KUZU BESLEME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
Tırmanma Oğlaklar için Davranışsal bir Gereksinim mi ? Türker Savaş, Cemil Tölü, Hande Işıl Akbağ, Baver Coşkun, İ. Yaman Yurtman Çanakkale Onsekiz Mart.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
KİŞİSEL HİJYEN.
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Öğretimin Uyarlanması
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Hazırlayan: Safiye Çakır Mat.2-A
CESARETLENDİRME ve ÖVGÜ
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
AT BARINAKLARI (TAVLALAR).
KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
DÖL VERİMİ Koyunlarda ve keçilerde döl verimiyle ilgili temel özellikler Döl veriminin yetiştiricilikteki önemi Döl veriminin ıslah çalışmalarında önemi.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2017.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
TARIM KREDİ YEM HAYVANCILIK SEMİNERİ
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
Bilgilendirme Toplantısı
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
İNEKLERİN SÜT VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
Beslenme İlkeleri - 5.
Nitel Araştırmalar.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

KUZU BESLEME

EN ÖNEMLİ AMAÇ İSE PARA KAZANMAKTIR.

PEKİ BU AMAÇLARA ULAŞABİLMEK İÇİN NELERİ BİLMEMİZ VE UYGULAMAMIZ GEREKİR ?

SAĞLIK GENETİK BAKIM BESLEME AMAÇLARIMIZ BU HALKALARIN SAĞLAMLIĞINA GÖRE ŞEKİLLENECEK… SAĞLIK GENETİK BAKIM BESLEME

BİR İŞİ DOĞRU YAPABİLMENİN YOLU ; DOĞRU SORULAR SORUP DOĞRU CEVAPLARI BULMAYA ÇALIŞMAKTIR. İSTERSENİZ KUZUCULUKTA DOĞRU YOLU BULMAK İÇİN BUNDAN SONRAKİ BÖLÜMLERİ SORU – CEVAP ŞEKLİNDE İLERLEYELİM…

Kazançlı bir kuzuculuk için hangi yetiştirme tarzını (bıçaklık , damızlık , kurbanlık) benimsemeliyim ? Seçilen yetiştirme tarzına göre hangi ırkı seçmeliyiz ? Bölgemizde kazançlı kuzuculuk için süt kuzusu besi modelini ( bıçaklık ) uygulamamız gerekir. Bu modele göre etçi bir ırk ile (merinos vb..) çalışmalıyız.

Kuzumuza bakım ve besleme ne zaman başlar ? Kuzuya bakım sanıldığı gibi doğumdan sonra değil anne karnında başlamalıdır. Doğuma son 1 ay kala anneni vücut kondüsyonuna göre 100 gr’ dan başlayarak 500-600 gr kadar KOYUN SÜT kullanılması hem doğacak yavru hem de anne için olumlu katkıları olacaktır.

Kuzumuzun doğum alanı nasıl olmalıdır ? Kuru ve temiz olmalıdır. Hava ceryanı olmamalı ama bol oksijen olmalıdır. Bölüm her doğum sonrası dezenfektan yardımıyla temizlenmelidir. Doğum alanı kuzumuzun ısı kaybını önleyecek şekilde dizayn edilmeli. Resimdeki doğal ortam taklit edilmelidir.

Kuzu ile annenin birlikte kalacağı süre kaç gün olmalıdır ? En az 20 gün olmalıdır. Çünkü kuzumuzun ilk besin kaynağı tüm canlılarda olduğu gibi anne sütüdür. İşkembe gelişimi yok. Bu zaman içerisinde anne meraya salınmamalıdır.

Kuzumuzun önüne ilk ne zaman yoğun yem ( fabrika yemi ) ve kaba yem (yonca , yulaf otu ) konulmalıdır ? Fabrika yemi 21 günlükten sonra kaba yem ise 1 ay olduktan sonra (250 – 300 gr şeklinde) verilmelidir. PAPİLLA

Ne zamana kadar kuzu annesini emmelidir ? Kuzumuzun canlı ağırlığı 13-15 kg geldiğinde zaman olarak 60. günlerde kuzu anneyi emmeyi bırakmalıdır. Ama yine de sütten kesim kuzuya bağlı olarak değişir. 60. Günlerde koyunu sütten çıkarırsak daha kısa bir süreçte koça getirebiliriz.

Kuzunun yem yiyeceği ve gezineceği alan ne kadar olmalıdır ? Kuzunun rahat bir ortamda büyüyebilmesi için 0.5 – 0.6 m alana 1 adet kuzu için 20 – 25 cm alana ihtiyaç vardır. Ayrıca bir kuzu için 90-100 kg yoğun yeme 25 – 30 kg kaba yem ihtiyacı için saklama alanına ihtiyaç vardır.

Kuzu besisinde oluşabilecek hastalıklara karşı kuzuya aşı ne zaman yapılmalıdır ? Özellikle kuzu besisinde ani ölümlere ( kırağı , proza ) ilk ayını geçtikten yeme alışamaya başladığı dönemde 7-8 li karma aşı yapılmalıdır. Ektima ( ağız yarası ) için aşılama ilk 15 günlükten sonra yapılmalıdır.

YAPTIR AŞINI ARTTIR AŞINI !!! Yıl içerisinde anneye yapılması gereken aşılar var mıdır ? Entero toksemi (kırağı aşısı) Şap hastalığı Koyun keçi veba hastalığı Pasteurella aşısı Agalaksi (süt kesen ) hastalığı İç-dış parazit mücadelesi Koyun keçi ciğer ağrısı Çiçek hastalığı Bruselloz hastalığı YAPTIR AŞINI ARTTIR AŞINI !!!

Kuzu doğumu sırasında en çok nelere dikkat edilmelidir ? Doğum sıvılarından arındırma Göbek bağı temizliği Ağız sütünün hemen 1 saat içinde alınımı Kuru ve temiz bir ortam ( ısı kaybı olmamalı) E vitamini ve selenyum takviyesi Ağıza 30 dakika içinde spactem jel sıkılması

Kuzu besisinde suyun önemi nedir ? İşkembe m.o için yaşanacak ortam hazırlar. Kuru madde tüketimini arttırır. Özellikle susuzluk kuzu besisinde idrar taşı oluşumuna yol açmaktadır.

HER CANLI SUYA MUHTAÇTIR !!!!

BU ANLATIMLARA GÖRE KUZUMU NASIL BESLEMELİYİM ? 1.YOL Kuzu yaşı (gün) Kuzu besi ( enerji) yemi Kuru ot (yonca) SU SÜT 0-21 GÜN YOK VAR 21-60. GÜN 50 GR 100-200 GR 60.GÜN - KESİM SERBEST 200-250 GR

2. YOL Kuzu yaşı (gün) Kuzu başlangıç Kuzu büyütme su süt arpa Kuru yonca 0-21 gün yok var 21-60 gün serbest 100-200 gr 60-kesim %30 200-300 gr