PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Advertisements

AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Program Geliştirme Modelleri
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ KAPANIŞ ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 16 HAZİRAN 2009,ANKARA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
Program Tasarım Modelleri
Etkin Öğretim Sistemi Etkin Öğretim Sistemi Ders Anlatım Föyleri
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU “VELİ UYUM” PROJESİ
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Erasmus+ KA1 Projesi: Gelişim İçin Hareketlilik
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Eğitim Bilimleri Fakültesi
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU
Program Tasarım Modelleri
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Etkili Öğretmen Kimdir?
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitsel Rehberlik.
Üst Düzey Zihinsel Özelliklerin Ölçülmesi
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
İSTASYON YÖNTEMİ.
Geniş Ölçekli Testlerde Madde Yapıları
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Test Geliştirme Süreci
PROGRAM DEĞERLENDİRME
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bilgilendirme Toplantısı
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
Türkiye’de medyaokuryazarlığı eğitimi
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri
Sunum transkripti:

PIRLS (The Project of International Reading Language Skills-Uluslararası Okuma Becerileri Projesi) Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu

PIRLS PIRLS, 4. sınıf öğrencilerinin okuma becerileri ve bu beceri ile ilişkili okul kaynakları, öğretim uygulamaları ve öğretim programları gibi çeşitli faktörlere yönelik ülkeler arası karşılaştırmaya elverişli bilgiler sunan uluslararası bir uygulamadır. Okuduğunu anlama becerisini odağa alan uygulamalarda, okuduğunu anlama testinin yanı sıra eğitimin farkı paydaşlarına çeşitli anketler de uygulanmaktadır. (Mullis, Martin, Kennedy & Foy, 2007)

Katılımcı ülkelerdeki 4 Katılımcı ülkelerdeki 4. sınıf öğrencilerinin okuma becerilerinin düzeyini ve zaman içerisindeki gelişimini incelemektedir. PIRLS’ün diğer uluslararası çalışmalardan farkı, kapsamına yalnızca okuduğunu anlama becerilerini alması ve yalnızca bu konu üzerinde çalışmasıdır. Projenin amacı, okuma becerileri açısından öğrencilerin var olan durumlarını belirlemek, ulusal ve uluslararası düzeyde karşılaştırmalar yapmak, zaman içerisinde söz konusu becerilerde nasıl bir değişim ve gelişim olduğunun izlenmesine olanak tanımak ve ülkelerin eğitim politikalarının ve uygulamalarının söz konusu becerilere olan etkilerini değerlendirme olanağı sağlamaktır. (Mullis, Martin, Gonzalez, & Kennedy, 2003).

PIRLS uygulamalarının amaçları: 4. sınıf öğrencilerinin okuma becerisi düzeylerini ve okuma alışkanlıklarını, Öğretmenlerin öğrencilere okuma becerisini kazandırmak için uyguladıkları öğretim etkinliklerinin, stratejilerin ve öğretim materyallerinin yeterli olup olmadığını, Öğrencilerin okuma becerisini kazanmalarında ailelerinin katkılarını belirlemektir. (Mullis, Martin, Gonzalez, & Kennedy, 2003).

PIRLS bağlamında okuma becerisi: «Toplum için gerekli olan veya birey tarafından değer verilen yazılı dil formlarını anlama ve kullanma yeteneği.» olarak tanımlanmaktadır (Mullis, Martin, Kennedy & Foy, 2007: 3). PIRLS, ilk kez 35 ülkenin katılımıyla 2001 yılında gerçekleştirilmiş; 2016 yılındaki son uygulamanın teknik raporu ve sonuçları yayımlanmıştır. Türkiye, PIRLS projesine 2001 yılında katılmış; ancak 2006, 2011 ve 2016 yıllarındaki uygulamalara katılmamıştır.

PIRLS uygulamalarında, iki tür metin yer almaktadır: (Mullis, Martin, Kennedy & Foy, 2016) Edebi Metinleri okurken öğrenciler: Bilgi Metinleri okurken öğrenciler: İlgili bölümleri bulur ve metin boyunca gömülü önemli ayrıntıları ayırt eder, Niyetler, eylemler, olaylar ve duygular arasındaki ilişkileri açıklar ve metin temelli destek vermek için çıkarımlar yapar, Bazı metinsel özelliklerin (Mecazi dil, soyut bir mesaj vb.) ayırt eder, Metin boyunca öykü olaylarını ve karakter eylemlerini yorumlar ve bütünleştirir. İlgili bilgileri bulmak ve ayırmak için çeşitli düzenleyici özellikleri tanır ve kullanır, Soyut veya gömülü bilgilere dayanan çıkarımlar yapar Ana fikirleri tanır ve açıklamaları sağlamak için bilgileri bir metin üzerinde bütünleştirir, Bir metnin bölümlerini karşılaştırıp değerlendirebilir, Basit metaforlar, yazarın bakış açısı gibi metin unsurlarını anlar.

PIRLS kapsamında uygulanan çeşitli anketler aşağıdaki gibidir: Öğrenci Anketi: PIRLS 2016’ya katıla her öğrenci, demografik özellikleri, ev ortamları, okul iklimleri ve okumaya yönelik tutumlarını belirlemeye yönelik sorular içeren maddelerden oluşmaktadır. e-PIRLS Anketi: Katılımcı öğrenciler, ePIRLS Yazılımı üzerinden öğrencilerin bilgisayar kullanmaya yönelik tutumları ve bu konudaki tecrübelerini belirlemek amacıyla yapılandırılmış kısa bir ankettir. Ev Anketi: Veliler tarafından yanıtlanan anket, öğrencilerin okula hazırlık süreçleri, velilerin eğitim düzeyleri ve mesleki durumlarına yönelik maddeler içermektedir.

(Mullis, Martin, Kennedy & Foy, 2016) Okul Anketi: PIRLS 2016 örneklemine dâhil olan tüm okulların idarecileri tarafından doldurulan anket, öğrenci kitlesinin demografik özellikleri, öğretim kaynaklarının ulaşılabilirliği ve okulun öğrenme ortamı hakkında bilgi toplamaya yönelik maddeler içermektedir. Müfredat Anketi: PIRLS 2016’ya katılan her ülkenin yanıtlaması gereken bu anket, okuma becerilerine yönelik müfredatın içeriği & düzenlemesi ve bu konudaki ulusal politikalara hakkında bilgi toplamaya yönelik maddeler içermektedir. Öğretmen Anketi: Öğretmenler tarafından yanıtlanan anket, öğretmenlerin profesyonel gelişimleri, mesleki tecrübelerinin yanı sıra okuma becerilerinin gelişimi, öğretim etkinlikleri ve stratejileri hakkında bilgi toplamaya yönelik maddeler içermektedir. (Mullis, Martin, Kennedy & Foy, 2016)

KAYNAKLAR Mullis, I. V. S., Martin, M. O., Gonzalez, E. J., & Kennedy, A. M. (2003). PIRLS 2001 international report. Boston: International Study Center, Lynch Schhol of Education, Boston College. Mullis, I. V. S., Martin, M. O., Kennedy, A. M., & Foy, P. (2007). PIRLS 2006 international report. Boston: International Study Center, Lynch Schhol of Education, Boston College. Mullis, I. V. S., & Martin, M. O. (2016). PIRLS 2016 Assessment Framework. http://timssandpirls.bc.edu/pirls2016/framework.html adresinden 25 Ocak 2018 tarihinde alınmıştır.