OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Advertisements

SA Ğ LIKLI BESLENME NED İ R? İ L HALK SA Ğ LI Ğ I MÜDÜRLÜ Ğ Ü BULA Ş ICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR Ş UBES İ.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
SPORCU BESLENMESİNDE TEMEL İLKELER Prof. Dr. Gülay Koçoğlu Cum. Üni. Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D.
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DERSİ ZEYNEP KARADERE.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARINDA
SİNDİRİM SİSTEMİ.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ Karbonhidratlar-Proteinler-Yağlar
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Defnem Anaokulu 2017 Haziran Ayı Yemek Listesi
Defnem Anaokulu 2017 MAYIS Ayı Yemek Listesi
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SPORCU BESLENMESİ.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltır. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Serdar Erşeker Mehmet Şen
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
06/02/2017 KUŞLUK/İKİNDİ-Haşlan mış Yumurta,Kaşar Peyniri,
İŞÇİ BESLENMESİ.
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Vitaminler.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
ŞUBAT 2019 Aylık Yemek Menüsü
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ TUNCELİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ

OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ

Sizce Sağlıklı Beslenme Nedir? Dyt. Hediye ARIÖZ

BESLENME İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini vücuduna alıp kullanabilmesidir. Dyt. Hediye ARIÖZ

BESİNLER VE BESİN ÖĞELERİ BESİN ÖĞELERİNİ TANIYALIM…

ENERJİ VERİRLER. Enerjinin yarısı karbonhidratlardan karşılanır. Dyt. Hediye ARIÖZ

POSA; Bağırsak hareketlerini düzenler! Dyt. Hediye ARIÖZ

BASİT ŞEKER Dyt. Hediye ARIÖZ

M E Y V E S U Y U 100 ml 100 ml portakal suyu 12.7 g Karbonhidrat 52,5 kkal Enerji C vitamini YOK!!! 100 ml portakal suyu 8,8 g Karbonhidrat 45 kkal Enerji 31 mg C vitamini!!! Dyt. Hediye ARIÖZ

PROTEİNLER Hücrelerin büyüme-gelişmesi, onarımı, işlevi ve yapısı için gerekli öğelerdir. Protein bu dönemin vazgeçilmez besin öğesidir. Dyt. Hediye ARIÖZ

Günlük proteinin yarısı hayvansal kaynaklılardan karşılanmalıdır. Hayvansal Proteinler ET SÜT YUMURTA Bitkisel Proteinler TAHILLAR KURUBAKLAGİLLER Dyt. Hediye ARIÖZ

YAĞLAR Vücut için önemli bir enerji kaynağıdır. Yağda çözünen vitaminlerin vücutta kullanılabilmesi için gereklidir. ÖRNEK: Salatalara zeytinyağı eklenerek tüketilmesi Özellikle beyin ve göz sağlığı için önemlidir. Dyt. Hediye ARIÖZ

Beslenme ile Alınan Yağlar Katı Yağlar Sıvı Yağlar Tereyağı Katı margarinler Yağlı et ve süt ürünleri Kuyruk yağı, iç yağı Zeytinyağı Fındık yağı Ayçiçek Y. Mısırözü Y. Kanola Y. Soya yağı Dyt. Hediye ARIÖZ

VİTAMİNLER A VİTAMİNİ ; Görme C VİTAMİNİ ; Hastalıklara karşı koruyucu Diş eti sağlığı B GRUBU VİTAMİNLERİ ; Kan yapımı, Kas ve sinir sistemi sağlığı için gerekli Dyt. Hediye ARIÖZ

D VİTAMİNİ En iyi kaynağı güneştir. Deriden sentezlenir. Kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Az miktarda karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde bulunur. D VİTAMİNİ Yazın; Kollar açık şekilde Kuşluk vakti veya ikindi saatlerinde Yaklaşık 6-8 dakika Kışın; Eller ve yüz açık, Öğle saatinde, 7-40 dakika (deniz seviyesinden uzaklığa bağlı olarak) Dyt. Hediye ARIÖZ

