FEN EĞİTİMİNDE MODELLERİN KULLANILMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Matematik Öğretimi Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
DİYARBAKIR 2008.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Program Tasarım Modelleri
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Dalton Atom Modeli. Dalton Atom Modeli, John Dalton'un 1805 yılında bugünkü atom modelinin ilk temellerini attığı modelidir. Katlı oranlar yasasını bulmuştur.
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Elektriksel potansiyel
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
Program Tasarım Modelleri
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Atom ve Yapısı Esra Arslan.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
ATOM NEDİR?.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
Üst Düzey Zihinsel Özelliklerin Ölçülmesi
DÜŞÜNME.
ŞEKİLLER.
KAVRAM HARİTALARI.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
İSTASYON YÖNTEMİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Geçerlik ve Kullanışlılık
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
İÇERİK DÜZENLEME -Bilgi türleri- Fiziksel bilgi
ÖĞRENME STİLLERİ.
Oyun İçine Gömülü Öğretim
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Ausubel’in Öğrenme Kuramı
ATOMUN YAPISI.
Ders 2: Yazılım Geliştirme
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Her ülkenin sistemi ne olursa olsun, eğitim politikasının en üst seviyede amacı, bireyi topluma yararlı hale getirmektir. BİREYİ TOPLUMA YARRLI HALE GETİRME;
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

FEN EĞİTİMİNDE MODELLERİN KULLANILMASI 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA FEN EĞİTİMİNDE MODELLERİN KULLANILMASI

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Fen bilimleri literatüründe modelleme; mevcut kaynaklardan hareketle bilinmeyen bir hedefi açık ve anlaşılır hale getirmek için yapılan işlemler bütünü olarak tanımlanırken, modelleme sonucunda ortaya çıkan ürün ise model olarak nitelendirilmektedir.

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Model ve modellemenin terimsel anlamları aslında, bilimsel süreç becerileri kapsamında, bilim adamlarının yeni ürünler (kanun, teori, prensip, eşitlik, formül v.b.) ortaya çıkarmak için izledikleri aşamaları ve bu aşamaların sonuçlarını kısaca özetlemektedir. Örnek: Adams ve Le Verier’ in yerçekimi kavramına dayalı bir model kullanarak, Uranüs gezegeninin varlığını tahmin etmeleri ve bu tahminin yapılmasından kısa bir süre sonra da Uranüs’ün varlığının kesinleşmesi

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Özellikle, fen bilimlerinin soyut tabiatı, modellerin fen sınıflarındaki kullanım alanlarını ve işlevlerini genişletmektedir. Fen öğretiminde, soyut kavramlar gibi bazı somut kavramların da öğrenciler için ulaşılabilir ve anlaşılabilir yapılması oldukça güç olabilmektedir. Bu nedenle fen eğitiminde model kullanımı önemlidir. Örneğin, fizikte elektrik ve manyetik alan şiddetlerinin çizgi grupları biçiminde yada kimyada atomik yapıların açıklanmasında kullanılan kimyasal bağların çubuk, atomların ise küçük toplar halindeki temsilleri düşünüldüğünde, model ve modellemenin fen öğretimi ve öğrenimindeki önemi ortaya çıkmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında bilimsel bir model; 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Bilimsel modeller, bilim adamının çalışırken izlediği doğal süreçler ve bu süreçlerin sonucu olarak ortaya konan bilimsel ürünler olarak tanımlanabilir. Bu açıdan bakıldığında bilimsel bir model; *Zihinlerde yer edebilir ve işlenebilir *Tanımlandığı özel şartlara sahiptir *Bir problemle ortaya atılan bir konuyu açıklar ve onunla ilgili yordamalara ışık tutar.

