecikme Riski c) Su Kaynaklarının Kullanımındaki Verimsizlik d) Su Kaynaklarının Kirliliği

İklim Değişikliği

KURAKLIK; SUSUZLUK Açlık, Kıtlık, Göç, Savaşlar, ÖLÜMLER

“Dünyada 110 ülkede 1 milyardan fazla insan Susuzluk ve çölleşme tehditiyle karşı karşıyadır.”

SU SAVAŞLARI ACIŞINDAN TÜRKİYE’NİN DURUMU Türkiye iklim sınıflandırmasına göre yarı kurak bir bölgededir. Bu nedenle, kuraklığın izlenmesi ve önceden önlemlerin alınması önem arzetmektedir.

GELECEĞİN MAVİ ALTINI; SU Birleşmiş Milletler (BM), 2003 Çevre günün konusunu dünyadaki en değerli kaynak olarak nitelediği “SU” olarak belirledi. Her 8 saniyede 1 çocuğun öldüğü, her 6 kişiden 1’inin temiz içme suyuna ulaşamadığı, 2.4 milyar kişi sağlıksız su şartlarına maruz kalmakta, Nehirlerin çoğunun kuruduğu ve dünyanın 3’te 1’lik bölümünde su kuyularında arsenik kirlenmesi mevcut olduğu tesbit edilmiştir.

ÖNERİLER SU KAYNAKLARIMIZI KİRLETMEMELİYİZ, EN ÖNEMLİSİ “Tasarruflu Su Kullanımı Eğitimi” ile bilinçli su kullanımı ilkokuldan başlayarak öğrencilere verilmelidir.

SU tarih boyunca birçok savaşa neden olmuştur 21 SU tarih boyunca birçok savaşa neden olmuştur 21.yy’da SU SAVAŞLARI yaşanabilir. Kim olduğumuzun, nerede ve ne yaptığımızın hiçbir önemi yok, hepimizin suya ihtiyacı var.

TÜRKİYE SUSUZ KALMASIN, Sular gibi zihin açıklığı dilerim, TEŞEKKÜRLER