Vücudumuzda en çok bulunan mineral KALSİYUM Vücudumuzda en çok bulunan mineral KALSİYUM Dyt. Hediye ARIÖZ

Vücudumuzda çok önemli görevleri olan bir mineraldir. DEMİR Vücudumuzda çok önemli görevleri olan bir mineraldir. Yetersizliğinde kansızlık gelişir. Yorgunluk ve halsizlik görülür. Öğrenme yavaşlar. Dyt. Hediye ARIÖZ

İYOT Tiroid bezinin çalışması Büyüme Zihinsel Gelişim İYOTLU TUZ Balık gibi deniz ürünleri 1 tatlı kaşığı (5-6 g) aşmamalı! Dyt. Hediye ARIÖZ

SU Dyt. Hediye ARIÖZ

BESİNLER VE BESİN ÖĞELERİ BESİN GRUPLARIMIZI TANIYALIM…

SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ Protein ve kalsiyum kaynağıdır. Kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Büyüme ve gelişme için gereklidir. 2-3 su bardağı süt veya yoğurt (350 -450 gram) + Bir dilim peynir (30 gram) Dyt. Hediye ARIÖZ

ET- YUMURTA- KURUBAKLAGİL Protein ve demir kaynağıdır. 2-3 köfte büyüklüğünde et-tavuk-balık-hindi + Her gün 1 adet yumurta + Haftada 3-4 kez 1 tabak kurubaklagil yemeği Dyt. Hediye ARIÖZ

Vitamin, mineral ve posa içerir. SEBZE VE MEYVELER Vitamin, mineral ve posa içerir. 5 Günde Meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmeleri tercih edilmelidir!!! 400 g Dyt. Hediye ARIÖZ

4-6 orta dilim ekmek (200-300 gram) EKMEK VE TAHILLAR Enerji verirler. 4-6 orta dilim ekmek (200-300 gram) + 1 küçük kase (6-8 yemek kaşığı) pilav veya makarna veya 1 orta dilim börek 1 kase tahıl çorbası Dyt. Hediye ARIÖZ

Boy uzaması= 5-7 cm/yıl Dyt. Hediye ARIÖZ

Ağırlık artışı= 2.25-2.75 kg/yıl Dyt. Hediye ARIÖZ

Guatr BESLENME SORUNLARI Kabızlık Zayıflık Kansızlık Şişmanlık Hastalıklar (grip yüksek ateş) Kansızlık BESLENME SORUNLARI Şişmanlık Diş çürükleri Guatr Kabızlık Dyt. Hediye ARIÖZ

ENERJİ DENGESİ NEDİR? ENERJİ DENGESİ Enerji harcaması Enerji alımı Dyt. Hediye ARIÖZ

Şişmanlık… Düzensiz beslenme Yetersiz fiziksel aktivite Fast-food tüketimi Televizyon karşısında yemek yeme Dyt. Hediye ARIÖZ

Fast – Food Beslenme Yetersiz Fazla Tuz Basit karbonhidrat Kolesterol Yağ, doymuş yağ Posa A, C vit, B2 vit, Folik asit Demir, kalsiyum Dyt. Hediye ARIÖZ

ŞİŞMAN ÇOCUK ŞİŞMAN YETİŞKİN ŞEKER HASTALIĞI KANSER KALP-DAMAR HASTALIĞI KANSER Dyt. Hediye ARIÖZ

Öğün atlama Fast-food tüketimi Yetersiz sebze -meyve tüketimi Dyt. Hediye ARIÖZ

Şekerli yiyecek ve içecek tüketimi Reklamlardan etkilenme Yanlış harçlık kullanımı Dyt. Hediye ARIÖZ

Özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinler kesinlikle satın alınmamalıdır. Dyt. Hediye ARIÖZ

