SÖZEL DİL VE KONUŞMA SORUNLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
7. Hafta: Sözel Dil ve Konu ş ma Sorunları Giri ş İ leti ş im-Dil-Konu ş ma Dil ve Konu ş ma Sorunlarının Tanımı Yaygınlık Oranı Nedenleri Türleri Ö ğ.
Advertisements

Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Program Tasarım Modelleri
Sözsüz İletişimin Özellikleri
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 5 1. İletişim nedir?
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Metinlerin Sınıflandırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
DİL VE KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ.
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Öğretimin Uyarlanması
Problem Çözme ve Algoritmalar
İLETİŞİM.
Bütünleştirme uygulamaları
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Bilginin Organizasyonu
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
DÜNYA ENGELLER GÜNÜ.
EMPATİK İLETİŞİM 1.
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
Eğitsel Rehberlik.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRENME STİLLERİ.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Tezin Olası Bölümleri.
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
Cemalettin Işık, Tuğrul Kar
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
ÖĞRENME.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

SÖZEL DİL VE KONUŞMA SORUNLARI 20.09.2018 SÖZEL DİL VE KONUŞMA SORUNLARI

Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; 20.09.2018 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; iletişim-dil-konuşma arasındaki ilişkiyi kavrayabilecek, bireylerarası dil ve konuşma sorunlarını genel çerçeve içerisinde tanımlayabilecek, dil ve konuşma sorunlarının nedenleri hakkında bir fikir edinebilecek, sınıfınızdaki dil ve konuşma sorunlu çocuklarınıza yaklaşımınızı gözden geçirerek onları daha farklı gözlemleyebilecek, bu konudaki görüşleri daha sağlıklı değerlendirebileceksiniz.

20.09.2018 1. Giriş Çeşitli tür ve boyutlarda olan dil ve konuşmanın kullanımında ortaya çıkan aksaklıklar, bireyin ve çevresindekilerin günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkiler.

20.09.2018 1. Giriş iletişim, dil ve konuşma terimleri birbirinin yerine kullanılmasına rağmen bunlar birbirlerinden farklı kavramlardır ve farklı özelliklere sahiptirler. Örneğin, gırtlak kanseri nedeniyle gırtlağı alınan bir kişinin sözel dili kullanamama diye bir sorunu yoktur. Hatta iyice irdelendiğinde, konuşma sorunu da yoktur! Bu bireyin temel sorunu, konuşma eyleminde kullandığı sesleri başkalarının daha rahat işitebileceği bir biçimde üretememesidir. Buna bağlı olarak, alınacak önlem ve yapılacak eğitim de farklıdır.

20.09.2018 2. İletişim-Dil Konuşma İletişimin temel amacı bir bireyin başkalarıyla paylaşmak istediği düşüncelerini, yakınındaki ya da uzağındaki birey ya da bireylerde aynen ya da ona çok yakın bir biçimde oluşturmaktır. Burada sözkonusu olan, beyinler arasında düşünce alışverişidir.

20.09.2018 2. İletişim-Dil Konuşma Düşünce bir beyinden diğerine doğrudan aktarılmaz. bu nedenle, düşüncelerimizi, karşıdaki beyinin alabileceği, alınan bilgiyi işleyebileceği, değerlendirebileceği, anlamlandırabileceği bir başka biçime dönüştürmemiz gerekir.

20.09.2018 2. İletişim-Dil Konuşma Bu gereksinim doğrultusunda düşünceler kodlanır; kodlar hedef birey ya da bireylere iletilir; hedef bireyin/bireyler bu kodu alır; açar (çözümler); bu koddan anlam çıkartır. Tüm bunlar, kendi içinde bir dizi karmaşık işlemi gerektirir.

20.09.2018 Peki, kod nedir? Kod, herhangi bir şeyin yerine geçen, onu temsil eden, onu gösteren herhangi bir başka şeydir. En basit tanımıyla dil, düşüncelerimizi aktarmak amacıyla kullandığımız bir koddur. Anlaşılabileceği gibi, bireylerarası iletişimde biz düşünceler değil, onu temsil eden kodlar iletilir. İletişim bir amaçtır. Dil de bu amacı gerçekleştirmek için kullandığımız bir araçtır.

