PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
Advertisements

PROGRAMLAMA NEDİR?. Genel olarak programlama : Kulanıcıların isteklerinin karşılayacak muhasebe, stok, oyun işletim sistemi gibi programlamaya oluşturacak.
 Algoritma bir uygulamanın, işin oluşun işlem basamaklarının teker teker yazarak çözümleme ve sonucuna varmada izlenecek yoldur. Algoritma programcılık.
PROGRAMLAMA NEDİR? GENEL OLARAK PROGRAMLAMA ;. Kullanıcıların isteklerini karşılayacak muhasebe, Stok, oyun, işletim sistemi gibi programları oluşturacak.
PROGRAMLAMA NEDİR ? GENEL PROGRAMLAMA. PROGRAMLAMA NEDİR?  Kullanıcıların isteklerini karşılayacak muhasebe stok,oyun, işletim sistemi gibi programları.
 Genel olarak progamlama kulanıcıların istekleri karşılayacak muhasebe Stok,oyun,işletim sitemi gibi progamlama oluşturulacak alt yapı (Kodları) hazırlamaktır.Yani.
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) Laboratuvar Entegrasyonu İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Materyal Hazırlama Yönergesi Nisan, Materyal Ödevi2 Materyal Hazırlama Hazırlanan materyal vize sınavı yerine geçecek. Materyal ödevlerinin en son.
PAZARLAMA MEVZUATI Paket Tur Sözleşmeleri. ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan di ğ er turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ZAMAN YÖNETİMİ-2 Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN. Zaman Yönetimi Süreci 1-Zaman kullanım analizi: Amaç, zamanın nereye harcandığını belirlemektir. Bireyler.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Toplu Taşıma Araçlarına Biniş ve Araçlardan İnişler
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
CEZA EVLERİNDE BÜYÜMEK ZORUNDA KALAN ÇOCUKLARA GERÇEK HAYATI TANITMA ÇALIŞMASI MERVE NUR ÜNER.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Öğretimin Uyarlanması
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
HAYIR DEMEK HERŞEYİ ÇÖZERMİ?
FİİLLERDE ÇATI.
Problem Çözme ve Algoritmalar
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
İleri Algoritma Analizi
Bilginin Organizasyonu
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
VAVEYLA OTEL ZİNCİRLERİ
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Test Geliştirme Süreci
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRETİM İLKELERİ.
Tezin Olası Bölümleri.
Rastgele Nesneler Dersi
Nitel Araştırma Süreci
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
HUKUK BAŞLANGICI 4.
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
İleri Algoritma Analizi
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Öğrenme Psikolojisi Kuramları: Davranışçı Yaklaşım IV
Sunum transkripti:

PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMA

PROBLEM ÇÖZME Bireylerin yaşadığı çevreye uyum sağlaması durumunda ortaya çıkan olumsuzluklar ve çatışmalar problem olarak değerlendirilir Bu durumdaki birey ve grupların ortaya çıkan olumsuzluklar ve çatışmalarla yapacakları mücadeleye de problem çözme denir.

Temel Problem çözme aşamaları Problemin tanımlanması Problemin sebeplerinin belirlenmesi Çözüme ilişkin planlamanın yapılması Planların uygulanması Sonuçların gözden geçirilmesidir.

Örnek Problem: Pazartesi günü Cansu’nun yatana kadar bir takım işleri yapması gerekmektedir. Örneğin; öğretmeni Cansu’ya proje ödevi vermiştir. Annesi ise Cansu’nun ev işlerinde kendisine yardımcı olmasını ve evlerine gelecek misafirler için kek yapmasını istemiştir. Ev de kek yapmak için ise bazı malzemeler eksiktir ve bunları markete gidip alması gerekmektedir. Ayrıca arkadaşı Zeynep’ten ödünç aldığı kitabı Zeynep dershaneye gitmeden önce evine götüreceğine söz vermiştir. Bu arada sağlıklı beslenmek için yemeklerini de atlamaması gerekmektedir. Okuldan eve geldikten yatana kadar olan sürede bütün bunların hepsini eksiksiz yapması gerekmektedir. Cansu’nun bütün bunları unutmadan eksiksiz yapması için öncelikle ne yapması gerekir?