ÖĞÜN DÜZENİ “2.5 - 3 saatlik aralıklarla” Günde 6 öğün 3 ARA ÖĞÜN 3 ANA ÖĞÜN “2.5 - 3 saatlik aralıklarla” Dyt. Hediye ARIÖZ

altIn anahtarI KahvaltIdIr Uykuda süren açlıktan sonra yoğun bir güne sağlıklı bir şekilde başlamanın altIn anahtarI KahvaltIdIr Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı olduğu görülmüştür. Dyt. Hediye ARIÖZ

KAHVALTI MENÜ-4 MENÜ-1 Süt Peynir Peynirli Poğaça Haşlanmış yumurta Mandalina/portakal MENÜ-5 Peynirli omlet Domates, salatalık Ekmek MENÜ-6 Tahin-pekmez Portakal MENÜ-1 Peynir Haşlanmış yumurta Taze meyve suyu Ekmek MENÜ-2 Süt Domates, salatalık MENÜ-3 Kaşarlı tost Dyt. Hediye ARIÖZ

Ara Öğünlerde; Cips Kızartmalar Şekerlemeler Gazlı İçecekler Ayran, süt Peynirli sandviç Meyve Taze sıkılmış meyve suları Ev yapımı kek,poğaça Dyt. Hediye ARIÖZ

Enerji: 383 kkal Karbonhidrat: 46 gram Protein: 18 gram Yağ: 13 gram Kalsiyum: 323 mg Demir: 2.2 mg C vitamini: 52 mg Enerji: 511 kkal Karbonhidrat: 69 gram Protein: 8 gram Yağ: 21 gram Kalsiyum: 73 mg Demir: 0.5 mg C vitamini: 32 mg Dyt. Hediye ARIÖZ

Enerji: 493 kkal Karbonhidrat: 63 gram Protein: 21 gram Yağ: 17 gram Kalsiyum: 390 mg Demir: 2.7 mg C vitamini: 43 mg Enerji: 875 kkal Karbonhidrat: 104 gram Protein: 19 gram Yağ: 36 gram Kalsiyum: 59 mg Demir: 3.5 mg C vitamini: 12 mg Dyt. Hediye ARIÖZ

Enerji: 600 kkal Karbonhidrat: 53 gram Protein: 32 gram Yağ: 28 gram Kalsiyum: 331 mg Demir: 5 mg C vitamini: 27 mg Dyt. Hediye ARIÖZ

Tuzlu besinlerin tüketimini azaltın. Masada tuz kullanmayın. Rafine edilmiş tahıllar yerine tam taneli tahılları tüketmeyi tercih edin. Tuzlu besinlerin tüketimini azaltın. Masada tuz kullanmayın. Dyt. Hediye ARIÖZ

Tahıllar ve kurubaklagiller birlikte tüketilmelidir. Et, kurubaklagil, yumurta gibi demir kaynağı besinler mutlaka sebze, salata, taze sıkılmış meyve suyu gibi C vitamini kaynağı besinlerle tüketilmeli Dyt. Hediye ARIÖZ

GÜNDE EN AZ 60 DAKİKA aktif olarak geçirilmeli Haftada en az 3 gün tempolu, kas ve kemikleri güçlendirici aktiviteler yapılmalı. ÖRNEK: Yürüme, koşma, aerobik, bisiklete binme, yüzme, ip atlama, oyun oynama gibi Dyt. Hediye ARIÖZ

Günde en fazla 2 saat TV Dyt. Hediye ARIÖZ

Sağlıklı beslenme için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Dyt. Hediye ARIÖZ

Özellikle yemek yemeden önce ve sonra, Tuvalete girdikten sonra, Dışarıda oyun oynadıktan sonra, Dışarıdan eve gelince elleri uygun şekilde yıkama Dyt. Hediye ARIÖZ

TEŞEKKÜRLER… Dyt. Hediye ARIÖZ