MODELLERİN SINIFLANDIRILMASI 17.09.2018 MODELLERİN SINIFLANDIRILMASI Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA A. AÇIK MODELLER (BENZETME MODELLERİ) 1. Gerçek olayları göstermek için tasarlanan somut ve somut-soyut modeller: Ölçek modelleri: Eğitimsel benzetme (analojik) modelleri: 2. İletişim teorisine uygun soyut modeller Sembolik modeller: Matematiksel modeller: Teorik modeller: 3. Çoklu Kavramları ya da Süreçleri Tanımlayan Modeller Haritalar, diyagram, tablolar: Kavram-süreç modelleri: Benzetişim (simülasyon): B. ÖRTÜK (İÇSEL) MODELLER Nitel süreç modelleri Görünüm modelleri, İlgili modeller,

A. Açık modeller (benzetme modelleri) 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA A. Açık modeller (benzetme modelleri) Açık modeller, hedef kavram ve benzer model ilişkisi üzerine kuruludur. Hedef model, öğrencilere kavratılması planlanan konuya ilişkin kavramsal açıklama ya da model olarak tanımlanabilir. Benzer model ise, hedef kavramla arasında benzerlik ya da ilgi kurularak kavramı somutlaştırmaya yardımcı açıklama ya model olarak tanımlanabilir.

A. Açık modeller (benzetme modelleri) 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA A. Açık modeller (benzetme modelleri) Mikroskobik, makroskobik ve sembolik düzeyde açık modeller verilebilir. Açık model seçiminde, ortak olmayan özelliklerin dikkatlice indirgenmesine karşın; benzer modelin hedef kavramı açıklamakta yetersiz kaldığı ya da hedef kavramda karşılık bulamadığı noktalar olabilir. Benzer model ile hedef kavram arasında iki tür benzerlik kurulur:

A. Açık modeller (benzetme modelleri) 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA A. Açık modeller (benzetme modelleri) Öğrencileri benzetime çabuk bir şekilde çeken yüzeysel benzerlikler (molekülleri toplara benzetme). Kavramsal anlamaların gelişimini sağlayan derin ve sistematik işlev benzerlikleri (moleküllerin rastgele hareketlerini topların esnek çarpışmalarına benzetme).

A. Açık modeller (benzetme modelleri) 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA A. Açık modeller (benzetme modelleri) Açık modelleri, her biri kendi içinde alt dallara ayrılan somut ve somut-soyut modeller; iletişim teorisine uygun soyut modeller; çoklu kavram-süreç modelleri olarak üçe ayırmışlardır.

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 1. Gerçek olayları göstermek için tasarlanan somut ve somut-soyut modeller 1.1 ölçek modelleri: bu modellerde gösterdikleri kavram ya da nesnelerin iç özelliklerinden çok dış özellikleri ön plana çıkarılmıştır. Dış özellikler renkler ve yapıdan oluşabilir. Ölçek modelleri gerçeklerine çok benzerler ancak ortak olmayan özellikleri arka planda kalabilir. Oyuncak arabalar, basit makineler için oyuncak çıkrık, su tribünü modeli ölçek modellerine örnek verilebilir.

Atomları topa benzetme, DNA'yı ipe benzetme örnek olarak verilebilir. 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 1. Gerçek olayları göstermek için tasarlanan somut ve somut-soyut modeller 1.2. Eğitimsel benzetme (analojik) modelleri: bu tür modeller genelde öğretmenlerin soyut ya da gözlenemeyen (mikroskobik boyutlardaki) varlıkları tanımlamak için kullandığı modellerdir. Bir ya da daha fazla özellik benzerliğin somut yapısını oluşturur. Atomları topa benzetme, DNA'yı ipe benzetme örnek olarak verilebilir. Not: Basitleştirilen ya da indirgenen noktalar öğrencilerle dikkatli bir şekilde tartışılmalıdır.

2. İletişim teorisine uygun soyut modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 2. İletişim teorisine uygun soyut modeller 2.1. Sembolik modeller: bileşik yapısını kimyasal formüllerle ve kimyasal tepkimeleri denklemlerle gösterdiğimiz modellerdir. Suyun kimyasal formülü (H2O), kimyasal olayları açıklayan denklemler (C3H8 + O2 CO2 + H2O) Bu gruba giren modellerdir.

2. İletişim teorisine uygun soyut modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 2. İletişim teorisine uygun soyut modeller 2. 2. Matematiksel modeller: fiziksel özellikler, değişimler, süreçler kavramsal ilişkileri göstermek üzere matematiksel denklemler ve grafiklerle gösterilebilir, Coulomb yasası, Boyle yasası, ışığın düzgün yansımasında geliş ve yansıma açısının eşit olması örnek olarak verilebilir

2. İletişim teorisine uygun soyut modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 2. İletişim teorisine uygun soyut modeller 3.Teorik modeller: elektromanyetik kuvvet çizgilerinin; fotonların; gazların hacim-sıcaklık-basınç değişimlerini açıklayan kinetik teorinin benzetimsel gösterimleri bu grubu oluşturmaktadır. Bu modeller özünde sağlam bir teorik temele sahip ve ait oldukları gerçeklikleri en iyi açıklayabilen tanımlamalardır. Teorik modeller diğer benzetme modelleriyle daha da basitleştirilerek sunulabilir. Örnek: gazların kinetik teorisinde gaz parçacıklarını kürecikler ya da toplara benzetme, atomum yapısı ve ışık yayma modeli.