Dil nedir? Dil herşeyden önce bir koddur. 20.09.2018 Dil nedir? Dil herşeyden önce bir koddur. Bu kod, bireylerin duyu organları tarafından alınabilecek özelliklere sahip olmalıdır. Bu yönüyle bakıldığında da kod dilin biçim unsurunu oluşturur.

20.09.2018 Dil nedir? Dilde kullanılan göstergeler (kodlar) ile onların temsil ettikleri düşünceler (gösterilenler) arasındaki ilişki nedensizdir, sadece uzlaşmaya dayanır. Mantıklı bir nedeni yoktur. Örneğin, «Ağaç» kelimesi ile onun temsil ettiği nesne arasındaki ilişki arasında bir ilişki yoktur. İngilizce bilmeyen biri için «tree» kodunun anlamı yoktur. Bu da farklı uzlaşmalardan oluşan farklı sözel dillerin (Türkçe, İngilizce, vb.) oluşturulabilmesine olanak vermiştir.

20.09.2018 Dil nedir? Kod, evren hakkındaki düşünceleri temsil eder. Evrende temsil edilmek istenen şeyler ise nesneler, olaylar ve ilişkilerdir. "Baba.", "Şapka" nesne, "Babamın şapkası." iki nesne arasındaki ilişki, "Babam yoruldu." bir olaydır. Bu sözel ifadelerle söz konusu nesneleri, ilişkileri, olayları göstermekteyiz.

Dil nedir? Herkes aynı kodu kullanmazsa iletişim olmaz. 20.09.2018 Dil nedir? Herkes aynı kodu kullanmazsa iletişim olmaz. Ne var ki, evren hakkındaki düşüncelerin gösterilmesinde herkes farklı bir kod kullansaydı, o zaman iletişimin temel amacı gerçekleşemezdi. Bu nedenle de hangi kodun (göstergenin) neyi temsil ettiğine ilişkin bir uzlaşmanın olması kaçınılmazdır. Bu bakımdan dillin temelinde bir uzlaşma (anlaşma, konvansiyon) vardır.

20.09.2018 Dil nedir? Dilin hangi kodla neyi, nasıl temsil edeceği, dilin sistematiğini oluşturmuştur. Daha açık bir ifade ile, dil bir dizgedir, bir dizi kuralları vardır. Ancak bu kurallar, bireyler ve toplumlararası bir uzlaşmanın sonucudur. Bu da dilin toplumsal bir olgu olduğunu gösterir. Özetlenecek olursa dil, iletişim amacıyla kullanılan, evren hakkındaki düşünceleri simgeleyen, uzlaşmaya dayalı biçimlerden oluşan bir dizgedir.

20.09.2018 Dil nedir? Her dilin sözel bir biçime sahip olması zorunlu değildir. Müzikte kendi içinde bir dildir. Kendine özgü bir konvansiyonu, bir dizgesi vardır ve bestecinin evren hakkındaki düşüncelerini yansıtır.

20.09.2018 Dil nedir? Müzik dili ile sözel dil arasında temel bir farklılık vardır. Sözel dilde kullanılan her gösterge (ses ve ses öbeği), belirlenen uzlaşma çerçevesinde sadece bir tek şeyi temsil eder. Müzik dilinin böyle bir gücü yoktur. Sözgelimi aşağıdaki nota dizilerinden "masa", "kasa" anlamına geldiğini gösteren uzlaşma yoktur.

Konuşma nedir? Sözel dil ile konuşma birbirinden farklıdır. 20.09.2018 Konuşma nedir? Sözel dil ile konuşma birbirinden farklıdır. Konuşma bir eylemdir. En yalın ifade ile sözel dilin insanların doğal olarak üretebildikleri kimi sesleri kullanıp, düşüncelerin kulak yoluyla alınabilmesine olanak sağlamak için gerçekleştirilen bir eylemdir. Bireylerarası iletişimde konuşmanın sadece sözel dili ifade etme yolu olduğu, konuşma bozuklukları teriminin aslında son derece sınırlı olduğu anlaşılmaktadır.

3. Dil ve Konuşma Sorunlarının Tanımı 20.09.2018 3. Dil ve Konuşma Sorunlarının Tanımı Sözel iletişim aracı olarak dil, konuşma ve iletişim bireyin sosyal ve akademik gelişiminde oynadığı rol de düşünüldüğünde çok önemli olduğu söylenebilir. Bu nedenle, iletişimin herhangi bir nedenle ve herhangi bir boyutta aksaması, gerek birey gerekse o bireyin çevresi için önemli olumsuzluklar oluşturmaktadır.

