Türkiye Turizm Çekiciliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEKİRDAĞ & YALOVA SEMA ATİLA.
Advertisements

OSMANLININ BALKANLARDA Kİ ESERLERİ
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
Minia Ereğli Projesi Cehennem Ağzı Mağaraları
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
Anadolu Arkeolojisi GSB 109 Doç. Dr. Billur Tekkök Güz 2006
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
BURSA.
Safranbolu
Medeniyetlerin kesişim noktası
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Bünyamin GÜNAYDIN ( Sınıf Öğretmeni )
“ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME” DERSİ ÖDEVİ
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 1.KONU ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
MARDİN ŞEHRİM.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
BalkanlardakI osmalI eserleRI
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
TM (EA) PUAN TÜRLERİ YGS – LYS Bİ LGİ
DİYARBAKIR İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Ülkemizin Güzel Yerleri
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
SULTAN AHMET CAMİİ.
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ADIM ADIM TÜRKİYE GÜZEL TÜRKİYE’M-2.
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
MARDİN.
ADIYAMAN.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
TÜRKİYE.
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
ADIM ADIM TÜRKİYE BATUHAN ÖZDEM.
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
İLK TÜRK BEYLİKLERİ ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
Ankara Ankara Güzel Ankara
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
ŞEHİRLER VE TARİHİ ESERLER
ATATÜRK CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU ULU ÖNDER ATATÜRK’ÜN İSTİRAHATINI YAPTIĞI YER.
MİDYATIN TARİHİ SOKAKLARI VE MAHALLELERİ. ZAZ Mardin'in Midyat ilçesinde, Kul Dağı'nın tepeleri üzerine kurulu köyler var. Bu köyler Tur Abdin Köyleri.
MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
MARDİN. Eski Mardin Yeni Mardin Yüzölçümü: km² İl Merkezi Nüfusu: Toplam İl Nüfusu: (2011 yılı) İl Trafik No: 47 İl Telefon Kodu:
Sunum transkripti:

Türkiye Turizm Çekiciliği Diyarbakır Şehrinin; Doğal, Tarihi ve Kültürel Çekicilikleri Süleyman Emre ÖZTURAN 135321126

1. Doğal Çekicilikler 2. Tarihi Çekicilikler 3. Kültürel Çekicilikler

1. DOĞAL ÇEKİCİLİKLER Dicle Nehri Vadisi Dicle Nehri Türkiye’de doğup birçok kolları olan ve Irak topraklarına geçip orada Fırat’la birleşerek Şattülarap’ta Basra Körfezi'ne dökülen nehirdir

1. DOĞAL ÇEKİCİLİKLER Karacadağ Silvan ile Hasankeyf arasında yer alan Hasuni Mağaraları Lice’deki Bırkleyn Mağaraları Ergani Sesverenpınar köyündeki Hilar mağaraları

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER 2.1 Neolitik Yerleşmeler: Ergani’de Çayönü: Diyarbakır il merkezinin kuzeybatısında, Ergani İlçesi'nin 7 km. güneybatısında yer alan bir höyüktür. Höyük, 4,5 metre yükseklikte 160 x 350 metre boyutlarında yayvan, geniş bir tepe üzerindedir

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER Bismil-Gridimse Ziyarettepe Kenantepe Salattepe Gricano Müslümantepe Kortiktepe Boztepe Demirci Höyük Yapılar Höyük Kavuşantepe Tilalo

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER 2.2 Kale ve Surlar: Diyarbakır Surları; Diyarbakır Surları: Çin Seddi'nden sonra en uzun sur olması ile ünlenen Diyarbakır Surları 5.5 km uzunluğunda ve 7-8m yüksekliğindedir.16 kalesi ve 5 çıkış kapısı olan siyah bazalt surlar, kentin en ilgi çekici yeridir.

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER Eğil Kalesi Silvan Surları Çınar’da Zezevan Kalesi

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER 2.3 Dini Yapılar: Hz. Süleyman Camii Ulu Camii Nebi (peygamber) camii Safa (Parlı) camii Dört Ayaklı Minare (Şeyh Mutahhar ya da Muallak) Camii Mimar Sinan’ın yaptığı camiler (Hadım Ali Paşa, İskender Paşa, Behram Paşa, Melek Ahmet Paşa Camileri) Saint Corc Kilisesi Meryem Ana (Mor Yakup) Kilisesi Mar Petyun Kilisesi Surp Sarkis Kilisesi Protestan Kilisesi Ermeni Katolik Kilisesi Surp Giragos Kilisesi

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER Komutan Atatürk Müzesi Gazi Köşkü (Seman Köşkü) 2.4 Atatürk’ün Kullandığı Mekânlar: Komutan Atatürk Müzesi Gazi Köşkü (Seman Köşkü)

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER 2.5 Medreseler: Zinciriye Medresesi Mesudiye Medresesi Ali Paşa Medresesi

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER 2.6 Han ve Hamamlar: Deliller Hanı (Hüsrev Paşa Hanı) Hasan Paşa Hanı Vahap Ağa Hamamı Melek Ahmet Hamamı Kadı Hamamı

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER 2.7 Türbeler: Sultan Suca İskender Paşa Şeyh Abdülcelil Sarı Saltuk Zincirkıran Lalabey

2. TARİHİ ÇEKİCİLİKLER 2.8 Köprüler: Ongözlü Köprü-Dicle Köprüsü; Köprü, yazıtından anlaşılacağı üzere Mervaniler devrinde Diyarbakır hükümdarı Nizamüddevle Nasr tarafından 1065 tarihinde yaptırılmıştır.

Malabadi Köprüsü; Artuklu Beyliği tarafından 1147 yılında yapılmıştır Malabadi Köprüsü; Artuklu Beyliği tarafından 1147 yılında yapılmıştır. Yedi metre eninde ve 150 metre uzunluğunda bir köprüdür. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 metredir. 

3. KÜLTÜREL ÇEKİCİLİKLER a. Yaşayan Kültür: Diyarbakır mutfağı Eylül ayında düzenlenen kültür ve sanat festivali (Karpuz Festivali) Nevruz/Newroz (Bahar Bayramı) El sanatları (dokumacılık, altın-gümüş işçiliği, bakırcılık, çömlekçilik, yemenicilik, geleneksel giyim-kuşam)

3. KÜLTÜREL ÇEKİCİLİKLER b. Geçmiş Kültür:   El-Cezeri ve eserleri Cahit Sıtkı Tarancı’nın evi Ziya Gökalp Müzesi Cemil Paşa Konağı Eski Diyarbakır sokakları ve evleri

Kaynaklar   Güney, E., (1991). Diyarbakır ve Yöresinde Doğa-Kültür Turizmi. Dicle Üniversitesi Rektörlük Yay. No: 4. Diyarbakır. Gürgen, G., (2002). Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Yay No: 12. Diyarbakır. Özgen, H. ve Aytekin, H., (2004). Taşlar ve Düşler Diyarbakır. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür ve Sanat Yayınları. İstanbul. Özgüç, N., (2003). Turizm Coğrafyası Özellikler ve Bölgeler. İstanbul. Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2007). Konaklama İstatistikleri (Turizm İşletme Belgeli). T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Yayınları. Ankara. Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verileri (2009). Diyarbakır Turizm Danışma Bürosu Verileri (Nisan 2008- Mart 2009).