Genel Biyoloji Laboratuvarı II Dersi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MOLEKÜLER SİSTEMATİK NEDİR ? NEREDE VE NASIL KULLANILIR?
Advertisements

DNA PURİFİKASYON YÖNTEMLERİ
Moleküler Testlerde Preanalitik Faz
PROTEİNLERİN DENATÜRE JEL ELEKTROFOREZİ İLE
ENZİMLER NEDİR?.
PROTEİNLER.
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
ELEKTROFOREZ Arş.Gör. Nahit GENÇER.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
DNA PÜRİFİKASYONU.
GENETİK MATERYAL : DNA (NÜKLEİK ASİTLER:YÖNETİCİ MOLEKÜLLER)
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
(Polymerase Chain Reaction)
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Deney No: 11 Bir Tuzun Çözünürlüğünün Tayini
ANTİJENLER.
KARIŞIMLAR.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER 1: KANDAN DNA İZOLASYONU
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
NÜKLEİK ASİTLER.
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
BİYOKİMYA I (2. DERS).
NÜKLEİK ASİT.
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
Günümüz genomik çağında modern tıp
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
Biyoinformatik.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
HÜCRE.
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
PROTEİNLER.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ.
CANLILARDA ENERJİ.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 6
MBKY Lab II: RNA izolasyonu 1. HAFTA
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 4
PROTEİNLERİN TANIMLANMASI
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 5
12 Adet Benzotiyazol Türevinin Ökaryotik DNA Topoizomeraz İnhibisyon Potansiyellerinin Araştırılması Çiğdem Özen1,2, Egemen Foto2, Zeliha Soysal2, Fatma.
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
Reverse Transkriptaz ile cDNA Üretimi
KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 10
Bitkilerde Kemotaksonomi
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Endüstri Taşlanmış jean’ların üretiminde GM organizmaların kullanımı
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
NÜKLEİK ASİTLER RNA
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
İDRAR ANALİZLERİ.
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Biyoloji dersi proje ödevi
Hazırlayan: Prof. Dr. Bilgehan Doğru
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
DNA İZOLASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası -Çamaşır suyu.
SENESENS Bitkilerin normal gelişmelerini tamamlayabilmek için gelişmenin amacına uygun olarak bazı hücre, doku ve organlarının ölmesi olayına senesens.
MOLEKÜLER MARKÖRLER VE BİTKİ ISLAHINDA KULLANIMI
Sunum transkripti:

Genel Biyoloji Laboratuvarı II Dersi Konu: DNA İzolasyonu Hazırlayan: Arş. Gör. Ayşenur YAZICI Erzurum Teknik Üniversitesi Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı, 2018

Nükleik Asit İzolasyonu ve Analizi Hücrede iki tip nükleik asit bulunur. 1) DNA 2) RNA DNA hücre içerisinde, çeşitli katyonlar, poliaminler, ve proteinlerle etkileşim içinde ve sıkı bir şekilde paketlenmiş halde bulunur. Şekil 2: DNA’nın diğer moleküllerle etkileşim halinde olduğunun gösterimi Şekil 1: DNA’nın primer yapısının gösterimi

DNA izolasyonunda hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın 3 aşama mutlaka bulunmalıdır. Hücrenin Parçalanması ve DNA’nın açığa çıkması DNA-Protein Kompleksinin ayrılması DNA’nın kimyasal yöntemlerle RNA ve Diğer makromoleküllerden ayrılması Şekil 3: DNA İzolasyonunun Şematik Hali

DNA izolasyonunda bilinmesi gereken önemli Bilgiler Genomik DNA izolasyon methodu, mitokondri DNA’sı izolasyon methodu, Kloroplast DNA’sı izolasyon Methodu, Bitki, Bakteri, fungus, Kan, Plasmid DNA’ları izolasyon Methodları birbirinden farklıdır. Sizce Neden Farklılık vardır?

(Bu kimyasallar tüm meslek hayatınızda karşınıza çıkacaktır.) 2) DNA izolasyonunda kullanılan kimyasalların özellikleri bilinmelidir. (Bu kimyasallar tüm meslek hayatınızda karşınıza çıkacaktır.) SDS = Sodium dodecyl sulfate: Hücre membranının lipopolisakkarit kısımlarını suda çözünür hale getirip, uzaklaştırır. Anyonik bir deterjandır. EDTA = 2,2',2'',2'''-(Ethane-1,2-diyldinitrilo)tetraacetic acid: Dnase aktivitesini durdurur. Mg+2 iyonları için şelatör görevi yapar. (İngilizcesi: cheating agent) Etanol: Nükleik asitlerin çöktürülmesinde kullanılır.

CTAP : Genellikle bitki hücrelerinden DNA izolasyonunda kullanılır CTAP : Genellikle bitki hücrelerinden DNA izolasyonunda kullanılır. Katyonik bir deterjandır. Lipid moleküllerine bağlanarak membran yapısını bozar. Karbonhidratların parçalanmasını sağlar. Fenol-Kloroform: Kloroform Fenol ile birleştirildiğinde proteinlerin denatürasyonunu sağlar. Tuzlar (NaCl): proteinlerin birleşerek çökelti oluşturmasını sağlarlar. (İngilizcesi: Salting-out of Proteins) Proteazlar: Proteazlar özellikle DNase ve diğer proteinlerin enzimatik olarak yıkılmasını sağlarlar. Proteinaz K en çok kullanılan enzimdir.

Şekil 4: Fenol ekstraksiyonu gösterimi Isoamyl alcohol: Köpüklenmeyi engelleyerek, protein çökeltisinin orta fazda stabil kalmasını sağlar. Fenol:kloroform:izoamilalkol oranı: 25:24:1’dir. Şekil 4: Fenol ekstraksiyonu gösterimi

Deney adı: Buğday rüşeyminden DNA izolasyonu Not: Yukarıdaki kimyasalları kullanarak DNA izolasyonunu yapabiliriz. Peki elimizdeki imkanlarla DNA izolasyonu yapabilir miyiz? Etrafımızda bulunan maddeleri laboratuvar maddelerine nasıl dönüştürürüz? Materyaller: Buğday rüşeym kısmı, buğdayın en tepesinde embriyo olarak adlandırılan, tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlayan kısımdır. Sıcak su Bulaşık deterjanı Etil alkol veya İzopropanol

Deneyin yapılışı: 1 gram Buğday rüşeymi tartılır. 50’lik falkon tüpüne alınır. 20 ml 50-60 °C’lik su eklenir. 3 dk boyunca karıştırılır. 1 ml bulaşık deterjanı ekleyerek 5 dk süresince her dakika başında invert-spin yapınız. (Not: invert-spin: alt üst ederek karıştırma) Yavaşça 15 ml %90 lık isopropil yada etil alkol eklenir. Alkol eklendikten sonra yaklaşık 15 dk beklenir. DNA boncuklar şeklinde üst yüze toplanır. Pastör pipeti ile toplanır. -20 derecede saklanır. (DNA saklama koşulu -20 derecedir.)

Nasıl bir görüntü göreceksiniz?