3. Dil ve Konuşma Sorunlarının Tanımı 20.09.2018 3. Dil ve Konuşma Sorunlarının Tanımı "Konuşma özrü", "konuşma bozuklukları", "dil ve konuşma bozuklukları" vb. terimlerle ifade edilen bireylerarası iletişimde karşılaşılan olumsuz durumlar, "gecikmiş konuşma", "dil gelişiminde gecikme", "Akıcılık sorunları (kekemelik)", "afazi: beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama, okuma-yazma gibi becerilerin gerçekleştirilememesi sorunu, "genizsi konuşma", "artikülasyon bozukluğu", seslerin, hecelerin ya da sözcüklerin yanlış üretilmesi ‘araba’ yerine ‘ayaba’ ya da ‘ekmek’ yerine ‘epmek’ "ses bozukluğu", "afoni"  konuşma kaslarını kontrol eden sinirlerin hastalığı veya zedelenmesi, vb. terimlerle de türlendirilmektedir.

3.1. İletişim Sorunu (Bozukluğu) 20.09.2018 3.1. İletişim Sorunu (Bozukluğu) İletişim Sorunu (Bozukluğu): (a) Bir sembol sistemini alma ve/veya işleme (değerlendirme); (b) kavramları ve/ veya sembol sistemlerini temsil etme; (c) sembol sistemlerini iletme ve/veya kullanma yetisinde ortaya çıkan aksaklık, bozukluk olarak tanımlanmaktadır.

20.09.2018

20.09.2018 Yukarıda verilen iki örnek de bir iletişim sorunudur fakat Furkan’ın yalnızca konuşma sorunu bulunurken Ece’nin hem dil hem de konuşma sorunu bulunmaktadır. Bir çocuk eğer başkalarının söylediklerini anlamakta (alıcı dil) veya duygularını, düşüncelerini yeterli düzeyde sözel olarak aktarmakta (ifade edici dil) güçlük yaşıyorsa o zaman bu bir dil bozukluğudur. Diğer yandan eğer bir çocuk konuşma seslerini doğru veya akıcı bir şekilde üretmekte zorluk yaşıyorsa o zaman bu bir konuşma bozukluğudur.

3.2. Dil Sorunu (Bozukluğu) 20.09.2018 3.2. Dil Sorunu (Bozukluğu) Dil Sorunu (Bozukluğu): Dil davranışlarında (lisan) karşılaşılan sorunlar, genel olarak, çevresel etmenlerden bağımsız olarak dilsel birimlerin üretiminde ve/veya algılanmasında karşılaşılan herhangi bir güçlük olarak tanımlanmaktadır. Bu tür sorunlar, tümden konuşmanın olmaması gibi çok ağır bir durumdan, sözdizimindeki ufak tefek farklılaşmaların, aksaklıkların gözlendiği durumlara çeşitlilik gösterebilir. Kimi durumlarda anlamlı dilin kullanılabildiği fakat içeriğin yetersiz olduğu gözlenir (örneğin, sınırlı/ yetersiz sayıda sözcük kullanımı; sınırlı sözel biçimler; sadece köklerle yetinme, çoğul, zaman, yapım, çekim vb. eklerini kullanamama, gibi dilbilgisel düzlemde karşılaşılan sorunlar).

3.3. Konuşma Sorunu (Bozukluğu) 20.09.2018 3.3. Konuşma Sorunu (Bozukluğu) Konuşma sorunu olan bireyin konuşma davranışlarında şu özellikler göze çarpabilir: İşitilemeyecek kadar aşırı alçak sesle konuşma. Konuşmanın rahatlıkla anlaşılamaması. Belirli bir sesin beklenildiği gibi söylenememesi. Konuşurken zorluk çekme. Dilin vurgu, ezgi, ritim özelliklerine uygunluk göstermemesi, konuşmanın bunlardan yoksun olması, tekdüzelik. Sözdizimi, dilbiçimi vb sapmaları. Yaşına, cinsiyetine, fiziksel gelişimine uygun olmayan ses ve konuşma.  (bu konunun ayrı bir uzmanlık gerektirdiği açıktır.)

