?????????????????????????????????????. Mizah yoluyla, toplumsal, siyasal ve kültürel olayları eleştiren bir resim türüdür. Karikatürist, ele aldığı konuları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“Resimde İç Mekan” nedir?
Advertisements

NEŞET GÜNAL.
DÜNKÜ MİZAHIMIZDAN ÇİZGİLER
Fizik Nedir ? Fizik (Eski Yunanca: φύσις fisis “doğa”) maddeyi , maddenin uzay-zamanda hareketini enerji ve kuvveti de kapsamak üzere bütün ilgili kavramlarla.
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
İletişimin Zamanda yolculuğu
Müze Nedir?.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR POLİTİKASI. Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
Servet-i Fünun Dönemi Gezi Yazısı
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Zaman içinde bilim.
Türk Mizah Tarihi Olayların gülünç, alışılmadık ve çelişkili yönlerini yansıtarak insanı düşündürme, eğlendirme ya da güldürme amacıyla yazılan edebi.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
Ferdinand Victor Eugène Delacroix
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
E WILLIAM BLAKE.
SANAT TARİHİ Rönesans Resim Sanatı.
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
SANAT TARİHİ.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
Dünyada Çocuk Edebiyatının Tarihçesi
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
OSMAN HAMDİ BEY ÜLKEMİZE MÜZECİLİK.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: Rönesans Dönemi Müziği
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
NAMIK KEMAL.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
BU RESMİN ADI NEDİR? SANATÇISI KİMDİR?
Almanlar’ın Jugendstil, Fransızlar’ın Art Nouveau, İngilizler’in Modern Style dedikleri gençlik üslubu 20.yüzyılın başlangıcında NewYork’tan Türkiye’ye.
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
Buharla Çalışan Su Pompaları
SANAT TARİHİ Barok Dönem.
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
CİHAN DEMİRCİ.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Hikaye.
MONALİSA İLE EĞLEN!.
Kitap Kapağı Resimleme
Soyut sanat ve wasllay kandinsky
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
AFİŞ.
 Pop Art
P ABLO PICASSO Pablo Picasso, çalışmalarıyla resim sanatına ve anlayışına apayrı bir boyut kazandırmıştır. Onu ve sanatını anlamayan insanlar, resimlerini,
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Resimle İlgili Meslekler
AFİŞAFİŞ. T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Resim-İş Eğitimi.
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MENDERES BALTA  Basım mürekkep uygulama yoluyla bir levha veya kalıbı kağıda yada kumaşa bastırarak, günümüzde ise birçok başka yöntemle metin.
Halkla İlişkilerden Ne Anlıyoruz?
MONA LISA TABLOSUNUN SIRRI BEYZA ÇALIŞKAN 7/E 141.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HOCA ALİ RIZA BEY HAKAN KOÇ. Üsküdar’da Kar, tuval üzerine yağlıboya, 52/81cm, Özel Koleksiyon.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
G ITARıN T ARIHÇESI. Gitar ın kökeninin eskiye dayandığı konusunda bir çok varsayım var. Avrupa’ya geliş öyküsünde İran ve Arap adlarına rastlıyoruz.
I. Hafta Dil Akrabalıkları
SAYILARIN TARİHİ.
Sunum transkripti:

?????????????????????????????????????

Mizah yoluyla, toplumsal, siyasal ve kültürel olayları eleştiren bir resim türüdür. Karikatürist, ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olarak yansıtır. Edebiyattaki çarpıtıcı ve abartılı betimlemelerin, resim formatında kullanılması olarak tanımlanabilir. Güldürmeye yönelik yapılabilen karikatür, basında da kullanılır. Sosyal ve siyasi eleştrili yapmak amacıyla gazetelerde, dergilerde ve televizyonlarda karikatürlere rastlayabiliriz. Karikatür sözcüğü, dilimize Fransızcadan geçmiştir. İtalyanca “yüklemek”, “sorumlu tutmak” anlamına gelen caricare sözcüğünden oluşturulmuştur. İlk defa 1716 yılında İngiliz doktor Sir Thomas Browne’un, Christian Morals adlı kitapta geçmiştir. Anlam yüklenen resim anlamına gelir. Tarihte bilinen en eski modern karikatür örnekleri, Leonardo da Vinci tarafından verilmiştir. Belirli kusurlarını çizdiği resimlerine yansıtmak için insanları gözlemleyen Vinci, bunun için karikatürler resmetmiştir. Bu karikatürlerdeki amaç, özgün olan resimlerin bir portreden çok daha etkileyici olduğunu göstermektir. Gian Lorenzo Bernini de, bu alandaki ilk sanatçılardan bir tanesidir. Bir insanı, 3-4 çizgiyle mizahi olarak betimlemeyi başarmasıyla bilinir. Zaman içinde karikatür sanatı, Fransa ve İtalya’daki aristokrat kesimde yaygınlaşmıştır.