3. Çoklu kavramları ya da süreçleri tanımlayan modeller 17.09.2018 3. Çoklu kavramları ya da süreçleri tanımlayan modeller Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Haritalar, diyagram, tablolar: periyodik tablo, soyağacı, hava haritaları, devre diyagramları, kan dolaşımı, sinir sistemi, gen çaprazlamaları, dengeli beslenme zincirleri, maslow'un gereksinim piramidi bu grup modellerdendir. Tüm saydıklarımızı basit, basit olduğu kadar zengin ve içerikli kılan iki boyutlu olmaları ve öğrenciler tarafından kolaylıkla yapılabilmesidir. İlköğretim öğrencilerinin aynı anda iki değişkeni tanıyıp kontrol etmeye yeni başladıkları bir gelişim çağında oldukları düşünüldüğünde bu kategorideki modellerin önemi daha da ortaya çıkmaktadır.

3. Çoklu kavramları ya da süreçleri tanımlayan modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 3. Çoklu kavramları ya da süreçleri tanımlayan modeller Kavram-süreç modelleri: Fen kavramlarının çoğu nesne ya da varlıklardan çok süreçlerden oluşur. Asit-baz, indirgenme-yükseltgenme modelleri, elektrik akımı, elektriksel indüksiyon tipik örneklerdir.

3. Çoklu kavramları ya da süreçleri tanımlayan modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 3. Çoklu kavramları ya da süreçleri tanımlayan modeller Benzetişim (simülasyon): çoklu karmaşık ve gelişmiş dinamik modellerin oluşturduğu kategoridir. Benzetişimler, sanal gerçeklik yoluyla uçakların uçuşu, uzay gemilerinin kullanımı, global ısınma, nükleer tepkimeler ve kazaları ile benzeri durumların daha iyi anlaşılmasında yardımcı olur. Ölçek ve eğitimsel benzetme modellerinde olduğu gibi, kurulmaya çalışılan benzerliğin ortak olmayan niteliklerine dikkat edilmelidir.

B. Örtük (içsel) modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA B. Örtük (içsel) modeller Fen ve matematik bilimlerinde, trafikte ve günlük yaşantımızın hemen her yerine uzanmış, farkına varmaksızın kullandığımız sembollerdir. Örnek: NaCl, y=x2, den bahar mevsimi denilince gözümüzde canlandırdığımız imgeler. Bu kavramlar bilim adamlarının ortaya koyduğu ürünlerdir. Bu süreçte birey modelini zihninde yapılandırır, gerektiğinde farkına bile varmadan değerlendirir ve yeniden düzenler.

B. Örtük (içsel) modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA B. Örtük (içsel) modeller Zihinsel modeller, nitel, görünüm ve ilgili modeller olmak üzere 3 durumda bulunurlar.

B. Örtük (içsel) modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA B. Örtük (içsel) modeller 1. Nitel süreç modelleri, problem çözme durumlarında değişen parametreleri zihinsel olarak canlandırabilmekle ilgilidir.

B. Örtük (içsel) modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA B. Örtük (içsel) modeller 2. Görünüm modelleri, bir sistemin herhangi bir değişikliği geçirdikten sonraki durağan gösterimine ilişkin modellerdir. Burada sistemin özel olarak verilen koşullardaki durumum hakkında yordama yaptığımız durumlar ele alınmaktadır.

B. Örtük (içsel) modeller 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA B. Örtük (içsel) modeller 3. İlgili modeller, bir sisteme ait temel özelliklerin bilinmesinin ardından bunlara dayanarak diğer benzer sistemlerin özelliklerinin bilinebilmesi durumudur. Örneğin katı-sıvı ve gazlarda atom ve moleküllerin birbiriyle ilişkileri bilinirse sıvı ve gazlarda basıncın her doğrultuda nasıl iletildiği anlaşılabilir.