5. Konuşma Sorunu Nedenleri 20.09.2018 5. Konuşma Sorunu Nedenleri Dil ve konuşma sorunları, nedenlerine göre şöyle kümelenebilmektedir: Anatomik (dudak- damak yarıklığı, larenjektomi, işitme düzeneği sorunları vb.) Fizyolojik (müsküler distrofi -Kas erimesi- vb.) Nörolojik (CVA, Parkinson Hastalığı, Cerebral Palsy-vücut hareketlerini ve kasların uyumlu kullanımını etkileyen bir grup bozukluğa verilen addır- vb.) Biyokimyasal (Anoxia-  kanda oksijen azlığı- vb.) larenjektomi, gırtlağın tamamen çıkartılması ve nefes borusunun ağızla bağlantısının kesilerek boynun ön kısmında açılan bir deliğe ağızlaştırılmasıdır

5. Konuşma Sorunu Nedenleri 20.09.2018 5. Konuşma Sorunu Nedenleri Psikolojik/psikiyatrik (Kimi uzmanlara göre kekemelik vb. konuşma sorunları bu kümede ele alınmaktadır) Gelişim sürecindeki aksaklıklar (Gecikmiş dil ve konuşma, öğrenme güçlüğü, okuma güçlüğü vb.) Olumsuz çevresel etmenler (Dil ve konuşma gelişiminde gecikme vb.) Hiçbir nedene bağlanamayan Karmaşık nedenlere bağlı (Zihin engeli vb.)

6. Konuşma Sorunu Türleri 20.09.2018 6. Konuşma Sorunu Türleri % /r/ seslerini söyleyemiyor 25.40 Bir sesin yerine başka ses kullanıyor 19.41 Anlıyor ifade yetersiz 10.77 Kekeme 9.71 Konuşma ve anlaması yetersiz 6.65 Konuşması hiç anlaşılmıyor 5.85 Susmayı tercih ediyor 5.45 Nefes kontrolü zayıf 4.79 Görsel algı sorunu var 4.52 Konuşması yeterli, anlaması yetersiz 2.66 Ses bozukluğu var 2.13 Genizden konuşuyor Dudak/damak yarıklığı var 0.53

20.09.2018 Çizelge 7.1'de gözlenebileceği gibi, sınıfınızda salt konuşma sorununun yanısıra, iletişim ve dil sorunları olan çocukların bulunması söz konusudur.

20.09.2018 7. Öğretmene öneriler  I. Öneri: Öğrencinizi uzman bir kişiye göndererek onun önerileri doğrultusunda hareket ediniz: Ama Türkiye'de bu alandaki uzman sayısı Türkiye'de yok denecek kadar azdır. Yine de ilinizdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezi'ne başvurarak yardım talebinde bulunabilirsiniz. Şansınız yardım ederse, bu konulara ilgi duyan ve kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya gayret eden bir özel eğitimci ya da rehber öğretmen bulabilirsiniz. Ama, bu konuda kendilerinden kesin çözüm beklemeyin, çünkü donanımları yeterli olmayabilir.

20.09.2018 7. Öğretmene öneriler  II. Öneri: Öğrencinizin nasıl konuştuğundan çok ne söylemek istediğine dikkat edin. Onu düzeltip, söyleyemediklerini tekrarlatmaya çabalamayın. Onun söylemek istediğini dinleyin, olması gerektiği biçimde siz tekrarlayın. Böylece doğru biçimi duymasına fırsat verin. Unutmayın ki dil ve konuşma yönergelerle öğrenilmez! Tekrarlatmak anlamsız yere çatışma doğurur ve reddetmeye yol açar. Öğrenciye söyleyemediğini tekrarlatmaya çalışmak, bir anlamda onun "kusurunu" yüzüne vurmaktır ve bu davranışınız özgüvenini sarsacaktır. Onları sabırla dinleyin, onların yerine siz konuşmayın. Sizin anlayışlı davranmanız, onların işini kolaylaştıracaktır.

20.09.2018 7. Öğretmene öneriler  III. Öneri: Dil ve konuşma sorunlu öğrencilerinizi sorunsuz öğrencilerinizle kıyaslamayın. Onların gelişimini kendi içlerinde değerlendirin. Unutmayın, hiç kimse kendisinin bir başkasıyla kıyaslanmasını istemez. Özellikle bu tür öğrenciler!