Örnek Problem: TANIMLAMA Yapılacak işler: 13’de eve varılacak proje ödevi yapılacak Kek yapılacak Kek için eksik malzemeler alınacak Zeynep’in kitabı götürülecek Öğle ve akşam yemekleri yenecek

Örnek Problem: PLAN 13.00 Eve gel 13.10 Yemeğini ye. 13.30 Zeynep’ten aldığın kitabı oku. 15.00 Zeynep’e kitabı götür. 15.15 Dönerken marketten ; 5 yumurta, un, şeker al. 15.30 Keki yap 17.00 Proje ödevine başla. 19.00 Haberleri izle 20.00 akşam yemeğini ye 21.00 Kitap oku. 22.00 Uyu

Planların Uygulanması 13.00 Eve Gel 13.10 13.30 15.00. 15.15 15.30 17.00. 19.00 22.00 20.00 21.00

AL-GO-RİT-MA

ALGORİTMA Belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için çizilen yola algoritma denir. Genellikle programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır. Başka Bir Deyişle Algoritma Algoritma bir uygulamanın, işin, oluşun vb. işlem basamaklarını adım adım yazarak çözümleme ve sonuca varmak için izlenecek yoldur.

Algoritma ikiye ayrılır: 1- İşlem Adımları Algoritması: Her hangi bir sorunun çözümü için izlenecek yolun adımlar halinde yazılmasıdır. 2- Akış Şeması Algoritması Her hangi bir sorunun çözümü için izlenecek yolun adımlarının çizilmesidir.

Bir Algoritma: 1. Başı olmalıdır 2. Basit olmalıdır 3. Problemin çözümünü mümkün olan en az adımla, en kısa sürede gerçekleştirmelidir 4. Adımlar açık ve anlaşılır olmalıdır 5. Adımların sıralaması çok önemlidir 5. Kullanışlı olmalıdır 6. Sonu olmalıdır Sonu olmayan çözüm önerilerine algoritma değil sonsuz döngü denir

ÖRNEK 1: Yazın hava çok sıcak ve sıcaktan bunalıyorsunuz Sıcaktan bunalmak bir problemdir Birden çok çözüm yolu olabilir.

Örnek 1’in Algoritması: ADIM 1: Başla ADIM 2: Sıcaktan Bunalıyor musun? ADIM 3: Evet ise Adım 5’e git ADIM 4: Hayır ise Adım 6’ya git ADIM 5: Bir bardak su iç ADIM 6: İşine devam et ADIM 7: Dur

Manisa’dan İstanbul’a gitmek için bir algoritma oluşturun. Örnek 2: Manisa’dan İstanbul’a gitmek için bir algoritma oluşturun. Burada öyle bir algoritma oluşturmalıyız ki algoritmanın sonunda İstanbul’da olmalıyız.

Örnek 2’nin Algoritmaları 1.YOL: 1.adım: Başla -Evden çıkarım. 2.adım: Otogara giderim. 3.adım: İstanbul’a bilet alırım. 4.adım: Otobüse binerim. 5.adım: 8 saat yolculuk yaparım. 6.adım: Bitiş - İstanbul’da inerim. 2.YOL: 1.adım: Başla - Evden çıkarım. 2.adım: İstanbul’a bilet alırım 3.adım: İzmir otogara giderim 4.adım: Hava alanına giderim. 5.adım: Uçağa binerim. 6.adım: 1 saat yolculuk yaparım. 7.adım: Bitiş - İstanbul’da inerim. Unutmayın bir problemin birden çok çözüm yolu olabilir

Örnek 3 Angry Birds kötü domuzcuğa gidip onu uzaklaştırmak istiyor. Ama nasıl gideceğini bilmiyor ona yardım edelim mi? Hadi birlikte adım adım Angry Birds’ün neler yapması gerektiğini düşünelim ve algoritmasını çıkaralım.

Örnek 3’ün Algoritması 1.adım: Başla 2.adım: Bir adım ilerle 4.adım: Sağa dön 5.adım: Bir adım ilerle 6.adım: son

Örnek 4: (döngüler) ALGORİTMA 1. Başla 2. Bir adım ilerle 6. Sola dön 7. Bir adım ilerle 8. Bir adım ilerle 9. Bir adım ilerle 10.Bir adım ilerle 11.Bir adım ilerle 12.Son

Örnek 4: (döngüler) 1.adım: Başla 2.adım: Bir adım ilerle ALGORTİMA’DA KISA OLAN PRATİK OLAN KULLANIŞLI OLAN SEÇİLİR 1.adım: Başla 2.adım: Bir adım ilerle 3.adım: 2. Adımı 4 kez tekrarla 4.adım: Sola dön 5.adım: Bir adım ilerle 6.adım: 5. Adımı 5 kez tekrarla

Teşekkürler