Yaşa göre model kullanımı ve modelleme nasıl olmalıdır? 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı ve modelleme nasıl olmalıdır? Anlamlı öğrenmeyi gerçekleştiren birey, bilgiyi çevresiyle etkileşerek yapılandırır. Modele dayalı öğrenme bir sistem ya da olaya ilişkin zihinsel modellerin oluşturulma süreci olarak tanımlanabilir. Okullarda yapılmaya çalışılan ise, öğrencilerin öğrenme öncesi sahip oldukları ön bilgileri ya da zihinsel modellerini, bilim adamlarının ortaya koymuş olduğu bilimsel modeller doğrultusunda değiştirmelerine ya da geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Bu nedenle, modelleme gelişmiş bir düşünme süreci olarak ele alınabilir.

Yaşa göre model kullanımı ve modelleme nasıl olmalıdır? 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı ve modelleme nasıl olmalıdır? Açık benzetme modellerinin etkin bir şekilde kullanımı için öğretmenlerin kullanılacak kavram ve benzetmenin niteliklerinin ve öğrencilerin ön bilgilerinin ortaya konulması gerekir. Sonra öğrencilere tanıdık gelen benzetmelerin kullanılması, hedef kavram ve benzetilen model arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların ortaya çıkarılmasına özen gösterilerek sonunda, kullandıkları modeli gözden geçirmeleri gerekmektedir.

Yaşa göre model kullanımı ve modelleme nasıl olmalıdır? 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı ve modelleme nasıl olmalıdır? Ancak, küçük yaşlarda model kavramı ölçek modeller ve eğitimsel benzetme modellerine karşılık kullanılabilir. Bu modelleri kullanırken farklılıklardan çok benzerlikler üzerinde durulmalıdır. Öğrenciler soyut düşünmeye başladıklarında, malzemeler, kavramlar, süreçler hakkında bilgi sahibi olmaya başladıklarında iletişim teorisine uygun ve çoklu kavramları ya da süreçleri tanımlayan modellere geçilebilir.

Düzey Model Bilgisi 2. sınıf 3.-5. sınıf - Ölçek modeli şeklindeki oyuncaklarla oynar. - Modelin gerçek olmadığını ancak, gerçek şeyler hakkında bilgi almak için kullanıldığını bilir. - Bir nesneyi tanımlarken, neye benzediğini söyler. 3.-5. sınıf - Bir model üzerinde yapılan değişikliklerin, modelin karşılık geldiği varlık üzerinde oluşturacağı sonuçları görebilir. Geometrik şekiller, sayı dizileri, grafikler, diagramlar, haritalar ve öykülerin gerçek yaşamdaki nesneleri, olayları ve süreçleri göstermek üzere kullanıldı­ğını ancak, her ayrıntısıyla gerçeği karşılayamayacağının farkına varır. 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA

Düzey Model Bilgisi 6.- 8. sınıf 9.-12. sınıf - Modellerin doğrudan gözlenemeyecek kadar çok yavaş, çok hızlı, çok küçük ya da çok büyük ölçeklerde yada deneyimlemenin tehlikeli, olduğu süreçle­ri göstermek üzere kullanıldığını bilir. - Matematiksel modelleri bilgisayarda gösterebilir ve üzerinde değişiklikler yapabilir. - Tek bir hedef kavramı birden fazla modelle gösterebilir. - Amacına uygun olarak hangi modeli kullanacağına karar verebilir. 9.-12. sınıf - Matematiksel modelin temel amacının, incelenen varlığın ya da sürecin davranışındaki matematiksel ilişkileri bulmak olduğunun farkındadır. - Herhangi bir modelin yararının, gerçek gözlemlerin sonuçlarının doğru tah­min edilebilirliğini sağlamasıyla oluştuğunu anlar. Her ne kadar yakın sonuçlar verse de bir modelin "gerçeğin" yerini tutan tek doğru model olmadığını bilir. - Benzetişimler (simülasyonlar) için bilgisayarların matematiksel modellerle birlikte güçlü bir araç olduğunun farkına varır. Karmaşık işlemler uygulayabilir. 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA

Yaşa göre model kullanımı 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı Yukarıda görüldüğü gibi (tablo 1), 2. Sınıf düzeyine gelene kadar öğrencilere oynadıkları oyuncaklarının gerçek yaşamdaki karşılıkları arasındaki ilişkileri fark etmelerine olanak tanınmalıdır. Bu konuda öğrencilerle sohbet etmek hayal güçlerini kullanmaları ve geliştirmeleri açısından önemlidir.

