NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
Advertisements

Nicel-Nitel Araştırma Yöntemleri
CASE STUDY ÖRNEK OLAY (DURUM) ÇALIŞMASI SEDA ÇIRAY
Kuram Oluşturma Durum Çalıması Eylem Araştırması Alımlama Çalışması
Yrd.Doç.Dr. Ali Murat SÜNBÜL Selçuk Üniversitesi, Egt.Fak.
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Tarama araştırmaları (TA)
Nicel Araştırma Yöntemleri
SOSYAL BİLİMLERDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik
Evren Örneklem Hazırlayan Doç. Dr. Mustafa Akdağ.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
(Sosyolojik Düşünme: Yöntem ve Teknikleri)
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
NİTEL ÇALIŞMALARDA ODAK GRUP GÖRÜŞMELERİ* HÜSEYİN CANERİK DERS ÖDEVİ EYZ 504 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ YARD. DOÇ. DR. ALİ TEMEL Maltepe Üniversitesi.
Analiz süreci Verilerin işlenmesi görsel hale getirilmesi sonuç çıkarma ve onaylama Strauss ve Corbin nitel analizi Betimsel analiz İçerik analizi olmak.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 13
GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK Validity and Reliability
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 1
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Nitel Araştırma Desenleri (Etnografya)
EYLEM ARAŞTIRMALARINDA DİYALEKTİK DÖNGÜSÜ
Mehmet ÖZŞAVLI. Nitel Araştırma Nedir? Nitel Araştırma gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların.
Nitel Veri Analiz Programlarının Veri Analizinde Kullanılması
Betimsel Analiz Ne? Yüzeysel Kavramsal Yapı bellidir
Nitel Araştırma Desenleri (Gömülü Teori)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
NITEL ARAŞTIRMALARDA PLANLAMA
Verilerin Toplanması I
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Problemi Tanımlama.
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
KARMA YÖNTEM.
NİTEL VERİLERİN ÇÖZÜMLENMESİ
Literatür Taraması.
ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel araştırma türleri
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Nicel Araştırmalar II.
Nitel Araştırmalar I.
Anket ve Likert Ölçekler
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Güvenirlik Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK

Nitel araştırmada geçerlik, araştırmacının araştırdığı olguyu, olduğu biçimiyle ve olabildiğince yansız gözlemesi anlamına gelmektedir (Kirk ve Miller, 1986). İç geçerlik, araştırma sonuçlarına ulaşırken izlenen sürecin çalışılan gerçekliği ortaya çıkarmadaki yeterliğidir (LeCompte ve Goetz, 1982). Belirlenen kategorilerin ve yorumların gerçekleşen doğrularla örtüşmesine ve gerçeği yansıtmasına bağlıdır (Büyüköztürk ve diğ., 2011). Araştırmacının sürekli olarak kendisini ve araştırma süreçlerini eleştirel bir gözle sorgulaması ve elde ettiği bulguların ve sonuçlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını denetlemesi beklenmektedir (Yıldırım ve Şimşek, 2011).

Dış geçerlik ise elde edilen sonuçların benzer gruplara ya da ortamlara aktarılabilirliğine ilişkindir (LeCompte ve Goetz, 1982). Büyüköztürk ve diğ. (2011)’ne göre nitel araştırmaların genellenebilirliğini düşüren etmenler; geniş bir örneklemi temsil etmemesi, amacının belli bir olgunun derinlemesine anlaşılmasını sağlamak olması, seçilen yöntemin yapılan çalışmaya özgü olmasıdır.

İç Güvenirlik LeCompte ve Goetz (1982), iç güvenirlik konusunda şu stratejileri önermektedir: Aynı araştırmayı birden fazla araştırmacının dâhil edilmesini, Elde edilen verilerin analizinde bir başka araştırmacının kullanılması ve ulaşılan sonuçların teyit edilmesini önermektedir.

Dış Güvenirlik Dış güvenirlik, araştırma sonuçlarının benzer ortamlarda aynı şekilde elde edilip edilmeyeceğine ilişkindir (LeCompte ve Goetz, 1982). Araştırmacı, araştırma sürecindeki kendi konumunu açık hale getirmelidir. Elde edilen verilerin analizinde kullanılan kavramsal çerçeve ve varsayımları tanımlamalıdır. Araştırma sürecinde oluşan sosyal ortamları ve süreçleri tanımlamalıdır.

Creswell (2009) güvenirlik için, araştırmacı ve başka birinin kodlarının çapraz kontrol edilmesini ve kodlayıcılar arası anlaşma/uyuşmayı önermektedir. Miles ve Huberman (1994), iyi bir nitel güvenirlik için kodlayıcılar arası tutarlılığın en az %80 olmasını tavsiye etmektedir.

Creswell (2009), geçerlik için başlıca sekiz strateji önermiştir: çeşitleme, katılımcı teyidi, ayrıntılı betimleme, teyit edilebilirlik, tutarlık incelemesi, uzun süreli etkileşim, uzman incelemesi, akrandan bilgi almadır (peer debriefing)

İç geçerlik yerine bu kavram kullanılmıştır İç geçerlik yerine bu kavram kullanılmıştır. Araştırma sürecinin ve sonuçlarının açık, tutarlı ve başka araştırmacılar tarafından teyit edilebilir olması gerekir (Lincoln ve Guba, 1985). Nitel araştırmada ‘’genelleme’’ yerine ‘’aktarılabilirlik’’ kavramının benimsenmesi, araştırma sonuçlarının doğrudan benzer ortamlara genellenemeyeceği ancak bu tür ortamlara sonuçların uygulanabilirliğine ilişkin geçici yargılara ulaşılması ve test edebilecek hipotezler oluşturulması anlamına gelmektedir (Yıldırım ve Şimşek, 2011).

Lincoln ve Guba (1985), güvenirlik kavramı yerine nitel araştırmada tutarlık kavramını önermektedir. Lincoln ve Guba (1985), nitel araştırmacılara nesnellik kavramı yerine teyit edilebilirlik kavramını önermiştir. Araştırmacıdan beklenen ulaştığı sonuçları topladığı verilerle sürekli olarak teyit etmesi ve bu çerçevede okuyucuya mantıklı bir açıklama sunabilmesidir.

Özetle… Nitel araştırmalarda araştırma soruları, nicel araştırmalardaki gibi araştırmanın başlangıç noktasını oluşturmaz. Araştırma süreci boyunca araştırma sorularında değişme ve gelişmeler olabilir. Nitel araştırmacı, yaptığı her açıklamanın ve vardığı her sonucun sürekli olarak nedenlerini ortaya koymalı ve bu nedenleri destekleyici bulguları okuyucuya sunmalıdır. Nitel araştırmalarda, nicel araştırmalarda olduğu gibi sistematik ve her aşaması önceden planlanmış bir araştırma deseni yoktur.

Kaynaklar Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2011). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: PegemA Yayıncılık. Creswell, W. J. (2009). Research design: Qulitative, quantitative, and mixed methods approaxhes (3rd ed.). Thousand Oaks, CA: Sage. Kirk, J. ve Miller, M. L. (1986). Reliability and validity in qualitative research. Beverly Hills: Sage Publications. Lecompte, M. D. ve Goetz, J. P. (1982). Problems of reliability and validity in etnographic research. Review of Educational Research, 52, 31-60. Lincoln, Y. S. ve Guba, E. G. (1985). Naturalistic inquiry. Beverly Hills, CA: Sage Publications, Inc. Miles, M. B. ve Huberman, M. (1994). Quaitative data analysis: A expanded sourcebook (2. Baskı). Thousand Oaks, CA: Sage. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.