Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 8 Mart Dünya Kadınlar Günü İÜ Engelli Kadın İstihdamını Tartışıyor Paneli
Advertisements

AR-GE MÜHENDİSLİĞİ VE TEŞVİKLER İpek AKSANGÜR Yük. Çevre Müh.
KOBİLER BÜYÜR TÜRKİYE BÜYÜR! KOSGEB KONYA MÜDÜRLÜĞÜ.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI 2016 / ANKARA.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
Diyarbakır - 29 Ocak 2011 HALKBANKGAP’TA Yunus ESMER.
T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ UYGULAMALARI Bilal AKTAŞ Sanayileşme Daire Başkanı.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
Özgür IRKIÇATAL Donanım Koordinatörü
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
KAMUDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI DERNEĞİ BİLİM KURULU (KİGUDER)
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI MESSE 2016 FUAR ve İŞ GEZİSİ ORGANİZASYONU NİSAN 2016.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
LABORATUVAR DESTEKLERİ. 1. KOSGEB Laboratuvar Hizmetleri KOBİ’lerin piyasa koşullarına göre daha uygun ücretlerle test – analiz yaptırabilmeleri amacıyla;
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
İhracat Teşvikleri. Türkiye’de İthalat ve İhracat Katma Değerli Üretime Geçiş İhracatçıya Sağlanan Devlet Yardımları.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
TTH Türkiye; EIF tarafından BST Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü işbirliğinde tasarlanmıştır.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ ve HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
İhracat Genel Müdürlüğü
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Neden Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları?
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘r’
KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘f’
Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
PROJE YÖNETİM OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
HİZMET SEKTÖRLERİNE YÖNELİK MEVCUT DESTEKLER ve UYGULAMAYA KONULAN
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
Adana Teknoloji Transferi A.Ş. ve Adana ÜSAM
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi Genel Kurulu
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YENİ BAKANLAR KURULU KARARI ÇERÇEVESİNDE İSTİSNA UYGULAMASI
BATMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( )
SERBEST BÖLGELER, YURTDIŞI YATIRIM VE HİZMETLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Adana Teknoloji Transferi A.Ş. ve Adana ÜSAM
‘‘KARİYERİNDE BAŞARI SENİN ELİNDE’’
İstihdam Seferberliği 2019
HAZİRAN – ARALIK ÇALIŞMA RAPORU
Yatırım Döneminde Uygulanan Vergi İndirimi Artırılacaktır Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için,
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

Sunum İçeriği Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Nedir? Nasıl Kurulur? Kimler Yer Alır? Sağlanan Destek ve Muafiyetler Türkiye’de Teknokentler

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Nedir? Yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları bölgelere verilen isimdir.

4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu; 6 Temmuz 2001 Tarih ve 24454 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Nasıl Kurulur? Teknoloji Geliştirme Bölge başvurusu Kurucu Heyet tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığına yapılır. Bölgenin içinde veya bulunduğu ilde yer alan; ✓En az bir üniversite veya ✓Yüksek teknoloji enstitüsü yada ✓Kamu AR-GE merkez veya enstitüsü temsilcilerinden en az biri Kurucu heyetin üyeleri arasında yer almak zorundadır

TGB’lerinde Kimler Yer Alabilir ? Halen yüksek/ileri teknolojileri kullanmakta olan yerli ve yabancı firmalar Ar-Ge birimlerini TGB’lerde oluşturarak yeni Ar-Ge projeleri gerçekleştiren firmalar, Üniversite, İleri Teknoloji Enstitüsü veya Kamu Ar-Ge Merkezinin olanaklarını kullanarak yazılım veya yenilikçi teknolojiler geliştirmek isteyen KOBİ’ler, KOSGEB’in TEKMER’lerinde büyüyen firmalar, Ticarileştirilebilecek fikri olan genç girişimciler, TGB’lerde yer alabilirler.

Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Yapılan Destek ve Muafiyetler Gelir ve Kurumlar Vergisi Muafiyeti (2023 yılına kadar) Katma Değer Vergisi Muafiyeti Personel Ücret Vergileri Muafiyeti Sigorta Primi Teşviği

Gelir ve Kurumlar Vergisi Muafiyeti Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır.

KDV Muafiyeti Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların ürettikleri "sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı" şeklindeki hizmetleri KDV'den muaftır.

Personel Ücret Vergileri Muafiyeti Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden muaf tutulmaktadır.

Sigorta Primi Teşviği  Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde çalışanların sigorta primi işveren hissesinin %50’si desteklenmektedir.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri

Türkiye’de Teknokentler Türkiye’de ilk teknopark kurma düşüncesi 1980’li yılların başında üniversitelerin liderliğinde oluşmaya başlamıştır. İ.T.Ü İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası ile 1985 yılında bir teknopark uygulamasını faaliyete geçirmiştir. Daha sonra bu teknopark İ.T.Ü ile KOSGEB arasında imzalanan anlaşma gereğince Teknoloji Geliştirme Merkezi adı altında faaliyetlerini sürdürmüştür.

Mevcut durumda 63 Teknoloji Geliştirme Bölgesi Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiştir. 63 teknokent’in 49 tanesi şu an için faaliyette, diğerleri geliştirme aşamasındadır. Aralık 2015 itibariyle; faaliyette olan teknokentlerde Ar-Ge çalışmalarını yürüten firmaların sayısı 3.744’e ulaşmıştır. Bu firmaların %39’u yazılım sektöründe, %19’u Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri sektöründe, %7’si Elektronik ve %5’i Makine ve Teçhizat İmalatı alanlarında faaliyet göstermekte, ayrıca Medikal, Enerji, Kimya, Gıda, Savunma, Otomotiv gibi bir çok sektörden firmalar bölgelerde Ar-Ge faaliyetleri kapsamında yer almaktadır. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde, 2015 yılı Aralık ayı itibariyle toplam 38.239 personele istihdam sağlanmıştır. 

Türkiye’den Teknokent Örnekleri ODTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi İTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi TÜBİTAK-MAM Teknoparkı İzmir Teknopark A.Ş (İTAŞ)

Kaynaklar http://www.dtajans.com/sectiginiz-il-icin-tesvikler/teknoloji-gelistirme-bolgeleri-tesvikleri http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4691.pdf http://btgm.sanayi.gov.tr/userfiles/file/TGB%20g%C3%BCncel%20d%C3%B6k%C3%BCmanlar/ekim%202015/2014%20y%C4%B1l%C4%B1%20Endeks%20Bilgi%20Notu%20(3).pdf http://www.tgbd.org.tr/WebContent/WebContent/4707 http://pauteknokent.com.tr/dunyada-ve-turkiyede-teknokentler https://www.ulutek.com.tr/tr/galeri

Bizi Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederiz.  Eda KANDIR-Mehmet ERKOÇ