Günümüzde karikatür, hemen hemen her ülkede çizilen ve çok sayıda okuyucusu bulunan bir sanat haline gelmiştir. Özellikle siyasi hiciv ve sosyal yergi amacıyla çizilen karikatürlerin sayısı fazladır. Güldürürken düşündüren ve okuyucuya verecek bir mesajı olan karikatürler çizilmektedir. İlk zamanlarda el ile çizilen karikatür, günümüzde bilgisayar ortamında da çizilmeye başlanmıştır. Karikatürçizimi için birçok farklı yazılım bulunmaktadır. Bilgisayarla çizmek de el ile çizmek kadar zahmetli ve zordur. Günümüzde karikatür, hemen hemen her ülkede çizilen ve çok sayıda okuyucusu bulunan bir sanat haline gelmiştir. Özellikle siyasi hiciv ve sosyal yergi amacıyla çizilen karikatürlerin sayısı fazladır. Güldürürken düşündüren ve okuyucuya verecek bir mesajı olan karikatürler çizilmektedir. İlk zamanlarda el ile çizilen karikatür, günümüzde bilgisayar ortamında da çizilmeye başlanmıştır. Karikatürçizimi için birçok farklı yazılım bulunmaktadır. Bilgisayarla çizmek de el ile çizmek kadar zahmetli ve zordur.

Karikatürün çok eski devirlerden beri yapıldığı bilinmektedir. Hercula ve Pompei’de yapılan kazılarda duvar ve vazolarda değişik karikatürlere rastlanmıştır. Yani o dönemlerde de çizim, siyasi otoriteyi eleştirme amaçlı veya toplumsal mesaj verme amaçlı olarak kullanılmıştır diyebiliriz. Buna rağmen, yukarıda da belirttiğimiz gibi, karikatür ilk modern örneklerini Rönesans döneminde Leonardo da Vinci ile vermiştir. Karikatürde insanları veya tipleri hicivli olarak çizme şekli ilk olarak 16. yüzyılda olmuştur. Örneğin Agostino Carracci ve Giovanni Bernini, karikatürü bu şekilde çizmişlerdir. İlk zamanlarda taş, tuğla, duvar ve vazo gibi yerlere çizilen karikatür, baskı makinesi bulunduktan sonra kağıda basılmaya başlandı. 18. yüzyılda yaşayan İspanyol ressam Goya, siyasi karikatürleriyle bilinmektedir. Aynı yüzyılda yaşayan İngiliz ressam William Hogarth da eserlerini bu şekilde vermiştir. Yine 18. yüzyılda İngiliz James Gillray ve Thomas Rowlandson gibi isimler de önemli eserler vermiştir. Siyasi konulu karikatürlerin çoğalması 18. yüzyılda oldu. Karikatürlerin gazetelerde basılması ilk olarak Fransa’da gerçekleşti. Fransız ressam Charles Philippon tarafından çizilmiştir yılında Paris’te La Caricature Gazetesi’ni kurdu. Bu gelişmeden sonra Almanlar ve İngilizler de karikatürü basında kullanmaya başladılar. Karikatürün çok eski devirlerden beri yapıldığı bilinmektedir. Hercula ve Pompei’de yapılan kazılarda duvar ve vazolarda değişik karikatürlere rastlanmıştır. Yani o dönemlerde de çizim, siyasi otoriteyi eleştirme amaçlı veya toplumsal mesaj verme amaçlı olarak kullanılmıştır diyebiliriz. Buna rağmen, yukarıda da belirttiğimiz gibi, karikatür ilk modern örneklerini Rönesans döneminde Leonardo da Vinci ile vermiştir. Karikatürde insanları veya tipleri hicivli olarak çizme şekli ilk olarak 16. yüzyılda olmuştur. Örneğin Agostino Carracci ve Giovanni Bernini, karikatürü bu şekilde çizmişlerdir. İlk zamanlarda taş, tuğla, duvar ve vazo gibi yerlere çizilen karikatür, baskı makinesi bulunduktan sonra kağıda basılmaya başlandı. 18. yüzyılda yaşayan İspanyol ressam Goya, siyasi karikatürleriyle bilinmektedir. Aynı yüzyılda yaşayan İngiliz ressam William Hogarth da eserlerini bu şekilde vermiştir. Yine 18. yüzyılda İngiliz James Gillray ve Thomas Rowlandson gibi isimler de önemli eserler vermiştir. Siyasi konulu karikatürlerin çoğalması 18. yüzyılda oldu. Karikatürlerin gazetelerde basılması ilk olarak Fransa’da gerçekleşti. Fransız ressam Charles Philippon tarafından çizilmiştir yılında Paris’te La Caricature Gazetesi’ni kurdu. Bu gelişmeden sonra Almanlar ve İngilizler de karikatürü basında kullanmaya başladılar.

Dünyada yayınlanan ilk karikatür kitabı ise, 1762 yılında İngiltere’de basılmıştır. Mary Darly’nin “A Book of Caricaturas” adını verdiği kitaptır. Türkiye’de karikatür Ülkemizde ilk karikatür; Teodor Kasap’ın 1870’te çıkardığı Diyojen Dergisi’nde ortaya çıkmıştır. İlk karikatürist ise Cem adındaki bir ressamdır. Çıkardığı Cem dergisinde karikatürü siyasi otoriteyi eleştiri olarak kullanarak, batı anlayışına uygun olarak Osmanlı Devleti’ni ve idarecilerini hicvetmiştir. Cumhuriyet döneminde önceleri Sedat Nuri İleri, Necmi Rıza, Orhan Vural, Münif Fehim, Rıfkı, Ramiz ve daha sonra Salih, Güngör Kabakçıoğlu, Semih Balcıoğlu, Vehip Sinan, Turhan Selçuk, Nehar Tüblek, Ferruh Doğan, Tonguç Yaşar gibi karikatürcüler yetişmiştir. Cemal Nadir ve Ramiz ise, ülkemizde karikatür çizmeyi bir meslek haline getirmiştir.

EN SEVDİĞİM KARİKATÜR ;