TEMEL GENETİK HÜCRE Yrd Doç Dr Necmi BEŞER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Çiçek DİLSİZ
Advertisements

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
GENETİK KOPYALAMA.
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRENİN YAPISI.
GENETİK.
HÜCRE.
HÜCRE.
SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemininin gelişmesi ve evrimi
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
HÜCRE ZARI. HÜCRE ZARI HÜCRE ZARINI OLUŞTURAN MOLEKÜLLER.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Hücre.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
CANLININ EN KÜÇÜK YAPI BİRİMİ
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
HÜCRE.
MERVE KEKEÇ ÜMRAN MERMERTAŞ PINAR KAYNAR
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER
HÜCRE NEDİR?.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
PROKARYOTLAR = MONERA ALEMİ
PROTEİNLER
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
  →Sentrozom ve ribozom organellerinde zar bulunmaz.  →Endoplazmik retikulum, golgi, lizozom, peroksizom ve koful organelleri tek bir zar ile sarılıdır.
HÜCRE VE YAPISI Lizozom Mitokondri Endoplazmik Retikulum Çekirdek
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 1. HAFTA.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
FEN BİLİMLERİ-7 2.ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER 1.Hücre
HÜCRE Bu sunu, üyelerinden
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
HÜCRE VE ORGANELLER DEĞERLENDİRME
Sunum transkripti:

TEMEL GENETİK HÜCRE Yrd Doç Dr Necmi BEŞER

HÜCRE Doğadaki canlıların hemen hemen tümü bir veya çok sayıda hücreden meydana gelir. Bir bireyin kendine özgü karakterlerinden sorumlu kalıtsal madde (genetik materyal) de hücrelerde bulunur ve genetik olayların temeli kalıtsal maddenin hücre içerisindeki işlevlerine dayanır.

HÜCRE Hücrenin varlığı ilk kez Hook tarafından 1665 yılında ortaya çıkarılmıştır. Yapısı ise 19. yüzyıldaki çalışmalar sonucunda anlaşılmaya başlanmıştır. Hücrelerin yapılarının, hücre içinde bulunan organellerin, hücre bölünmesinin anlaşılması genetiğin hızlı biçimde ilerlemesine temel oluşturmuştur.

HÜCRE Canlılar hücre yapılarındaki farklılıklara göre iki büyük gruba ayrılırlar Prokaryotik (Prokaryotes) Bakteriler ve mavi yeşil algler. Ökaryotik (Eukaryotes) Gelişmiş hayvan ve bitkiler de dahil diğer tüm canlı grupları. Bunların dışında tipik bir hücre yapısı göstermeyen fakat canlılık özelliği taşıyan virüsler ile, daha da basit yapılı canlı moleküller olarak viroidler

Bitki Hücresi, Hayvan Hücresi Prokaryot (Bakteri) Hücresi Hücre zarı + Hücre duvarı Hücre zarı Hücre zarı + Kapsül

PROKARYOTİK HÜCRE Prokaryotik organizmalarda hücre yapısı çok basit olup, genetik açıdan da önemli bir özellik olan nukleus bu hücrelerde yoktur, kalıtsal madenin bulunduğu bölgeye nükleoid adı verilir. Bu hücrelerde zarla çevrili hiçbir organel bulunmaz.

Prokaryotik hücre yapısı General Biology: Cell structure and function Prokaryotik hücre yapısı Prokaryotik hücrelerde 2 tip hücre duvarı bulunur Hans Christian Gram (1853 - 1938) Gram (+): - Kalın murin tabakası (peptidoglycan) - İkinci bir membran (outer) bulunmaz Gram (-): - İnce murin tabakaı (peptidoglycan) - Dışta ikinci bir membran (outer) 16.09.2018 Biyoloji Ders-2

ÖKARYATİK HÜCRE Ökaryatik organizmaların hücrelerinde stoplazma içinde bir zarla çevrili nukleus ve diğer organeller bulunur. Kalıtsal maddenin çok büyük kısmı nukleusta, bir miktarda mitokondride ve bitki hücrelerinde de ilave olarak plastidlerde bulunur.

ÖKARYATİK HÜCRE-PROKARYOTİK HÜCRE

HÜCRE ORGANALLERİ

HÜCRE ORGANALLERİ

ÖKARTATİK HÜCRE BİTKİ HÜCRESİ- HAYVAN HÜCRESİ Bitki hücresi ile hayvan hücresi arasındaki farklar Bitki hücrelerinde hayvan hücrelerine ilave olarak hücre çeperi (hücre duvarı bulunur). Hayvan hücresinde sadece hücre zarı vardır. Bitki hücrelerinde stoplazmada plastidler (Kloroplast, kromoplast, lökoplastlar) vardır. Hayvan hücrelerinde yoktur. Bitki hücresinde kofullar çok ve büyüktür. Hayvan hücrelerinde az ve küçüktür. Hayvan hücrelerinde lizozom ve sentrozom vardır. Bitki hücrelerinde yoktur. Bitki türlerinin büyük çoğunluğunda birçok hücrelerinde totipotansi (totipotancy) (bir hücreden yeni bir organizma oluşturabilme özelliği) özelliği vardır. Hayvan embriyo hücrelerinde bu özellik tam bazı hücrelerde ise sınırlı olarak vardır.