Yaşa göre model kullanımı 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı 3. ve 5. Sınıf yıllarında, doğal oyunları içinde ellerindeki modeller üzerinde değişikler yapmaya ve sınırlılıklarını tartışmaya başlarlar. Ayrıca, hayat bilgisi, sosyal bilgiler, resim gibi diğer derslerde öğrendikleriyle benzetmelerde (analoji) bulunmaya başlarlar. Doğrudan gözlemleyemedikleri olaylarla ilgili kendi zihinsel modellerini oluşturmaya ve böylece feni de anlamaya başlarlar.

Yaşa göre model kullanımı 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı 6.ve 8. Sınıf yıllarında farklı derslere ait alan bilgileri fazlalaştıkça, modelleri daha sık kullanmaya başlarlar. Farklı modellerin nasıl ve ne zaman kullanılacağını kavrar. Bilgisayarı daha rahat kullanmaya başladıklarından, bir model üzerindeki değişkenleri değiştirerek sonuçların nasıl farklılaştığını grafiklerle gösterebilir.

Yaşa göre model kullanımı 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı Lise düzeyinde, farklı alanlara ait bilgilerini birleştirebildiklerinden, matematiksel modelleri anlayarak kullanırlar. Herhangi bir olayı ya da nesneyi göstermek üzere "en iyi model"in henüz ortaya konmadığını ve her modelin kendi sınırlılıkları içinde işlediğini fark eder.

Yaşa göre model kullanımı 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Yaşa göre model kullanımı Sınıf içinde model seçimi ve kullanılmasında yukarıdaki noktalara dikkat edilmesinin, öğrencilerin modelleri aktif olarak kullanmasında ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmelerinde yardımcı olacağı düşünülmektedir.

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Modellerin gelişimi Bilimsel modellerin bir başka önemli özelliği kullanıldıkça daha iyi açıklama yapabilirlikleri açısından geliştirilebilir olması, yanında eklemeler yapılarak ve başka modellerle birleştirilerek derinleştirilebilir olmalarıdır.

Modellerin gelişimi örneği 17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Modellerin gelişimi örneği Dalton'un 1803 yılında kimyasal tepkimelerdeki kütle bağıntılarını açıklamış ancak atomla ilgili yeni bilgileri açıklamada yetersiz kalmıştır. 1897 yılında Thomson üzümlü kek modeli olarak bilinen pozitif yük içersinde negatif yüklerin yer aldığı atom modelini ileri sürmüştür.

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 1911 yılında Rutherford, Thomson'un atom modelini test etmek için bir dizi denemeler yapmış ve elde ettiği sonuçların, üzümlü kek modeliyle çeliştiğini görmüş ve atomda pozitif yükün ve kütlenin atomun merkezinde toplandığını düşünmüş ve bu merkeze çekirdek adını vermiştir. Ancak bu model de atomdaki elektronların hareketini ve çekirdek üzerine neden düşmediklerini açıklamada yetersiz kalmıştır.

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA 1913 yılında Bohr, hidrojen atomu ve tek elektronlu bazı iyonların davranışlarını açıkladığı kendi adıyla anılan atom modelini açıklamıştır. Ancak bu modelde, çok elektronlu atomların davranışlarını açıklamada yetersiz kalmıştır. Schrödinger ve Heisenberg'in katkılarıyla bugünkü modern atom teorisi geliş­tirilmiştir

17.09.2018 Yrd. Doç.Dr. Necati HIRÇA Modellerin gelişimi Bu özelliklerinden dolayı bilimsel modeller, bilimsel bir araştırmanın hem istendik ürünü hem de artçı araştırmalarının bir yol göstericisidir. Ders programlarında bilimsel modellere yer vermekle öğrencilere belli bir disipline özgü kavramsal alan bilgisini özgün öğrenebilme fırsatının yanı sıra, bilimsel bilginin nasıl ortaya çıkarıldığı ve değerlendirildiğini de görme fırsatını sunmuş oluruz