Lizozomlar

BİTKİ HÜCRESİ Her bitki hücresininde genel olarak protoplazma az çok çeperle çevrilmiştir. Hayvan hücresinde sadece hücre zarı bulunur Hücre çeperinin esas yapısını selüloz, hemiselüloz, pektin v.s. kolloidal maddeler oluşturur

BİTKİ HÜCRESİ Kolloid, bir homojen görünümlü heterojen karışımdır. Selüloz (C6H10O5)n,  bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kâğıt, yapay ipek ve patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan bir karbonhidrat.

BİTKİ HÜCRESİ-HAYVAN HÜCRSİ

Kloroplast General Biology: Cell structure and function µ µ - Kloroplastlarda fotosentezle ilişkili enzimler bulunur - Kendi şeklini değiştirebilir Kloroplastta yağ asitlerinin ve amino asitlerin sentezi gerçekleşir - Bitki immun sistemi ile ilişkili proteinler bulunur

KLOROPLAST

FOTOSENTEZ

FOTOSENTEZ

BİTKİ HÜCRESİ HAYVAN HÜCRESİ ARASINDAKİ FARKLAR BİTKİ HÜCRESİNDE TOTİPOTENSİ

Anter, polen veya diş gamet hücresinden bitki elde etme

Faklı Türlerin Melezlenmesinde Protoplast kullanma 1960: E. C. Cocking (Univ Nottingham) mantardan elde edilen enzim ile ilk protoplastı elde etti [Ticari cellulase and macerozyme 1968 e kadar pazarda yoktu]. Tütün protoplastları Protoplast fusyonu Somatic hibrids Cybrids

HAYVAN HÜCRESİNDE TOTİPOTANSİ KÖK HÜCRE Kök hücre, işlevsel olarak farklılaşmamış, yani vücudun herhangi bir organ ya da dokusunda özel bir görev yapabilmek için tam olarak olgunlaşmamış karmaşık bir yapısı olan öncül bir hücredir. Bununla birlikte bu öncül hücre bedenin başka hücrelerine dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Kök hücreleri, kabaca embriyolojik (ceninin erken evresi) kaynaklı veya erişkin insan bedeninden elde edilen türler olarak iki temel kısımda incelenir.

HAYVAN HÜCRESİNDE TOTİPOTANSİ KÖK HÜCRE Kök hücreleri başka tür hücrelere farklılaşma kapasitelerine göre 3 alt grupta incelenir: a) Sınırsız sayıda farklılaşma yeteneği olanlar (Totipotent). Bu tür hücreler ancak ceninlerin erken evresinde (embriyo) bulunurlar ve hemen her türlü vücut hücresine dönüşebilme yetenekleri vardır; b) Sınırlı sayıda farklılaşabilen, bununla birlikte organizmada birçok dokunun oluşması veya onarımı yeteneğine sahip hücreler (Pluripotent); c) Tek bir yönde farklılaşabilen hücreler (Unipotent); örnek olarak beyinden elde edilen kök hücrenin yalnızca sinir hücresine dönüşmesi verilebilir. Son iki tür hücre erişkin insan bedeninden elde edilebilirler.

HAYVAN HÜCRESİ TOTİPOTENSİ Finn Dorset koyununun meme hücresi alınıp içinde çok az besin bulunan besi kulturu ortamına yerleştirilir. Bu aç hücre bölünmesini durdurup aktif genlerini kapatıyor

HAYVAN HÜCRESİ TOTİPOTENSİ İskoç siyah başlı koyundan döllenmemiş yumurta hücresi alınıyor. Yumurta hücresinden nükleus çıkarılıyor. İçinde embroyu üretecek mekanizmalar olan boş hücre kalıyor

HAYVAN HÜCRESİ TOTİPOTENSİ İki hücre yanyana konarak ortama elekrik akımı veriliyor, elektrik akımı ile hücreler sabun köpüğü gibi birbirinin içine giriyor. İkinci akım ile doğal olarak döllenme enerjisi taklidi yaparak hücreler embriyo hücresi gibi çoğalmaya başlıyor

HAYVAN HÜCRESİ TOTİPOTENSİ 6 gün sonra hücre füzyonu ile oluşturulmuş embriyo başka bir siyah başlı hayvanın uterusuna yerleştiriliyor. Hamilelik döneminden sonra siyah başlı koyun Finn Dorset koyunun genetik olarak aynısı, beyaz başlı bir kuzu doğuruyor. İsmini Dolly koyuyorlar.

HAYVAN HÜCRESİ TOTİPOTENSİ Dolly: Başarılı bir şekilde genetik olarak klonlanmış ilk hayvan Hayvan genetiği konusunda doktorası olan İskoç bilim adamı ve ekibi tarafından klonlandı Temmuz 1996 da doğdu, Şubat 2003te akciğer kanseri, kalp hastalıkları gibi erken yaşlanma belirtisi haslalıklardan öldü

KÖK HÜCRE

KALP ÜRETİMİ